Jump to content

Featured Replies

Posted

Zdravo,

mozda nekom bude korisna informarcija vezano za KlimaTicket. Godisnja karta (+ jedan mesec gratis) koja pokriva sav javni prevoz u Austriji, po gradovima i izmedju gradova. Trenutna cena je 1095 evra. Sve informacije na :

www.klimaticket.at/en/  

Pozdrav,

Jelena

Edited by Lepidedronka

Znaci, kao oko 100 evra mesecno, pa dobijes gratis mesec. U prevodu, realan iznos je ~90 evra mesecno. Nije lose, ali nije ni da je povoljno. Nisam citao detalje, ali bilo bi zanimljivije da postoji mesecna opcija, za turiste mozda, ne samo godisnja. Ipak je to veliki iznos i izdvojice ga samo oni koji zive u Austriji i intenzivno koriste prevoz.

U Nemackoj se jos razmatraju opcije kuda posle letosnje akcije od mesecnih karata za 9 evra. Koliko sam ispratio, nema jos jedinstvenog stava, zasad svaka pokrajina resava na svoju ruku, iako je bilo nekih okvirnih predloga, da li za 49 ili 69 evra mesecno, ne znam sa kojim teritorijalnim vazenjem. Odluka se ocekuje do kraja godine, pa da pocne da vazi od 1. januara. U medjuvremenu, cuo sam da je Berlin odobrio mesecne karte za 29 evra, sa vazenjem do kraja godine, valjda sa opcijom da se uzme samo za citav period. I valjda vazi samo za Berlin, ne i citav Brandenburg, jer se nisu valjda usaglasili, tako nekako.

Sve u svemu, prethodno leto je bila idealna prilika da se proputuje Nemacka, skoro pa za dzabe. Tesko da ce buduce resenje biti tako povoljno.

Edited by Dragance

• Author

Hej.

tako je negde oko 90 evra se placa mesecno, ja sam bas razmisljala da uzmem jer pokriva i javni prevoz po gradovima, i sve izmedju gradova, a ovde su dosta dobri vozovi, tako da se moze skitati do gradova, a moze i na planinarenja. Evo jos malo da razmislim :)

Sto se tice 9 euro ticket, i to sam isprobala krajem avgusta u Nemackoj i moram reci da je bio totalni haos na zeleznickim stanicama, guzva i dosta kasnjenja vozova. Ali svakako se isplati i super je opcija. I ja sam cula da ce verovatno uvesti neku opciju od 49 evra mesecno koja ce biti na istom principu. Hajde da vidimo da li ce se i to desiti :)

5 hours ago, Lepidedronka said:

Sto se tice 9 euro ticket, i to sam isprobala krajem avgusta u Nemackoj i moram reci da je bio totalni haos na zeleznickim stanicama, guzva i dosta kasnjenja vozova. Ali svakako se isplati i super je opcija.

To, nazalost, jeste istina. Ponajvise iz razloga sto su nemacke zeleznice (DB) u losem stanju i u normalnom modu funkcionisanja, sto je za mene bilo prilicno neocekivano. Jednostavno, nisam mogao da se pouzdam da ce voz stici na vreme, jer su kasnjenja i ranije bila uobicajena, iz raznoraznih razloga. Da li je jako sunce, da li je pala kisa/sneg, duvao vetar, da li je neki udes na sinama, da li fali osoblja, vozova... Uvek neke, ponekad beznacajne sitnice, a ti kasnis, na aerodrom, recimo.

A onda povrh svega toga su, iz cisto politickih i populistickih razloga, uveli naprecac karte od 9 evra, bez da su veliko konsultovali DB. Pa su se ovi proveli k'o bosi po trnju, jer je trebalo obezbediti dodatne vozove zbog enormno povecanog obima saobracaja, a tih vozova jednostavno nije bilo, niti osoblja da ih opsluzi. Posledica je haos, krkljanac, kasnjenja, ali, uglavnom vikendima i na popularnim linijama. Srecom, bilo je mnogo lokalnih linija gde se vrlo pristojno i udobno putovalo.

Sve u svemu, neophonda su ulaganja u modernizaciju zeleznice, sto se najavljuje, a onda i neke razumnije cene u skladu sa aktuelnom ekonomskom situacijom i klimatskom agendom. Videcemo.