Posted December 23, 2008 Putujem u Brisel u subotu....pa...ako neko ima neki savet.....sta videti....gde ici za novu godinu....bilo bi mi jako korisno.....uglavnom sam sve glavne stvari stavio na listu, ali ako neko zna nesto "of the beaten path", donecu mu belgijsku cokoladu Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 23, 2008 Meni bre taj Brisel mnogo ruzan grad ... bem li ga sto! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 23, 2008 nemam nikakvu posebnu preporuku... al nemoj da propustis put stripova na ulicama!! dobra fora i naravno - pivo mmm i nije ruzan okaay, mozda je malo previse... skockan, sredjen, ugladjen... i nema zive duse na ulicama -.- , samo u par glavnih... a onaj atomijum, pff, meni licno nista posebno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 23, 2008 Bio sam pre 7 dana u Briselu i totalno me je odusevio. Nisam ni planirao da provedem vreme u njemu, destinacija mi je bila Briz, ali sam promenio plan kad sam ga video. Glavni trg je najlepse ukrasen bozicni trg koji sam ikad video, kao iz bajke. Evropske institucije su ono po cemu je Brisel poznat. Mozes uci i turisticki obici Evropski parlament (posete su u 10 i 15h), Evropska komisija, NATO... Atomiun je sjajan, pogotovo ako se ima u vidu da je sagradjen za EXPO 1958. Obavezno ga posetiti i nocu. Jako su mi se dopali i mnogobrojni pabovi, koji i nisu preterano skupi... Nemoj suditi odmah o Briselu kad stignes blizu zeleznicke... taj deo je malo razocaravajuci... Srecan put... i pojeo sam svu cokoladu Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 23, 2008 Sta je lepo u atomijumu majke ti? Gradjevina koja nikad nije nicemu sluzila, niti sada sluzi, niti ce sluziti ... i plus je daleko od grada. Da ne pominjemo to sto pokusavaju da zaborave Hejselsku katastrofu pa se sad stadion zove kralj boduen, a ako hoces da ides na atomijum izadji na stanicu hejsel a ako hoces na stadion izadji na poslednju stanicu metroa ... iako su jedan pored drugoga! Za centralni gradski trg i uze jezgro skidam kapu ali ako podjes malo dalje .. vidis da je Srbija cista zemlja, Ne znam da li si bio u Anderlehtu? Prljavo, papirici lete ulicom, crnci cute, puse i prolaznike gledaju ... uzas. Jedino sto vredi, po meni, u briselu je vojni muzej. Besplatan je ulaz a ima sjajnu kolekciju vazduhoplova! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 24, 2008 Sta je lepo u atomijumu majke ti? Gradjevina koja nikad nije nicemu sluzila, niti sada sluzi, niti ce sluziti ... ...a cemu sluzi Ajfelov toranj? Ideja EXPO-a je da se predstave dostignuca covecanstva u datom trenutku i interkulturna razmena. Atomium predstavlja simbol vremena u kome je nastao... predstavlja veliki napredak u materijalizaciji, konstrukciji i originalnosti forme (izgleda kao da je sagradjen pre 2-3 godine) i svakako jedan je od simbola Belgije i Evrope. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 24, 2008 Brisel mi je jedan od omiljenih gradova. Bila sam dva puta, prvi put u protrčavanju sa turističkom grupom, drugi put ovog leta za svoju dušu. Gledaću da ga sigurno uključim prvom zgodnom prilikom u neko naredno EU putovanje. Volela bih da ga vidim u božićnom ruhu. Letos je bio veoma živ, ali ne vredi da ti preporučim piknik na pločniku Grand Place-a ili sladoled. Imam omiljenu pekaricu, u ulici je blizu Berze - ona je za sva godišnja doba, starinska a prodavačice veselo čavrljaju sa lokalnim kupcima. Ne znam šta si sve uključio od glavnih turističkih "must see", nemoj zaobići besprekorni Place du Petit Sablon iako ga ja znam samo u toploj varijanti. Možeš obići njihovu kraljevsku palatu, a za obilazak Hotel de Ville u engleskoj grupi treba da se prijaviš nešto ranije (jednom sam izvisila iako sam stigla 15min ranije, jer je grupa veoma mala a postoji samo jedan termin dnevno!). Muzej lepih umetnosti i ostale galerije su ti pretpostavljam u planu. Od ostalih muzeja preporučila bih ti kuću Viktora Horte, nalazi se nešto dalje od centra (tramvajska linija prolazi u blizini) - Horta je jedan od najpoznatijih predstavnika belgijskog Art Nouveau-a. Iako imaš po Briselu (i u tom kraju posebno) mnogo fasada tog pravca, obilazak kuće koju je sam Horat uredio i tu živeo sa porodicom je moja preporuka. Ako nisi video holandski Madurodom, ili ako ti se dopada, imaš u blizini Atomijuma "Malu Evropu" - slično tematske makete samo su modeli evropski gradovi. Zanimljivo je iz pozicije džina podsetiti se gradova koje si posetio ili tek želiš. Volim specifičnu briselsku mešavinu francuskih i holandskih uticaja, u svemu od arhitekture do opuštene atmosfere. Prepuni kafei duž ulica letos su davali baš francuski šmek, a i neki udaljeni restoračići pod krošnjama kasno uveče puni lokalnih stanovnika. Dule verovatno misli na železničku stanicu Midi (postoje bar još dve koje znam: Central i Nord) i njeno okruženje - arapsko/turski kraj ali i to je zanimljivo. Ako imaš dovoljno vremena vozom do Briža, Antverpena ili Genta stižeš veoma brzo na jednodnevni izlet - iako ne verujem da će ti Brisel dosaditi. Ipak, Briž je prava turistička bonbona (šećerlema ?) a to u pokušaju. Antverpen je već druga kategorija. Želim ti lepo vreme! Uživaj! Nadam se da ćeš po povratku podeliti svoje utiske. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 9, 2009 hvala na svim savetima koje ste mi uputili pre puta, neki su mi dosta koristili. Vec par dana sredjujem utiske i nadam se da cu ovih dana sesti da napisem putopis i opisem sve kako dolikuje. Pozdrav Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 2, 2009 Obidjoh dosta gradova sirom sveta sticajem okolnosti ali moram da kazem da je meni bar Brisel cisto razocaranje...prljav...konfuzan izvikan..ljudi mracni nadrndani i neljubazni a i engleski im je izgleda problem ili ne zele da ga pricaju (sto je slucaj u Francuskoj) Sve u svemu nista posebno...obidji Luiz aveniju,kraljevsku palatu, vidikovac kod palate pravde ,Grand place (Grote markt)...atomium ako te ne mrzi da ides dalje od centra.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 2, 2009 U Parizu je meni 90 posto ljudi koje sam pitao nesto, odgovaralo na prilicno tecnom engleskom, tako da mi je kada sam otisao tamo izbegavanje engleskog od strane Francuza izgledalo kao predrasuda. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites