Followers 0

Havana – egzotika prošlog veka

36 posts in this topic

Sta mislis, kako je najbolje da se organizujem za prevoz iz Havane do Playa Ancon/Larga?
p.s. Radio sam 7 godina na kruzerima, ako te zanimaju Karibi, Mexico i sl mozda mogu da pomognem...

2 minutes ago, srdjanpsy said:

Sta mislis, kako je najbolje da se organizujem za prevoz iz Havane do Playa Ancon/Larga?
p.s. Radio sam 7 godina na kruzerima, ako te zanimaju Karibi, Mexico i sl mozda mogu da pomognem...

Hehe, otvori svoj topic: kruzeri - pitajte me bilo šta.

možeš u prikolici kamiona kao kubanci, ili taksijem. Nema tu nekih opcija.

Mislim da nisam dovoljno cesto aktivan online za tako nesto :D
Da, kako se snalazis za internet? Kupujes lokalnu SIM karticu? Koju? Jel ih prodaju na aerodromu?

Internet postoji samo na jedan način. Kupiš greb karticu sa šifrom I na svakom mestu gde ima wifi možeš da se uloguješ. Kartica je na 60 minuta I valjda 5 dolara.i jako je spor. Ja obično svima javim da sam van mreže I ne pokušavam. Mučenje je. U pravom smislu neupotrebljiv. Nema druge opcije osim roaming. I to sam radio.. čak se desilo da mi nikad račun nije stigao, me znam zašto.

zdravo

putujem na Kubu da snimim TV emisiju.da li ima  neki nas covek koji bi meni ( 1 osoba ) pruzio gostoprimstvo i nesto druzenja u Havani?

kako se hraniti tamo i izbeci cene za Amere i bogate Evropljane?

koja je najbolja varijanta za boravak na Varaderu?

hvala

pozzz

Nikola

Kad putujes?  Koliko ostajes? Najbolje varijante ( pogotovo za duze od 2 nedelje) su kuce na rentiranje gde ce ti i dorucak biti ukljucen u cenu. Zovu se " casa particular" i mozes ih naci na google maps. Mi obicno uzmemo kucu na 3-5 dana, pa kad si tamo, kazes gazdi da ostajes duze i da trazis kucu za duze, ali sa boljom cenom. Ili dobijes bolju cenu od njega, ili podjes po gradu i nadjes bolje. 

Ja ne znam nikog iz nasih krajeva sto zivi na Kubi.  Za hranu, ides po mestima gde jedu lokalci, pa gledas cene u meniju ili na zidu, al moras da razumes da imaju dve oznake jedna je $ ( CUP) a druga $$ (CUC) za lokalni vs. konvertibilni pezos.  I onda placas u lokalnoj valuti ( ili u konvertibilnoj ali po kursu lokalne) 

The Cuban peso (CUP) i  Cuban convertible peso (CUC)      1 CUC je 25 CUP,  a cene ce biti identicne. Npr. Pisace 10$ sto je za njih 10 CUP a za tebe ce da traze 10 CUC

medjutim ako na meniju pise $, ukazes im na to, i das jedan ili dva CUC. Oni su glasni i galame, ali nisam video tuce, nozeve i slicno. 

E sad, varadero je turisticko mesto, tu ces teze da nadjes gde jedu lokalci. Kljuc je trazenja dela grada gde sve deluje zapusteno, tu oni zive a ne turisti, i tu ima malih svratista gde se moze naci pica za CUC ( to je u stvari kao neki hleb sa kechapom odozgo) , ili pola pileta sa pirincem za CUC  U svakom slucaju sve je sigurno, nikad nisam nikog agresivnog video. Mnogi ce te pratiti da traze kintu i da nude " usluge" da ti nadju taksi ili restoran ili nesto ali niko te nece nikad dodirnuti. 

Ovo je otprilike ukratko, ako imas vise pitanja.. samo kazi. Mozda se i sretnemo, mada ja ne idem ka Varaderu cesto. 

usput, na kubi je ilegalno " pruzati gostoprimstvo" po privatnim kucama. Jedini kojima je to dozvoljeno su ovi sto registruju " casa particular" pa placaju porez itd. Ja imam dosta prijatelja tamo, niko me nikad nije pozvao da prenocim kod njih u kuci.  ( a znam da bi im dobro doslo tih 10,15 CUC sto ja placam) 

On 12/4/2018 at 5:16 PM, srdjanpsy said:

Doslo vreme da te pitam. Hocu da idem na jedno 7 -10 dana kruz po mediteranu. Koji preporucujes. Ne volim posebno gledanje gradova, najvise volim plaze i leskarenje. Sta da gledam? gde da kupim? na Sta da obratim paznju? Ili ipak da idem na karibe? Mada sam to sve manje vise video pojedinacno. 

Pozdrav,

hvala na svim informacija koje si do sada postavio. Idem na Kubu pocetkom marta i zanima me koliko je pouzdan Viazul prevoz? Na dosta foruma sam procitala da su ljudi uglavnom nezadovoljni, ali opet neki kazu da nisu imali nikakvih problema. Da li bi mi molim te napisao sta znas o Viazulu, i takodje kako funkcioniose taxi colectivo i da li je moguce osloniti se na ovakav vid prevoza izmedju gradova Varadero - Havana, Havana - Trinidad, Trinidad - Varadero, 

Hvala unapred

Da li je neko iz Amerike putovao za Kubu, sa B1/B2 vizom tj. da li je problem vratiti se u Ameriku sa Kube sa tom vizom? Znam da ESTA bude ponistena ali nisam sigurna za B2 vizu. Hvala!