Jump to content

Featured Replies

Posted

Posto kaze u opisu podforuma "Za sva pitanja o lowcost letovima, ali i onim drugim", da probamo ove druge :) Pokusavam da uzmem kartu Beograd - Bec - Sangaj (ne pisem namerno u "Zivot i rad u Kini", msm da je ovde veca sansa da neko vidi, izvinjavam se modovima ako je frka), i nakon sto sam dobio ponudu od agencije i odgovorio da mi rezervisu i izdaju kartu (moramo preko agencije, pravila firme), dobio sam sledeci odgovor:

"Prilikom postepenog uvodjenja letova po otvaranju destinacija desava se da su letovi moguci za ponudu i rezervisanje ali jos uvek ne i za izdavanje karata, sto se ne vidi kao informacija prilikom kreiranja ponude."

Ja prvo istripovao da nije nestala karta kada je krenula dalje korake u kupovini karte (tipa, kad je krenula da unosi moje podatke), i kada sam video na sajtu Austrian Airlines-a da karata ima i poslao joj to, otprilike mi je ponovila ovo, da moze da se rezervise karta, ali ne i da se izda => sto realno dovodi do ishoda da ne moze nista zapravo da se uradi. Posle sam pitao drugara koji je radio za AirSerbia o ovome, koji mi je rekao da ovo moze da se desi kada kupujes kartu direktno od avio kompanije, da nije samo ogranicenje za agencije. E sad, pitanje :D - jel imao neko ovu situaciju, ili radite u agencijama, pa mozete da napisete neki konkretan primer o cemu se ovde radi?

17 hours ago, Shumey said:

Posto kaze u opisu podforuma "Za sva pitanja o lowcost letovima, ali i onim drugim", da probamo ove druge :) Pokusavam da uzmem kartu Beograd - Bec - Sangaj (ne pisem namerno u "Zivot i rad u Kini", msm da je ovde veca sansa da neko vidi, izvinjavam se modovima ako je frka), i nakon sto sam dobio ponudu od agencije i odgovorio da mi rezervisu i izdaju kartu (moramo preko agencije, pravila firme), dobio sam sledeci odgovor:

Ja prvo istripovao da nije nestala karta kada je krenula dalje korake u kupovini karte (tipa, kad je krenula da unosi moje podatke), i kada sam video na sajtu Austrian Airlines-a da karata ima i poslao joj to, otprilike mi je ponovila ovo, da moze da se rezervise karta, ali ne i da se izda => sto realno dovodi do ishoda da ne moze nista zapravo da se uradi. Posle sam pitao drugara koji je radio za AirSerbia o ovome, koji mi je rekao da ovo moze da se desi kada kupujes kartu direktno od avio kompanije, da nije samo ogranicenje za agencije. E sad, pitanje :D - jel imao neko ovu situaciju, ili radite u agencijama, pa mozete da napisete neki konkretan primer o cemu se ovde radi?

tako se kompanije ogradjuju od eventualnog otkazivanja leta.....posto postoji klauzula u evropskom avioprostoru da , ukoliko aviokompanija otkaze let manje od 14 dana pre leta, a ne ponudi ti alternativu za istu destinaciju istog dana, mozes da je tuzis i uzmes dobre pare.....sad su izmislili to rezervisanje ali ti ne izdaju kartu, cime predupredjuju eventualne tuzbe....ovo nije bas uobicajeno, ali u ovo vreme korone, posto se ne zna kad ce nekoj zemlji da dune da uvedu karantin preko noci, ovo je logicna posledica...pogotovu je kina sumnjiva, sto se pokazalo na dosadasnjem iskustvu.....aj da ne zagadjujem mnogo trolovanjem, ali ovo kinesko ponasanje tokom pandemije je bilo, blago receno, krajnje pokvareno prema ostatku sveta....

Meni se desila čudna stvar pre mesec-dva dana. Kupio sam karte preko sajt Air France-a i to mi je bio treći put da kupujem preko njihovog sajta sa istom karticom. Odmah sam dobio potvrdu na mejl ali mi je bilo čudno što nisam dobio kartu u pdf-u. Posle par dana sam zvao kol centar kako bih uradio upgrade sa miljama i tad mi je rekao upravo to: to je samo rezervacija, karta još uvek nije izdata. Navodno, nije im legla uplata (moš misliti, kao naš bivši SDK!). U banci mi je to plaćanje stajalo kao "pending payment", ali tako je bilo i ranije, nikad ne prođe odmah.

Posle par dana ih opet zovem, operator je proveravao sa finansijama i rekao mi da ću u roku od 24h dobiti ili izdatu kartu ili obaveštenje šta dalje. Pošto sam na AF sajtu svaki dan proveravao rezervaciju, sledeći dan sam ukucao podatke i samo mi je izašlo da je let otkazan!! Pritom na sajtu AF i dalje uredno stoji let tog dana i i dalje prodaju karte. U banci je to plaćanje nestalo sa liste pending paymenta, ali nije ni prošlo.

Zovem opet, besan, jer mi se datum leta približava, a nemam kartu plus cenim da ću sada karta biti skuplja. Po njima, došlo je do tehničkog problema, silno se izvinjavaju i jbg-a. Ne znam šta je stvarno bilo, prvi put mi se to desilo. Imajući ovo tvoje iskustvo u vidu, možda su stvarno uveli to da bi se obezbedili.

Na kraju mi je još i dobro ispalo. Kupio sam karte preko agenta, našao mi je povoljniju cenu preko KLM-a za raniji datum polaska :)

• Author

hvala ljudi na odgovorima @bam-bam @Ginter ! znaci, sve se svodi na "e, evo ti uzmi kartu slobodno, uzmi i ovu opciju sa refundiranjem, ali ono, mozda te ispalimo za put, jebigica" ... ispada kao da je bolje da trazim sto skoriju kartu, jer je manja sansa da se let otkaze