Jump to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Klub putnika

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Posted

Pozdrav

Vec duze vremena posjecujem ovaj fantastican sajt i rekao sam sebi da cu se potpuno ukljuciti u kreiranju njega samog tek kad bude izvjesno da cu negdje otici. I to se konacno dogodilo.... :D Zato ovim putem zelim da pitam ima li zainteresovanih ljudi za ovaj put. Ja cu ici 17. januara sljedece godine u Rusiju (backpack varijanta) i planiram da obidjem Moskvu i Sankt Petersburg. Ako ima zainteresovanih pisite.... Pozdrav

Jesi li siguran da u to vreme zelish da ides tamo?

Ja sam bila tamo pocetkom decembra i mogu ti reci da nije bilo nimalo prijatno. Zima je stravicna.

::crazy:

eto ti sad, čovek čeka na priliku da nam se pridruži a cruela ga odmah dočekuje :D ja sam jedne godine bila u aprilu u moskvi i bilo je snega i leda :D ali uz dobru opremu, šta fali :)

• Author

Cruela u pravu si i ja cu ti reci moje razloge:

1. samo tad cu imati slobodnog vremena posto sam na postdiplomskim studijama  :comp:

2. mnogo volim zimu i nisam uopste zimomoran

3. last but not at least... ja svako moje buduce putovanje zamisljam u odredjenom periodu godine i smatram da "true spirit" Moskve mogu dozivjeti zimi. Ostali primjeri bi bili: proljece u Rimu, Santorini ljeti, jesen u Pragu a naravno april u Beogradu :roll:

Sa ovim klimatskim promenama ne znaci da ce januar u Moskvi da bude hladan.

Nekada moze da bude bas hladno, debeli minus a nekada negde oko nule ili nekoliko stepeni preko nule.

Sve zavisi kako hladni sibirski front dodje do Moskve. Nekada se razbije iznad Urala a nekada prodje.

Cist primer: pocetkom novembra 1941. nemacka vojska ispred moskve javlja -27 C.

Davno vec novembar u Moskvi nije tako hladan.

A za pravu rusku zimu u januaru pravac Novosibirsk na -30 C i vise.

Potpuno se slazem sa tobom da je Rusija zimi ono sto treba doziveti ali 3-4 sata dnevnog svetla u St. Peterburgu je nista naspram belih noci u maju koje treba doziveti. Mozda da samo obidjesh Moskvu i Podmoskovlje ili Kijev hm?

Ja znam da meni 6 sati dnevnog svetla koliko sam imala u decembru je znacilo samo trcanje po Peterburgu a taj grad zasluzuje mnogo mnogo vishe, kad ga vidish shvaticesh sta pricam!

;D

Naravno, slazem se... i pustinja u sred Avgusta  :hihi:

Nemoj da se ljutish, ja sam samo malkice zimogrozljiva pa sam se odmah stresla ali koliko vidish to me nije zaustavilo tako da... samo napred!!  :hihi:

Dobrodosao  :mah:

• Author

Cruela sve ja znam to u vezi kratke obdanice zimi u Rusiji ali sta mogu kad mi je takav raspored.

Medjutim, pretpostavljam da i tako mislis, i to treba dozivjeti.

Slazem se u vezi Kijeva i stvarno je to prelijep grad, stavise tamo bih i imao free smjestaj, medjutim sada mi ne treba viza za Rusiju (posto sam iz CG) a i povratna karta do Moskve sa Montenegro Airlines-om ce mi biti nepunih 170 Eura (sa ISIC popustom) tako da ne zelim to sad da propustim.

Imam ja druge planove za Ukrajinu, ali otom potom...

cujemo se :blob:

• Author

Popust u Montenegro Airlines-u za ISIC je 40 %. Ali karta se treba kupiti nesto ranije da bi uhvatio najnizu tarifu :banana:

Dragance:

Nisam meteorolog. Ovo za nemacku vojsku ispred Moskve sam procitao u knjizi a ovih -30 u Novosibirsku sam licno osetio. Mada je bilo i gore recimo -42. A u julu recimo Novosibirsk ima 10 C na svu srecu u plusu.

Mashoni:

Napisao si "sada mi ne treba viza za Rusiju (posto sam iz CG)" da li to znaci da su vize potpuno ukinute za CG ili je isto kao ovde u Srbiji, znaci treba ti samo pozivno pismo?

• Author

Potpuno su ukinute za boravak do 90 dana, ne treba nikakav vaucer ili garantno pismo. Za sad ovakav rezim je uspostavljen i sa Turskom prije par mjeseci, a koliko sam procitao prekjuce u novinama bice i obostrano ukidanje viza izmedju CG i Ukrajine uskoro. Valjda treba Juscenko da dodje pa ce tada potpisati protokol....

Pa kad Rusi (a i Ukrajinci) kupise pola CG onda bi bilo glupo da im trebaju vize.

U Moskvi i Kijevu gde god se okrenes reklame "prodaja nekretnina u Chernogoriji".

I Srbiji je bilo ponudjeno da sa ukrajinom potpise sporazum o ukidanju viza ali Djelic zakazao.

• 3 weeks later...

dopada mi se sto si odabrao zimu za posjetu rusiji. meni je za snijeg i led asocijacija na rusiju, nikada je ne bih posjetila u drugom godisnjem dobu.

• 1 month later...

Da li je neko(po mogustvu zensko) zainteresovan za odlazak

u moskvu u febrauru(najverovatnije oko 15og februara)?