Followers 0

Jel bio neko skoro u Maleziji?

8 posts in this topic

Ove godine putujem na Tajland, pa sam planirala da posetim i susednu Maleziju... Viza se veoma lako dobija, nije potrebna skoro nikakva dokumentacija, samo vaucer hotela i pasos, ali sam od nekih ljudi cula da je velika verovatnoca da te vrate sa granice... Navodno, Malezija je finansirala mudzahedine u BiH, islamska su zemlja, i ranijih godina srpski i izraelski pasos jedini nisu mogli u zemlju...Ne znam koliko je ovo tacno, pa ako neko ima provereniju informaciju, ili je, jos bolje, bio u skorije vreme tamo, bila bih zahvalana da mi kaze sta zna o tome...

Nisam bio, ali sam se licno raspitivao u njihovoj ambasadi u Beogradu. Delovali su extra ljubazno, cak su me i natovarili mnogobrojnim korisnim prospektima i mapama. Pitao sam ih konkretno oko toga kako nas sada gledaju. Tj. kakva je situacija, bas zbog svih tih stvari koje si nabrojala. Odgovor je bio da, od kada su nas vratili na listu zemalja ciji gradjani mogu da ulaze u Maleziju, nema nikakvih problema. Dakle, sa vizom u pasosu moze najnormalnije da se udje.

Ok, to je odgovor njihovog konzularnog predstavnistva u Beogradu. Da li je na samom licu mesta zaista tako, voleo bih i ja da znam. Dakle, ako je neko stvarno ulazio u Maleziju lately, neka podeli iskustva sa nama. Thanx!!!

Evo ja :)

Dakle sa urednom vizom u pasosu, avgusta 2006, stizuci sa Tajlanda, na terminalu 2 aerodroma u Kuala Lumpuru, bez ikakvih problema.

Na dugom pokusaju ulaska iz Indonezije, ali bez vize u pasosu (viza je trebalo da me ceka na aeodromu), saslusan sam, zatvoren i deportovan na Tajland. Zalio sam se u ambasadi Malezije u Beogradu jer mislim da nije bila moja greska, ali mi se nisu javili. Moj putopis "Asian Dream" je bio okacen na ovom sajtu i nadam se da ce ga moderatorski tim uskoro ponovo vratiti.

Dakle, sa vizom slobodno i bez problema.

Air Asia najavljuje novi let Kuala Lumpor-Tiruchirapali,znaci Malezija -Juzna Indija ,a to je prilika da se preko Air Arabie iz Istanbula povezemo sa Air Asiom i tako posetimo ovaj deo sveta za ne vise od 500 e.(POVRATNA).Iz Malezije moze da se leti po celoj jugoistocnoj Aziji (Indonezija,Tajland,Singapur-je toliko blizu da moze i busom za 5 sati,Vijetnam,Kina,Filipini,Bruney,Laos,Kambodja,Makao,Hong Kong za svega 100s po pravcu.Ovo je sjajna vest,nikad blizi ovom delu sveta.Bravo za Air Asiu  ;)

Sa vizom u Maleziju moze da se ide bez problema. Ako se ne varam do 2004. - 2005. bio nam je zabranjen ulaz jer je Malezija kao islamska drzava 1992. prekinula diplomatske odnose sa SR Jugoslavijom/ Srbijom i Crnom Gorom zbog rata u Bosni i oni su jedina drzava koja je tako nesto uradila. E sada i oni imaju problema sa islamskim fundamentalizmom ako se ne varam. Drzavljani Srbije i Izraela bili su jedini kojima je bio zabranjen ulazak, sada su to valjda samo gradjani Izraela, ali je ostalo da su drzavljani Srbije i Izraela ostali jedini u svetu kojima je zabranjen trajni boravak i zaposlenje u Maleziji.

Bio sam u februaru ove godine, preko Tajlanda. Nakon boravka na Phi Phi, uzeli smo bus od Krabija do Penanga u Maleziji, pa dalje busom do Kuala Lumpura. Odatle Air Asiom za Borneo, tacnije do Saravaka i kasnije do Sabaha (obe su malezijske drzave). Elem, ono sto tebe interesuje su problemi oko ulaska. Problema nema, ako imas njihovu vizu. Viza se, kao sto znas dobija u Beogradu bez ikakvih problema (Izrael, Crna Gora i mi smo jedine zemlje za koje traze vize). Dakle, na granici nisam zaista imao nikakvih problema, malo sam duze cekao nego ostali, da provjere vizu i to je sve. Takodje nije bilo nikakvih problema ni za Borneo, Saravak i Sabah jesu malezijske drzave, ali imaju nekakvu autonomiju i provjeravaju pasose. Zemlja je sjajna, ljudi su prijatni, hrana odlicna i toplo je preporucujem. Zaista ima sta da se vidi.

Bitna napomena: kisna sezona u istocnom dijelu Malezije i Bornea je od novemra-decembra pa sve do sredine marta, a u zapadnom je situacija obrnuta, tokom zime je suvo.

Moracu jedan put lepo da obidjem ovu zemlju, imam veliku zelju. Jednom sam samo sletao na KUL, ali nisam bio do grada...

Generalno, nije puno nasih ljudi bilo tamo, bas zbog politicke situacije..

Nisu samo Izrael, Srbija i Crna Gora kojim u Maleziji traze vize, ima jos drzava.

Recimo Avganistan, Banglades, Sri Lanka, Burkina Faso, Kina, Kolumbija, Kongo, Nepal, Nigerija, itd.

Fora je da gradjani neke od zemlja kojima treba viza mogu da je dobiju po dolasku (vecinom ako dolaze avionom),

a nekima treba viza unapred izdata u ambasadi (Srbija spada u te zemje).

Istina je da je samo drzavljnima Izraela, Srbije i Crna Gore zabranjen stalni boravak i zaposlenje u Maleziji.

Dobro da se zna ako nekom pada na um da trazi posao u Maleziji. ;)