Jump to content

Featured Replies

Posted

Molim vas za pomoc. Trebamo hitno let iz Srbije za Berlin. Zna li neko kome se obratiti za prijavljivanje posto avioni povremeno lete???

Muz mi se nalazi od Februara u Srbiji, inace zivi u Berlinu 40 godina, ima sve papire, familija takodje u Berlinu, u radnom je odnosu, trebao je 23. marta poceti da radi..

Navrsio je nedavno 70 godina tako da je u Srbiji zatvoren u kuci bez ikakve pomoci sa strane.

Ambasada Srbije kaze da oni ne organizuju nista iz Srbije, vec da se trebam javiti Ministarstvu spoljnih poslova u Srbiji.

Hvala unapred.

Sta kazu u Ministarstvu spoljnih poslova u Srbiji, jesi ih kontaktirala?

Ako je muz drzavljanin Nemacke, verujem da bi trebalo da se obrati Ambasadi Nemacke za evakuaciju. Koliko sam pratio po medijima, Lufthansa ucestvuje u evakuaciji nemackih drzavljana. Takodje, avioni Airserbia-e su vise puta leteli za Nemacku i druge zemlje po nase gradjane, a u odlasku su, u dogovoru sa ambasadam tih drugih zemalja odvozili drzavljane tih zemalja koji su se prijavili za evakuaciju.

Ne znam da li se povremeno pojave neki komercijalni letovi za Nemacku uopste, ali ako postoje, treba proveriti na sajtovima aviokompanija i eventualno kupiti kartu. Potom vec traziti neku dozvolu za kretanje, ako je neophodno za odlazak do aerodroma. Ili samo, sesti u taksi i otici.

Molim vas za pomoc. Trebamo hitno let iz Srbije za Berlin. Zna li neko kome se obratiti za prijavljivanje posto avioni povremeno lete???
Muz mi se nalazi od Februara u Srbiji, inace zivi u Berlinu 40 godina, ima sve papire, familija takodje u Berlinu, u radnom je odnosu, trebao je 23. marta poceti da radi..
Navrsio je nedavno 70 godina tako da je u Srbiji zatvoren u kuci bez ikakve pomoci sa strane.
Ambasada Srbije kaze da oni ne organizuju nista iz Srbije, vec da se trebam javiti Ministarstvu spoljnih poslova u Srbiji.
Hvala unapred.

treba nemačku ambasadu da kontaktiraš,prijaviš i sa njima samo da se dogovaraš...naše službe nemaju veze sa tim niti treba bilo šta da ih pitaš jer će te samo šetati tamo vamo

Послато са Mi 9T Pro помоћу Тапатока

• Author

Muz je vec tri nedelje prijavljen na nemackoj ambasadi, dobila sam obavestenje da ne planiraju letove.

Ministarstvo spoljnih poslova ne odgovara na Mailove, zvala sam telefonom ne mogu ih dobiti, muz ce danas opet probati.

Nemackoj ambasadi je prijavljen vec tri nedelje i svakodnevno azuriram prijavu, odgovorili su mi pre nedelju dana ne planiraju letove.

Srpska ambasada u Berlinu kaze da oni primaju prijave samo za letove iz Nemacke.

Air Srbija kaze da oni lete samo u sluzbi drzave..... Sve je to jedan veliki karusel . Ljudi lete, ne znam po kom osnovu su obavesteni/prijavljeni za letove, a svuda kuda nazovemo nisu nadlezni.

Ne shvatam zasto se ne objavi javno kako ce ljudi izaci iz srbije?

Muz je vec tri nedelje prijavljen na nemackoj ambasadi, dobila sam obavestenje da ne planiraju letove.
Ministarstvo spoljnih poslova ne odgovara na Mailove, zvala sam telefonom ne mogu ih dobiti, muz ce danas opet probati.
Nemackoj ambasadi je prijavljen vec tri nedelje i svakodnevno azuriram prijavu, odgovorili su mi pre nedelju dana ne planiraju letove.
Srpska ambasada u Berlinu kaze da oni primaju prijave samo za letove iz Nemacke.
Air Srbija kaze da oni lete samo u sluzbi drzave..... Sve je to jedan veliki karusel . Ljudi lete, ne znam po kom osnovu su obavesteni/prijavljeni za letove, a svuda kuda nazovemo nisu nadlezni.
Ne shvatam zasto se ne objavi javno kako ce ljudi izaci iz srbije?
to je posao nemačke ambasade i nikog drugog,treba da spomeneš da ti nije bitan grad jer ni neidu tamo gde želiš već tamo gde odaberu da idu,ako kažu da ne planiraju onda je tako verovatno jer ni neidu često jer obično idu kad treba neke naše dovesti od tamo a diktatoru oni nisu poželjni ili ih je poplašio sa karantinom pa se ni ne žure baš s tim
čuješ to na vestima uglavnom kad ide neki avion da uzme gradjane,tako je bili pre koju nedelju..sad je malo kasno za to ali možda nešto iskrsne ako se nakupi dovoljno ljudi
uglavnom se treba prijavljivati da te ne zaborave pa ako nešto naleti verovatno će te ubaciti, dok se ne nakupi dovoljno ljudi ne verujem da će nešto biti
a i šta si zapela s tim,nije idenje na posao ništa hitno,nek im javi da ne može doći pa ako ga otpuste još bolje imaće pomoć za nezaposlene kad se vrati

evo sad ide neki avion za frankfurt, verovatno vozi nemce u nemacku, jer bi glupo bilo da ide prazan u jednom pravcu....znaci samo nemacka ambasada, nasi nemaju nista sa tim..covek je drzavljanin nemacke koliko sam razumeo.......

• Author

Na nemackoj ambasadi je prijavljen, obavestili su me da ne planiraju letove. Srpska ambasada u Berlinu mi je kazala da je to Stvar Ministarstva spljnih poslova Srbije u BG.. Poslala im Mailove,  danas i juce zvali svi, niko se ni na jedan telefon u ministarstvu ne javlja.

Nije samo posao u pitanju, ima i drugih obaveza, tamo je vec dva meseca.

Edited by mirjanam

• Author

"Ambasada trenutno ne planira let za Nemačku. Puno pozdrava i ostanite zdravi! Fejsbuk-tim Nemačke ambasade"

Ovo je odgovor nemacke ambasade. Prijavljen je kod njih za let ve 3 nedelje i svakodnevno potvrdjujem prijavu. Nije drzavljanin Nemacke, ali ima sve papire, 40 godina je u Berlinu.

Znam da lete iz Beograda, ali nema sanse da saznam kako do leta. Najnovije je da su mi u srpskoj ambasadi kazali da je to stvar Ministarstva spoljnih poslova Srbije , gde se vec dva dana niko ne javlja na telefone, niti odgovaraju na Mail-ove.

Zaista ne razumem nista vise.

46 minutes ago, mirjanam said:

"Ambasada trenutno ne planira let za Nemačku. Puno pozdrava i ostanite zdravi! Fejsbuk-tim Nemačke ambasade"

Ovo je odgovor nemacke ambasade. Prijavljen je kod njih za let ve 3 nedelje i svakodnevno potvrdjujem prijavu. Nije drzavljanin Nemacke, ali ima sve papire, 40 godina je u Berlinu.

Ako nije drzavljanin Nemacke, onda Nemacka nema nista sa tim, nebitno je koliko zivi tamo. Pretpostavljam da je drzavljanin Srbije, tako da, sa te strane, u svojoj je zemlji i morace da saceka, ako hoce bilo gde da putuje.

Inace, ni u normalno vreme ne funkcionise sve sjajno, a kamo li sad. Uostalom, ceo svet je stao, nije im tvoj problem najvazniji. Samo ne treba da se nerviras, svakako time neces nista postici. 

Sta mozes da uradis na svoju ruku, to je da kupis kartu i nadas se da ce leta biti. Koliko vidim, na vecini sajtova aviokompanija ima dostupnih letova za Nemacku pocev od 1. maja, Airserbia, Lufthansa, Wizzair... Recimo, Airserbia ima direktan let za Berlin 1. maja za 48 evra. U najgorem slucaju, let ce biti otkazan i dobices vaucer u iznosu karte, mozda i refundaciju.

Edited by Dragance

Znam da lete iz Beograda, ali nema sanse da saznam kako do leta. Najnovije je da su mi u srpskoj ambasadi kazali da je to stvar Ministarstva spoljnih poslova Srbije , gde se vec dva dana niko ne javlja na telefone, niti odgovaraju na Mail-ove.
Zaista ne razumem nista vise.
pa onda im nije previše bitan jel računaju da je u svojoj zemlji na sigurnom,nije da nema nikakva prava ali nije prvenstvo da bi se cimali previše,isto je drugačije ako imaš i neki drugi eu pasoš a boravi tamo i s njim bi bio više bitniji,vako je sad čisto njihova dobra volja dal če te ubaciti
40 god tamo a nije uzeo dokumenta,ne znam šta je čekao to je prvo što je trebao uraditi pa ne živi se od patriotizma za državu koja je oterala pola zemlje napolje
i ta minustarstva su glupost pa ne mogu oni ništa,to se proverava dal je tamo u sistemu,imal dozvolu a to samo ambasada radi
pa šta mu fali da sačeka još malo,mator čovek juri da radi reci mu lepo da ima života i bez rada[emoji6]

sve je jasno.....drzave imaju "neku obavezu" prema svojim gradjanima, da ih kao vrate kuci....brdo drzava i naplacuje te humanitarne letove za svoje drzavljane, a neke imaju i obavezan karantin posle dolaska iz inostranstva ( ne samoizolaciju), pa i to naplacuju...nasa drzava za sad ne naplacuje ni jedno ni drugo, ali ona svakako nema obavezu da vraca svoje drzavljane u druge zemlje, niti se time bavi.....cak i da im ponudite pare za taj humanitarni let, ne verujem da bi vam ista odgovorili, jer oni ne znaju dal bi vaseg supruga u nemackoj uopste i primili, i ta cela procedura je previsa komplikovana da bi se njom bavili..oni direktno saradjuju sa nemackom vladom, tj. ambasadom, i salju njihove drzavljane nazad u nemacku tim nasim humanitarnim letovima...naravno, to se sve radi po spiskovima koje prosledjuje nemacka....sto se vas i nemacke strane tice, naravno da oni daju prednost svojim drzavljanima, a cak i da ima mesta u tom avionu sto leti iz beograda za nemacku, tj. da nema puno nemackih drzavljana koji se vracaju iz srbije u nemacku, ponovo ne verujem da bi vas nemci stavili na spisak za avion, jer kapiram da i oni to nekako placaju nasoj drzavi, pa je logicno da nece da placaju i za vaseg muza, koji i nije njihov drzavljanin...dovoljno sto placaju za svoje...

moje misljenje je da se opustite, jer sanse da vas muz udje u humanitarni let su nikakve....ja obicno nisam iskljuciv, ali vrlo je sve jednostavno razumeti kako sve funkcionise....

eventualno mozete da ponudite pare nemackoj ambasadi za kartu za taj let, mada mi i to zvuci nerealno....

Edited by bam-bam

nija baš da ga ne bi primili,ima pravo na to ako neće može ih ladno tužiti i dobiti debelu odštetu,razlika je samo u tome da je u inostranstvu ne zaštićen i da im nije nešto bitan da se cimaju oko njega niti mu moraju nešto pomoći
sve u svemu ne razumem ljude koji ne urade dokumenta,te dozvole boravka su ok dok je sve tamo ok,ako se nešto promeni recimo vladajuća stranka oni mogu to sve ukinuti i sve oterati dok je s državljnstvom to jako teško,ni kriminalcima im ne mogu oduzeti već samo predložiti da se dobrovoljno odreknu ako mu recimo ukinu ili smanje kaznu

1 hour ago, superpera said:

nija baš da ga ne bi primili,ima pravo na to ako neće može ih ladno tužiti i dobiti debelu odštetu,razlika je samo u tome da je u inostranstvu ne zaštićen i da im nije nešto bitan da se cimaju oko njega niti mu moraju nešto pomoći
sve u svemu ne razumem ljude koji ne urade dokumenta,te dozvole boravka su ok dok je sve tamo ok,ako se nešto promeni recimo vladajuća stranka oni mogu to sve ukinuti i sve oterati dok je s državljnstvom to jako teško,ni kriminalcima im ne mogu oduzeti već samo predložiti da se dobrovoljno odreknu ako mu recimo ukinu ili smanje kaznu

gde bi ga primili, u nemacku ili u avion?

za nemacku nisam ni rekao da ga ne bi primili, nego sigurno da ima neka procedura u koju nase ministarstvo uopste ne zeli da se upusta, jer zasto bi? 

a sto se aviona tice, tu ih verovatno bas briga da ga prime, jer zasto bi :)

covek je u svojoj maticnoj zemlji, i niko njemu nece da organizuje privatni put iz zemlje ciji je drzavljanin, u drugu zemlju gde nije.....

gde bi ga primili, u nemacku ili u avion?
za nemacku nisam ni rekao da ga ne bi primili, nego sigurno da ima neka procedura u koju nase ministarstvo uopste ne zeli da se upusta, jer zasto bi? 
a sto se aviona tice, tu ih verovatno bas briga da ga prime, jer zasto bi [emoji4]
covek je u svojoj maticnoj zemlji, i niko njemu nece da organizuje privatni put iz zemlje ciji je drzavljanin, u drugu zemlju gde nije.....
u zemlju da a u avion jedino ako budu lepo raspoloženi pa mu učine jer ko što kažeš i ne moraju jer je ne bitan[emoji51]

• Author

Nemacke pasose nikada nismo hteli, jer ne zelimo da se odreknemo svog drzavljanstva, i do sada nikada nismo imali problema sa "neogranicenim boravkom sa svim pravima". Znaci posao, firma, kupovina kuce...sve je isto kao sa nemackim pasosem. Na ovako nesto nikada nismo pomislili.

• Author

Hvala vam svima na trudu, ali od putovanja nema nista.

Posle tri dana neprekidnih poziva Ministarstvu spoljnih poslova u BG, na koje me je uputila Srpska ambasada u Berlinu, tek danas mi se javila veoma neljubazna gospodja koja kaze da se oni time ne bave! Rekose mi i da na Mail-ove ne odgovaraju.

Nemacka ambasada mi je kazala da voze samo nemacke drzavljane, sto mi je danas i kod davanja podataka za prijavu za let takodje potvrdjeno jer system izbacuje ako nije nemacki drzavljanin. Ne dolazi u obzir ni uz placanje karte.

Air Srbija kaze da su u sluzbi drzave, znaci voze nase drzavljane iz Nemacke i dovoze otuda medicinsku opremu u Srbiju.

Kupila sam danas kartu za maj, pa cemo videti.

Jos jednom svima veliko hvala na savetima, cuvajte se i budite zdravo!

Pozdrav i sve najbolje.

Nemacke pasose nikada nismo hteli, jer ne zelimo da se odreknemo svog drzavljanstva, i do sada nikada nismo imali problema sa "neogranicenim boravkom sa svim pravima". Znaci posao, firma, kupovina kuce...sve je isto kao sa nemackim pasosem. Na ovako nesto nikada nismo pomislili.

nisi se ni morala odreći,pre je bio uslov da imaš oba da nemožeš dati pare našoj ambasadi zbog sankcija ili da imaš neke nekretnine koje bi odjavom izgubila pravo na to i još par stvari
ne znaš jer te nije zanimalo,sa svakim dokumentom imaš i više izbora,a sad to nemaš
a nikom ne bi poželeo da zavisi samo od Srbije kao i što sama sad vidiš
srećno onda s putem u maju

1 hour ago, superpera said:

nisi se ni morala odreći,pre je bio uslov da imaš oba da nemožeš dati pare našoj ambasadi zbog sankcija ili da imaš neke nekretnine koje bi odjavom izgubila pravo na to i još par stvari
ne znaš jer te nije zanimalo,sa svakim dokumentom imaš i više izbora,a sad to nemaš
a nikom ne bi poželeo da zavisi samo od Srbije kao i što sama sad vidiš
srećno onda s putem u maju

superpero sto bre ubedjujes ljude kad nece da uzmu drugo drzavljanstvo....meni isto ne pada na pamet, a mogao bih.....drzavljanin sam srbije do kraja :)  cak iako nisam srbin  po etnickoj pripadnosti .....

superpero sto bre ubedjujes ljude kad nece da uzmu drugo drzavljanstvo....meni isto ne pada na pamet, a mogao bih.....drzavljanin sam srbije do kraja [emoji4]  cak iako nisam srbin  po etnickoj pripadnosti .....
ubeđujem je a i sve vas je zato da bi imala više izbora u životu
Srbija je već više puta zabranila izlaske ili je neko je neko drugi zabranio ulaske njenih gradjana zahvaljujući našoj vlasti koju uopšte nije briga za ljude kao i što sada vidiš gde su označeni kao nepoželjni ako bi se hteli vratiti u svoju zemlju
ako nemožeš izaći onda u potpunosti zavisiš od države,to ti je kao zatvor,čekaš za dozvolu ako se pokažeš kao podoban
motivaciju za neki patriotizam možeš imati jedino po tome kako se i država brine o tebi
a kako se brine vidimo i od pre kad isporučuje svoje vojnike stranim sudovima,vidimo po penzijama za invalide i ostale koji su verovali u taj patriotizam tako da gledajuću sve to ne vidim uopšte nekog razloga da se neko opterećuje našim dokumentima jer država ne stoji iz njega ako mu nešto zatreba od nje
masa pobeglih fura tu neki patriotizam valjda tražeći neku pripadnost negde a nikog nema da se vraća osim kad dobije debelu penziju od preko pa može da glumi nekog baju u zemlji porekla dok je još nizak standard za ostale
ko nema neku imovinu nema tu više šta da traži jer ima mnogo boljih zemalja gde se mogu fino troškariti pare od penzije i da bude još bolja atmosfera
a kupovina neke nekretnine u Srbiji u gradu je čisto ludilo s obzirom na cene osim ako ne uzimaš s lovom koju si zaradio na crno jer će te preko više pitati odakle ti lova..a na selu je još veće ludilo iako je jeftino jer će ti sve pokrasti čim nisi tu neko vreme
eto nadam se da sam te ubedio da počneš gledati i druga dokumenta da bi mogao imati i više izbora a Srbija samo ako imaš neke nekretnine[emoji16]

Neka svako sebi izabere pasoš koji njemu odgovara. Tačka.

Da, ispostavilo se tokom ove krize da svi oni koji nemaju državljanstvo ali su legalno nastanjeni u Njemačkoj, imaju problema sa evakuacionim letovima. No, koliko znam, trenutna situacija sa Njemačkom je sljedeća: Kopnom se može bez problema doći ukoliko imaš Aufenthaltstitel tj ukoliko imaš prijavljenu adresu u Njemačkoj. Kada pokažeš taj dokument na svim graničnim prelazima, bićeš pušten. Nisam siguran da li isti sistem primjenjuje i avio-industrija, očigledno da ne. Sve ovo ipak treba provjeriti i kod zvaničnih institucija.

Svi Njemci-ce koji su evakuisani "humanitarnim letovima" mogli su u isti da uđu u avion bez problema no dočekao ih je lijep račun za kartu na adresu po povratku. Ta cijena je u prinicpu bila skuplja od komercijalne karte. No, ipak govorimo o narodu koji uglavnom imaju uslove da plate tu kartu. Ovi besplatni letovi koje organizuje Srbija, mislim da je to isto fer s obzirom da stanovnici Srbije uglavnom nisu u situaciji da plate kartu.

• Author

Hristos voskrese!

Potpisujem svaku recenicu.  Nije nas nikada interesovalo drzavljanstvo, sinovi imaju dvojno,  a mozda je nekada i bilo jednostavnije, ali u poslu, podizanju dece....to niko nije razmisljao. I do pre 20 goina smo se nadali necem boljem u Srbiji, ne zbog nas, vec zbog familije, sugradjana...da oni bolje zive. Drugo, imamo kucu u Srbiji (bez spratova i besa, sasvim normalnu), imamo imanje i nasledja od roditelja.... Kako stvari stoje, ako se odreknem drzavljanstva, mogu jednog dana na svom posedu naci Arape. Nemam poverenja u Srbiju nikada mi nije pomogla. Gledam kako Avganistanci hladno dobise drzavljanstvo, a moj sin koji je od rodjenja prijavljen na adresu u Srbiji, pre tri godine je 5 dana isao i cekao u redu/na gomili po par sati za licnu kartu, uvek mu je trazila gospodja nesto novo...dok se nije iznervirao i tu pocepao sve papire. Drzava koja cini da nasu decu otera ne moze biti moja zemlja vise. Tu me jos  jedino vuku grobovi nasih roditelja, a sama cu se ovde u DE sahraniti. Kod svoje kuce ovde u Nemackoj se mnogo prijatnije i sigurnije osecam nego u Srbiji.

Kada bih sada mogla dobiti dvojno, ni trena ne bih razmisljala, sve jedno koliko kostalo.

Neka me razume kako ko zeli, ali tako je.

Svako dobro svima vama!

8 hours ago, mirjanam said:

Hristos voskrese!

Potpisujem svaku recenicu.  Nije nas nikada interesovalo drzavljanstvo, sinovi imaju dvojno,  a mozda je nekada i bilo jednostavnije, ali u poslu, podizanju dece....to niko nije razmisljao. I do pre 20 goina smo se nadali necem boljem u Srbiji, ne zbog nas, vec zbog familije, sugradjana...da oni bolje zive. Drugo, imamo kucu u Srbiji (bez spratova i besa, sasvim normalnu), imamo imanje i nasledja od roditelja.... Kako stvari stoje, ako se odreknem drzavljanstva, mogu jednog dana na svom posedu naci Arape. Nemam poverenja u Srbiju nikada mi nije pomogla. Gledam kako Avganistanci hladno dobise drzavljanstvo, a moj sin koji je od rodjenja prijavljen na adresu u Srbiji, pre tri godine je 5 dana isao i cekao u redu/na gomili po par sati za licnu kartu, uvek mu je trazila gospodja nesto novo...dok se nije iznervirao i tu pocepao sve papire. Drzava koja cini da nasu decu otera ne moze biti moja zemlja vise. Tu me jos  jedino vuku grobovi nasih roditelja, a sama cu se ovde u DE sahraniti. Kod svoje kuce ovde u Nemackoj se mnogo prijatnije i sigurnije osecam nego u Srbiji.

Kada bih sada mogla dobiti dvojno, ni trena ne bih razmisljala, sve jedno koliko kostalo.

Neka me razume kako ko zeli, ali tako je.

Svako dobro svima vama!

drzavljanstvo i licna karta nisu isto...ukoliko na vreme nije podneo zahtev za licnu kartu, tj. sa navrsenih 16/18 godina, onda je proces malo komplikovaniji....to nije nista upereno protiv vaseg sina, za sve je tako...

a verujem da je tako i u drugim drzavama....tj. i znam za neke