Followers 0

Brazil - produžetak 90 dana i overstay

2 posts in this topic

Evo pitanje za one koji su bili duže u Brazilu ili su još uvek tamo (ukoliko se dobro sećam @Dragance ti si tamo):

Mi, iz Srbije, po dolasku dobijamo 90 dana. Navodno je to moguće produžiti za još 90 dana. E sad, ja sam čuo da Brazilci često ne daju tih dodatnih 90 dana, već samo 30 ili tako nešto). Zna li ko šta o tome? Vidim da se za overstay plaća 1,5€ po danu, maksimalno do 150€, a navodno ni ne mora da se plati, već se dobije neki ban od 6 meseci.

Ima li neko aktuelne informacije da mi ovo potvrdi ili demantuje?

Planiram dogodine u Brazil i sve mi se čini da mi 6 meseci neće biti dovoljno...😁

12 hours ago, Wazza said:

Evo pitanje za one koji su bili duže u Brazilu ili su još uvek tamo (ukoliko se dobro sećam @Dragance ti si tamo):

Nisam vise u Brazilu, vec duze od 3 godine.

Imao sam direktnog iskustva sa produzavanjem turisticke vize, u par navrata, pre nekih 12-13 godina, za moju suprugu, tadasnju devojku. Bila je to solidna birokratska procedura, ali smo uvek dobijali 90 dana. Postoji spisak dokumenata, uslovi, pa ako ispunjavas sve i dostavis sve, ne bi trebalo da bude problema. Za tadasnju devojku sam ja morao da garantujem da ce boraviti na mojoj adresi, morao sam da dokazem da ja zivim na toj adresi, kao i da dostavim neke dokaze gde radim i kolika primanja imam, da li bese mozda i stanje na racunu ili tako nesto. Tvoj slucaj ce sigurno biti drugaciji, ali, to je poenta, da dokazes da ces boraviti na nekoj adresi, da neko garantuje za tebe i da dokazes da imas dovoljno finansijskih sredstava, eventualno objasnis motive toliko dugog boravka.

S druge strane, znam i ljude koji su ilegalno ostajali duze, cak po nekoliko godina, pa potom napustali zemlju, bez nekih finansijskih penala, ne znam da li uz neku zabranu ili sta vec. Ali, znam da je to malo bilo nezgodno, jer, konkretno ta jedna moja drugarica je tad izbegavala da bilo gde putuje, jer se i za svaki put busem trazi licni dokument, avionom takodje, pa je bio rizik da bi eventualno neko mogao da otkrije kuda se krece, da je ilegalno u zemlji, pa i da ispadne problem. Tako da se uglavnom morala izolovati u Sao Paolu i putovati samo autom, sa prijateljima. Ali, s druge strane, ljudi is Federalne policije iz susednog grada gde sam ziveo, koje sam tokom godina i dobro upoznao, su mi prakticno rekli da se njima i ne isplati da bilo koga privode zbog ilegalnog boravka, jer neki smestaj i naknadna deportacija prilicno kosta drzavu. Tako da, ako sedis i ne talasas i ako te bas ne zalomi problem da te neko identifikuje na ulici, ili da ti se nesto desi, izgleda je dobro za sve strane :D Svakako, ja tako neku ilegalu prvo ne bih sebi pozeleo, a ni preporucio bilo kome, ali, eto, moguce je.