Posted September 17, 2009 Pozdrav drugari! Ko je od vas bio u NJujorku? Kakvi su utisci? Gde ste spavali? Kakve su cene? Da li tamo idu samo mamini i tatini sinovi i ćerke ili mogu i babini i dedini unuci? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 17, 2009 Pozdrav drugari! Ko je od vas bio u NJujorku? Kakvi su utisci? Gde ste spavali? Kakve su cene? Da li tamo idu samo mamini i tatini sinovi i ćerke ili mogu i babini i dedini unuci? Mislim da je bilo nekoliko ljudi sa formua a medju njima i ja Utisci su fantasticni, NYC je nesto sasvim drugo, to nije Amerika, nijedan grad mu nije ni slican. Spavao sam u rentiranom stanu jer sam bio na duze inace cene su malo skuplje, mozda i medju najskupljima u USA za rentiranje, takodje sve zavisi u kom delu grada zelis da zivis. Vodi racuna u koji deo grada zalazis i u kom delu grada odsedas ima delova koji su prilicno nebezbedni pogotovu ako si belac. A kao sto Lazar rece bolje biti mamin i tatin sin/cerka nego kmisijin Inace sto se tice NYC on je otvoren za sve i svako moze pronaci nesto za sebe i moze se naci nesto za svaciji budzet samo se treba dobro informisati.Generalno najveca stavka ce ti biti da stignes u NYC jer avio karte i nisu tako jeftine, za smestaj mozes da pogledas na HC, CS ili da iskopas nekog od nasih studenata koji su otisli preko leta da rade tamo pa se zadrzali duze (kod njih mozes naci smestaj za 80-100usd/nedeljno ili ako si na krace verovatno ce te ugostiti i za Dz). Ako te interesuje jos nesto samo pitaj Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 17, 2009 vidi, ako ides na duze najbolje bi bilo da iznajmis neku gajbu, u bruklinu, ili kvinsu ( bolje bruklin), jer su cene gajbi na menhetnu haos...takodje, hoteli su im najskuplji u americi, a ni hosteli nisu jeftini... sto se tice hostela, savetovao bih ti central park hostel, na W 103 ulici ( w- znaci zapad menhetna, a e- je istok )...nalazi se tik pored central parka, fin kraj, latino, i metro stanica B i C ti je bukvalno 30sekundi od hostela...hostel je cool, cene su pristojne za njujork, bio sam prosle godine, 20-25$ za dorm sobu, ako oces dvokrevetnu, 75$.....inace, tamo odsedam vec duze godina, posto sam cesto u prolazu kroz njujork ( na po 3-4 dana), i to ti je najbolje sto ti mogu savetovati..hoteli su stvarno skupi, prosle godine sam morao da prenocim u nekom raspad hotelu na 56. ulici, jer sam ujutru rano putovao sa aerodroma lagvardija, i kostalo me 140$, a hotel je bio uzas, bubasvabe itd.. ako te zanima stan, javi mi se, mozda cu uspeti da nadjem telefon jedne ribe brazilke, kod koje sam stanovao jedno 2 meseca, izdavala mi je pola stana ( soba, kuhinja, kupatilo, i trpezarija) za 400$ mesecno, a ona je zivela u drugom delu stana, delili smo kupatilo ...to je na granici kvinsa i bruklina, myrtle&seneca avenue, tu staje metro L.. i inace, kad god u njujorku trazis smestaj, gledaj da bude blizu metro... sto se tice samog grada, jednom recju- kad budes zgazila nogom na tle, osecaces se kao kod svoje kuce, i momentalno prihvacena...jednostavno, takav je grad, prihvata sve, jer tamo su i inace svi dosli od negde ....nema veze s ostatkom amerike....kad jednom udjes u grad, bice ti zao da ga napustis...samo pici ... to jednom kad sam ostao duze, oko 2 meseca, i radio sam par poslova, secam se radio sam par dana kod jedne slikarke muralistkinje, nanosio joj podlogu za slike heheh, onda radio u jednom supermarketu trpao stvari po rafovima, i u jednom restoranu u financial kvartu, kao kelner...potpuno je opusteno, samo udjes i pitas jel im trebaju radnici...tako ti je u tom gradu, i skoro niko te ne pita dal imas dozvolu za rad...sljakas 10-ak dana, i onda mozes da ostanes duze, jednostavno heheh Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 17, 2009 razmisljam o ideji odlaska na par meseci. to bi svakako podrazumevalo da bih morala nesto da radim i da bi bilo super da delim stan sa nekim. ali u najboljem slucaju mogu da odem tek na prolece tako da za sad prikupljam samo osnovne informacije. pricajte jos - neke dozivljaje, sta se vama posebno svidelo i ostalo. jos! jos! jos! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 17, 2009 Vodi racuna da duzinu tvog boravka u USA odredjuje sluzbenik DHS-a na ulasku u USA, viza u pasosu je samo veremenski perido u kome mozes da udjes u USA. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 17, 2009 slobo, ajd mi molim te pojasni ovo. sta se tacno desava na ulasku u zemlju i na osnovu cega slubenik DHS-a odredjuje duzinu boravka? i kakva su tvoja iskustva s tom procedurom? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 17, 2009 Na ulasku u SAD dajes pasos sa vizom i popunjen formular I-94 koji dobijes u avionu pre sletanja ako imas B1/B2 vizu (turisticku ili poslovnu) za druge vize treba ti jos dokumenata (npr za J-1 ti treba da pokazes DS2019 koji ti garantuje 4 meseca+1mesec grace perioda u USA). Generalno DHS (Department for Homeland Security - obavljaju posao kao nasa policija na granici) sluzbenici su opusteni i nece te nesto cimati pogotovu sto dolazis iz Srbije koji se jako dobro kotira sto se tice postovanja americkih propisa o imigraciji (iako nasi ljudi mozda misle suprotno ovo da se dobro kotiramo su reci americke konzulke iz BG a i generalna statistika je na nasoj strani tako da nas ameri prilicno "gotive"). Ako dolazis sa B1/B2 (turisticko/poslovana viza, najcesce se dobija na 3 godine) pitace te gde ides i koliko planiras da ostanes, pogledati I-94 otkinyti odrezak sa I-94 i udariti pecat na njega na kom ce biti datmu do kog mozes da ostanes. Generalno ce ti dati mesec dana vise nego sto trazis bar je takvo moje i iskustvo mojih prijatelja. Vodi racuna da je maximum 6 meseci s tim sto ako kazes da hoces da ostanes vise tri meseca to moze vec da im bude sumnjivo (naglasavam MOZE A NEMORA prolazili su i takvi vecinom) da da te prepuste visem sluzbeniku gde ce traziti da dokazes da imas novca za duzi ostanak. Sve u svemu ja jos ne znam nikoga iz Srbije da ga nisu pustili da udje u USA a da je imao vizu u pasosu tako da samo spremi papire za vizu u BG i kad je dobijes to je kao da si vec tamo I da nemoj u ambasadi da kazes da ces da ostanes par meseci, kazi da ides na par nedelja ionako ces najverovatnije dobiti vizu na 3 godine (90% slucajeva dobija vizu na 3 godine multi) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 18, 2009 Slobo hvala na savetima! moram jos detaljnije prouciti dobijanje vize. al to na drugim temama. inace, koliko si ti uspeo da skontas grad? imas nesto zanimljivo da preporucis? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 18, 2009 Ja sam dobio vizu na 3 godine ovog leta, a DHS mi je odobrio boravak od 6 meseci, a ja sam ostajao 1,5 mesec i to sam im i rekao. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 21, 2009 Slobo hvala na savetima! moram jos detaljnije prouciti dobijanje vize. al to na drugim temama. inace, koliko si ti uspeo da skontas grad? imas nesto zanimljivo da preporucis? heheh ne postoji grad koji se lakse skonta od menhetna....sve ulice i avenije su pod pravim uglom i idu po brojevima, tako da tamo i najveci retard moze bez mape da se snadje ...ako je to uopste bilo pitanje :-\.... moj ti je savet da se obavezno setas sto vise peske, na menhetnu ti je zanimljivija zapadna strana, uz reku hadson...takodje sam jug, kineska cetvrt, mala italija, grinich vilidz, vest vilidz...to ti je sve jedno pored drugog..i na kraju dolazi financial quart, to je na samom rubu, gde su bile bliznakinje... tu obavezno poseti muzej americkih indijanaca- smitsonian.. naravno central park, i tu se odmah blizu ( mislim da je W79th street) nalazi museum of the natural history- najveci muzej pored luvra, u kome sam ja bio.....nikako da ga ne propustis, prica je od postanka sveta pa do danas...treba ti bar nekoliko dana da ga samo proletis.. harlem ti je na severu menhetna( crnacki kraj,nije los, samo nemoj bas sama da se setas nocu), a iznad toga je jos jedan cool kraj- washington hights..posle prelazis u bronx, poseti zoo, to je generalno jedino zanimljivo samo po sebi.. sto se bruklina tice, ceo je istripovan i do jaja, najbolji barovi i underground nocni klubovi su tu, menhetn je fancy sto se toga tice( sem eventualno tzv. upper west side, i amsterdam avenije)...takodje kad si u bruklinu, idi u deo jamaica..ako budes zakacila leto, obavezno idi na plaze long islanda, ispod bruklina...kvins je najdosadniji deo, tu su ti uglavnom stanbeni kvartovi, i tu je flushing meadows- ovaj teniski turnir sto malopre prodje ... eto ukratko, NYC je nesto fascinantno, ja licno vise volim prirodu, gradovi su mi svi isti, ali je ovaj grad nesto fpecificno, uvek se rado vratim tamo.. kad budes putovala, javi mi se da ti dam telefone za smestaj.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 21, 2009 divno bam - bam! hvala ti puno! i hocu, sigurno cu ti se javiti! na prolece verovatno, jer tada planiram put. a o kakvom smestaju je rec? mislis na central park hostel o kom si pricao u jednom od prethodnih postova? inace bruklin mi deluje kao najzanimljiviji deo! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 22, 2009 bam-bam je sve lepo objasnio, ja bolje ne bih mogao Hteo bih samo da dodam da malo pripazis na sigurnost ako zalazis u deo koji se zove Jamajka jer je to deo NYC sa najvecom stopom kriminala i sto se tice Harlema on postaje sve sigurniji i sigurniji tako nije tako strasno kao sto se prica. Takodje bih ti predlozio da skoknes i do Astorije i Hobokena ima super klubova/barova a i cene su pristojne. Inace jedan od najboljih utisaka su filmse projekcije u Brayant parku (izmedju 42 i 40 ulice 5 minuta od Times Square i Port Authority-ja). Nisi napisala kada bi to isla? (Ako budes isla uskoro onda poseti zgradu UN imaces sad tamo izlozbu slika naivnih slikara iz Kovacice, lepo je kad si u centru sveta i vidis nesto iz svoje domovine cime mozes da se ponosis) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 22, 2009 najranije bih mogla tek na proleće. tipa negde u martu/aprilu ali nisma mogla da izdrzim da cujem price, pa postavih ovaj topic ranije Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 24, 2009 Preachers girl, i meni je vec duze vreme san NYC. Nisam se nikada posvetio nikakvom ozbiljnom planiranju, ali svake godine kazem: e, ove godine moram da odem do NYC i iznajmim gajbu na mesec dana. So, 2010 could be the year. Jos ne znam kad i koliko cu slobodnog vremena imati sledece godine, ali recimo da bi mi neki avgust verovatno odgovarao, a mozda i taj tvoj mart/april. Tako da eto, racunaj me kao potencijalnog cimera. Jos bam-bam da nam sredi gajbu kod te Brazilke. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 24, 2009 Moj savet da prvo uzmes hostel na 5-6 dana i na licu mesta potrazis gajbu, najbolje je kad svojim ocima pogledas a mozes i preko neta da vidis sa nekim nsaim studentima koji su vec tamo pa da delite gajbu sa njima to moze biti dobra opcija. Ako dodje do faze da se trazi gajba a zaskripi mogu vam dati neke kontakte. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 24, 2009 Moj savet da prvo uzmes hostel na 5-6 dana i na licu mesta potrazis gajbu, najbolje je kad svojim ocima pogledas a mozes i preko neta da vidis sa nekim nsaim studentima koji su vec tamo pa da delite gajbu sa njima to moze biti dobra opcija. Ako dodje do faze da se trazi gajba a zaskripi mogu vam dati neke kontakte. Tako sam nesto i mislio. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 24, 2009 Preachers girl, i meni je vec duze vreme san NYC. Nisam se nikada posvetio nikakvom ozbiljnom planiranju, ali svake godine kazem: e, ove godine moram da odem do NYC i iznajmim gajbu na mesec dana. So, 2010 could be the year. Jos ne znam kad i koliko cu slobodnog vremena imati sledece godine, ali recimo da bi mi neki avgust verovatno odgovarao, a mozda i taj tvoj mart/april. Tako da eto, racunaj me kao potencijalnog cimera. Jos bam-bam da nam sredi gajbu kod te Brazilke. jea! ni ja nemam pojma koliko cu slobodnog vremena imati na prolece, ali nadamo se najboljem! inace razmisljala sam o upisivanju master-a na nekom od njojorskih univerziteta, a ako bi s eto desilo to je onda neki spetembar/oktobar sl godine. ali boze moj, treba videti grad i pre toga! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 25, 2009 Slobo hvala na savetima! moram jos detaljnije prouciti dobijanje vize. al to na drugim temama. inace, koliko si ti uspeo da skontas grad? imas nesto zanimljivo da preporucis? heheh ne postoji grad koji se lakse skonta od menhetna....sve ulice i avenije su pod pravim uglom i idu po brojevima, tako da tamo i najveci retard moze bez mape da se snadje ...ako je to uopste bilo pitanje :-\.... moj ti je savet da se obavezno setas sto vise peske, na menhetnu ti je zanimljivija zapadna strana, uz reku hadson...takodje sam jug, kineska cetvrt, mala italija, grinich vilidz, vest vilidz...to ti je sve jedno pored drugog..i na kraju dolazi financial quart, to je na samom rubu, gde su bile bliznakinje... tu obavezno poseti muzej americkih indijanaca- smitsonian.. naravno central park, i tu se odmah blizu ( mislim da je W79th street) nalazi museum of the natural history- najveci muzej pored luvra, u kome sam ja bio.....nikako da ga ne propustis, prica je od postanka sveta pa do danas...treba ti bar nekoliko dana da ga samo proletis.. harlem ti je na severu menhetna( crnacki kraj,nije los, samo nemoj bas sama da se setas nocu), a iznad toga je jos jedan cool kraj- washington hights..posle prelazis u bronx, poseti zoo, to je generalno jedino zanimljivo samo po sebi.. sto se bruklina tice, ceo je istripovan i do jaja, najbolji barovi i underground nocni klubovi su tu, menhetn je fancy sto se toga tice( sem eventualno tzv. upper west side, i amsterdam avenije)...takodje kad si u bruklinu, idi u deo jamaica..ako budes zakacila leto, obavezno idi na plaze long islanda, ispod bruklina...kvins je najdosadniji deo, tu su ti uglavnom stanbeni kvartovi, i tu je flushing meadows- ovaj teniski turnir sto malopre prodje ... eto ukratko, NYC je nesto fascinantno, ja licno vise volim prirodu, gradovi su mi svi isti, ali je ovaj grad nesto fpecificno, uvek se rado vratim tamo.. kad budes putovala, javi mi se da ti dam telefone za smestaj.. ovo kad sam procitao doslo mi da se odma spakujem i krenem u NYC Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 19, 2010 dajte jos informacija o NYC ... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 20, 2010 Preachers girl, preporucujem 2 hostela u kojima sam bila. Prvi je Pink Hostel u W 111th. To je zenski hostel. Zenski - ne lezbejski metro je blizu, a platila sam nocenje svega $18. I sve je pink, cak i posteljina Drugi je Central Park Studio u Lexington Ave. kod E 104th. To su trosobni stanovi, u svakoj sobi po 4 kreveta, 2 kupatila, kuhinja, dnevna soba sa TV-om, Wi-Fi, ma fenomenalno mesto za $19 ili 20. Fenomenalan grad! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 7, 2010 Posle svega procitanog jedino mogu - da se i ja prijavim na listu potencijalnih cimera za leto u NY )) Skupio sam nekog kesa, tako da bi mi radi ustede jako odgovaralo to deljenje stana na mesec-dva tamo, em bih imao drustvo, em bih na tenane istrazio grad, onako kako zasluzuje Tu sam, pa ako je neko zainteresova, nek se javi Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 9, 2010 Sasvim slučajno naletjeh na ovaj forum tokom prikupljanja informacija o Njujorku Ovako, ja idem sad za desetak dana na W&T program 4 mjeseca, biću u jednom primorskom gradiću u državi Maine, a onda nakon odradjenih tih 4 mjeseca, planiram da uštedim makar 2000-2500$ i stacioniram se u NY i obidjem sve što mogu obići dok i poslednji cent ne potrošim . Već sam nabavio mapu grada, sa sve sabvej sistemom i svim gradskim atrakcijama i informacijama o njima . Njujork mi je životna želja, evo 10 godina sanjam da posjetim taj grad i konačno ću uspjeti, zato mi je i uzbudjenje nenormalno veliko Čitao sam ovu vašu priču ovdje i vidim da ima da se nadje smještaj za 20$ što je fenomenalno. Ako nekom bude trebao cimer tamo od sredine oktobra neka javi Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 12, 2010 Obisao...Video...Bio...Ziveo u NYC! Tacniije...7 puta sam vec bio u New Yorku .gif' alt='::'> Prvi put mi se smucio, i rekao sam da nikada vise necu ici u taj grad. Pa...sa ovih 6 puta sam pokazao koliko mi se smucio! New York je grad koji jednostavno osvaja i gde svako moze sebe da pronadje bez obzira na sklop licnosti. Svaki sledeci put kada sam otisao shvatio sam da mi se sve vise i vise dopada. Mnogi pokusavaju da ga kopiraju i da naprave nesto slicno, ali nema sanse! Grad je sam po sebi toliko specifican i jedinstven...neverovatan je! Ako imate prilike i mogucnosti idite! Nema sanse da se razocarate. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 13, 2010 Vidim da su svi odusevljeni, ali me NY nije nista posebno. Neko vreme sam ziveo u Americi i obisao sam celi zapadnu obalu i deo istocne. Ima sta da se vidi, ali grad kao grad me je cak odbio. Ja nisam covek za onolike guzve, oblakodere i nedostatak bilo kakvog identiteta, gostoprimstva i slicnog. Od gradova koje bih ja izdvojio na prvom mestu je Majami (ziveo sam tamo 6 meseci). To je raj na zemlji, nema potrebe nista da opisujem, mora da se vidi i oseti. Onda Vasington, pa LV i LA, pa tek onda NY... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 15, 2010 ako nekome trebaju 2 cimerke neka se javi...od septembra smo u NY... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites