Jump to content

Featured Replies

Zabavan tekst... Da li biste rekli za sebe da ste "anti-turista"?? ?:-P

Uvek kad na putovanju vidim ljude raščepljenih osmeha koji manijakalno škljocaju (zapravo, to se više i ne čuje, otkako svi imaju digitalce)?fotoaparatima otme mi se "glupi turisti", iako ponekad verovatno i sam tako izgledam

Nedavno sam pročitao temu na HC forumu "travellers vs. tourists"...

Ako vec niste, bacite pogled:

http://secure.hospitalityclub.org/hc/forum.php?action=DisplayMessage&StartMessageId=54927

...

“Can’t we go somewhere where there are no tourists?”- An Australian traveller in Spain (forgetting that where there are notourists, there is no accommodation…)

...

“Well it’s a shitty place, but at least I can say I was there”- A Canadian traveller in Thailand (about Burma)

...

“So, it’s independent then?”- An American traveller entering Antigua, surprised that he was asked a passport at the border.

...

Koliko god se opirali tome, ne mozemo biti domaci tamo gde domaci nismo, i stoga jesmo u neku ruku turisti. Turista stvarno sada ima svuda, cak cekaju u red da se popnu na Akonkagvu i Mont Everest i idu na ture, jel, organizovano...

Putnik je samo malo otmeniji izraz koji opisuje coveka koji ima vremena, zelje i volje  :-D

Mi se kao trudimo da damo svrhu svom putovanju, da ne izgledamo kao mali Japanci i malo veci Amerikanci koji ceo svoj zivot imaju dokumentovan u vidu filmova ili fotografija, ali istina je da je 99.9 % putovanja ( ne racunajuci poslovna) hir  :-D Dozvolicu nekome drugom da citira Sekelja  :-D

Buduci da sam epikurejac izmedju ostalog, meni ne smeta ta cinjenica...

Ipak, na kraju, voleo bih da me zovu putnikom , a ne turistom.

:mrgreen:

Veliki Kortasar je svog junaka nazvao Traveler...

nazvao ga je :)

"Ljutilo ga je ?to se zove Traveler, ta on nikada nije maknuo iz Argentine osim da skokne do Montevidea a jednom i do Asunsiona u Paragvaju, ali je bio savr?eno ravnodu?an pri sećanju na te gradove. U četrdesetoj godini jo? je bio privr?en ulici Kačimajo, a to ?to je radio kao ekonom i pomalo kao devojka za sve u cirkusu Las Estrellas nije mu pru?alo ni najmanju nadu da će jednog dana krenuti putevima sveta (...)  Kada bi se Talita, stra?na čitateljka enciklopedija, zainteresovala za nomadske narode i katunske kulture, Traveler je gunđao i neiskreno hvalio dvori?te sa mu?katlama, poljski krevet i ono - moja kućica, moja srećica. (...) Ipak, valja priznati da Traveler, za razliku od većine svojih prijatelja, nije optu?ivao ?ivot ni sudbinu ?to nije mogao da putuje kuda ?eli. Jednostavno bi ispio

d?in jednim gutljajem i prihvatio bi sebe kao kreleta."