Posted May 2 Zdravo, Srbin sam, student i imam 21 godinu. Dobio sam besplatno kartu za SeaStar festival i u početku sam mislio da zbog finansija svakako neću moći da idem, ali opet želim da se okušam u ovoj avanturi(uz to nikad nisam video more). Imam par pitanja vezana za sam Umag i konkretno stopiranje kao što se kaže u naslovu. Stopiranje mi nije strano, stopirao sam po Srbiji i nisam imao problema do sad, ljudi su generalno bili druželjubivi i voljni da stanu i povezu me. Zanima me da li je i u Hrvatskoj tako, verovatno bih pokušao u početku da stopiram na autocesti E70 do Zagreba, pa posle odatle nekako. Međutim, predočeno mi je da ne smem da stopiram na autocesti, pa me zanima koja je onda najbolja ruta kojom bih mogao stići do Zagreba od Beograda i koja je najbolja ruta za uzeti od Zagreba ka Istri. Slobodno navedite neke dobre lokacije za stopiranje. Možda će zvučati glupo, ali mi je to opet jedna od briga, kolike su šanse da naiđem na netrpeljivost i mržnju zbog toga što sam Srbin, pogotovo u Umagu? U Umagu sam želeo da noćim u šatoru na plaži. Šator već imam, ali me zanima da li mi je dozvoljeno noću razapeti šator na plaži i ako jeste preporučite gde ako poznajete taj deo, pošto sam čuo da je kampovanje na javnim mestima strogo zabranjeno. Ovde imam još jednu brigu, a to je šta ću raditi sa šatorom i stvarima kada treba da odem na festival ili negde drugde, kako me neko ne bi opljačkao ili nešto slično, ali ako ne nađem rešenje, videću da izdvojim 30 evra za festivalski kamp. Pozdrav Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 6 Iako nije legalno, stopiranje na autoputu je poprilično uobičajena pojava jer kao što možeš da pretpostaviš, u razvijenim zemljama veće gradove povezuju uglavnom autoputevi. Pravila stopiranja su malo drugačija jer ne možeš samo stati kraj zaustavne trake i ispružiti palac. Mada, na izlasku iz Beograda, kod benzinske pumpe Zmaj, možeš uraditi upravo to. A nadalje, uglavnom ćeš stopirati na benzinskim pumpama i naplatnim rampama, tako da ako te pokupi neko ko ne ide do Zagreba već se isključuje ranije, neka te ostavi na benzinskoj pre isključenja ili još bolje na naplatnoj rampi, ako je ima u blizini. No, čak iako zaglaviš na nekoj petlji, nije katastrofa, prošetaj do prvog uključenja, tamo su veće šanse da te neko pokupi jer vozila koja se uključuju idu sporije. Konsultuj Hitchwiki za proverena mesta i opšte savete. Što se divljeg kampovanje na plaži u Umagu tokom festivala tiče, to nije dobra ideja. Ukoliko se odlučiš na to, u šatoru ostavljaj samo stvari koje si spreman da izgubiš (uključujući i sam šator). Ja bih izdvojio tih 30 evra ili bih putovao ultra light, verovatno bez šatora, a možda čak i bez vreće. Ako planiraš da partijaš do 6 ujutru i da posle spavaš u hladu na plaži, ne treba ti ni šator ni vreća, samo ne ostavljaj ništa van džepova, sve u pederušu, a nju pod glavu. Baci pogled i na iOverlander aplikaciju, tamo su ti izlistani kampovi i divlji i regularni, pa vidi ima li šta u blizini. Što se bezbednosti tiče, Umag, a i cela ta regija su ok. Znam dosta ljudi iz Srbije koji tamo letuju. Jedino ako baš naletiš na neku random budalu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites