Jump to content

Featured Replies

Posted

Prolazim jedan dan pored trafike i razgledam novine i časopise, bez namere da nešto da kupim. I pade mi na pamet kako bi bilo sjajno da postoji časopis Kluba Putnika Srbije i kako bi to moglo biti interesantno štivo.

E sad... S obzirom da sam ja ovde nov, ne znam da li je ovakvih predloga bilo i ranije, ako jeste, kako je to sve prošlo...

Zanima me šta ostali misle, da li to ima neku perspektivu, jel ima zainteresovanih da se na bilo koji način uključe u tako nešto...

P.S. Nadam se da sam na dobrom mestu otvorio temu. Ako nisam, neka je adminstratori smeste gde treba. :)

lepo to zvuci ali mislim da je to jako zahtevan posao i da treba jako puno napora da bi se to ostvarilo.

• Author

Pa nisam mislio na časopis koji bi izlazio jednom nedeljno, već recimo jednom u mesec ili dva, ili možda 8 brojeva godišnje, a mislim da već ima na sajtu dosta materijala koji bi mogao da se iskoristi za bar prvih nekoliko brojeva. Lično smatram da je izvodljivo, ako se posao lepo podeli i ako se uključi dosta ljudi.

Razmišljao sam još davno o tome, i došao do zaključka da trenutno za to nema nikakve šanse. Možda za nekoliko godina, ukoliko i dalje budemo postojali, i ukoliko budemo raspoloženi za tako nešto :) I sa pisanjem putopisa za sajt prilično škripimo...

• Author

Ako administrator tako kaže, nemam kontraargument. :)

Osim ako se ostali iskusniji članovi ne založe za to...  :D

U svakom slučaju, ako bude bilo nekih pokušaja da se realizuje tako nešto, željan sam da diprinesem koliko god mogu.

Video sam da je skoro izašao časopis-magazin "Putovanja", košta oko 200 dinara, pa sam negde video da postoji i časopis "Travel", nisam siguran da li je na našem jeziku, onda ima ona edicija što izlazi skoro svake nedelje, mislim da je od "Nacionalne geografije", nedeljni magazini poput "Blic žena", "Život plus" u okviru Novosti i sl. već imaju tradicionalno po dve strane koje "obrađuju neku destinaciju". Mislim da je i u onom besplatnom časopisu - City, takođe jedna strana posvećena putovanjima, jednom je bila tema Sirije pisana od strane dečka koji je putovao nalik većini forumaša ovde.

Moj zaključak je da je u zadnje vreme takva poplava raznoraznih magazina i časopisa da je finansijski gotovo nemoguće ispratiti ih sve, a svaki je interesantan na svoj način. KPS teško da bi našao širu ciljnu grupu od prisutnih ovde na forumu, a za malo ozbiljniji proboj među ostalim, tematski sličnim časopisima, trebalo bi i ozbiljnije ulaganje.

Iskreno mislim da ideja nije loša, ali kapiram da bi časopis zaživeo jedino ako bi izlazio besplatno poput 24časa ili već pomenutog City-ja, s tim da naravno treba pronaći i sponzore koji bi voleli da se nađu u takvom časopisu, a s obzirom na način putovanja koji propagira KPS, teško da bi to bilo interesantno turističkim agencijama. Eventualno prodavcima ranaca, šatora, lowcost kompanijama, a opet sve to može da se nađe ovde na forumu.

Jednom mi je palo na pamet to sa časopisom, pa sam, iz radoznalosti, pročačkao po forumima, da vidim o kojim se ciframa radi. Uglavnom se ljudi slažu (elitesecurity itd) da u tako nešto ne treba ulaziti bez pet-deset hiljada evra za prvu godinu :shockkk:

• Author

Uf, meni se cinilo da treba manje...  :?

Mada se nisam bas nesto preterano udubljivao u to i raspitivao. Losa procena.  :bang:

Ali opet, ako neko sa foruma ima stampariju, neko odradi dizajn, podrazumeva se da sami pisemo tekstove i fotografisemo... Mislim da troskovi mogu da se svedu na minimum, ali je i to verovatno mnogo para. I opet se postavlja pitanje svrsishodnosti svega toga kao sto je vec receno. Pa nadam se da ce jednog dana biti izvodljivo...

Casopis KPS-a je zaista sjajna ideja, ali mi se cini da ima suvise "ALI".  Dobra ideja je najmanji problem ali realizacija je vec nesto drugo. Na ovom forumu nikada nije manjkalo ideja ali bi one posle par post-ova najcesce zamrle, a pokretanje casopisa je veoma zahtevno. Ukoliko bi taj posao pao na ledja nekolicine i uz to bio na dobrovoljnoj bazi od toga nema nista (da li neki kucni savet u Srbiji funkcionise, a svi zavise od dobre volje stanara :?). Ako zanemarimo neophodne finansije, nije realno ni da neko radi dizajn, druga osoba stampa a svi ostali pisu putopise i tako u krug. Mozda je realnija online varijanta casopisa kojom se izbegava distribucija, stampanje i svi ostali problemi, ali i za tu varijantu neko treba da ulozi debeo trud i vreme i da to radi za cast i slavu a takav ce se tesko naci 8-). Takodje, nisam siguran i da je pored samog sajta neophodan i online casopis. Jedina realna varijanta da takav neki casopis ugleda svetlost dana jeste da se nas 1000-2000 sa ovog foruma pretplati na casopis, te da tako obezbedimo finansije i da ga dobijamo na kucnu adresu a da urednik i ostali koji se na tom poslu angazuju dobiju pristojnu platu. Osim toga moze se obezbediti par prodajnih mesta gde ce "obican svet" moci da ga nabavi. Ja cu bez problema mesecno davati 150-200 din umesto sto dajem na "Travel magazin" i slicne casopise...

Vuče, svaka ti je k'o Njegoševa :) Mislim da je časopis odlična ideja, ali da trenutno nije ostvariva - što ne znači da jednog dana to neće postati. Pre koju godinu skoro ništa nismo uspevali da realizujemo, a sada dosta stvari izguramo dosta dobro - npr. ovaj putnički rečnik. Jednostavno je bilo potrebno da dovoljno ljudi sazna za klub, da bi se stvorila kritična masa neophodna za realizaciju rečnika. Bilo bi lepo da jednog dana kritična masa dostigne cifru potrebnu za ostvarenje nekih većih projekata, kao što je pokretanje časopisa. Mislim da dosta ljudi sa ovog foruma ima sasvim dovoljno kilometraže za tako nešto. Osim toga, u mnogim časopisima (Politikin Zabavnik, Travel Magazin, itd) je normalna stvar da putopise pišu ljudi koji nisu ni posetili dotičnu zemlju. Mi svakako ne bismo imali taj problem :)

U svakom slučaju, trudimo se da ovo što trenutno radimo bude što kvalitetnije i što pozitivnije, i da usput proširimo priču na one koji još ne znaju za nju. A kuda će nas to odvesti - nemam pojma, to će vreme pokazati. Onima koji smatraju da se od čistog entuzijazma i dobre volje ne može napraviti ništa značajno, ja uvek dajem da pročitaju tekst o nastanku Lonely Planeta: http://www.lonelyplanet.com/about/

Pazi, setio sam se jednog članka u novinama o idejama za pokretanje sopstvenog biznisa, i bila je priča o devojci koja nije htela da ide preko domaćih agencija zbog visine cena, nego je uspela da napravi aranžman gotovo duplo jeftiniji. Posle je počela da pomaže prijateljima, a onda je i započela posao. Mislio sam da je neko od forumaša razmišljao na tu temu, pa stoga i pitam.  ;)

Kada pricam ljudima o svojim putovanjima mnogi mi kazu: daj napravi agenciju pa zaradi pare. Hahahahaha, koje bi to bilo zadovoljstvo voditi i brinuti o razmazenim srpskim i inim turistima.

To nikakve veze nema s nasim nacinom razmisljanja o putovanjima.

Pazi, ne kažem da to ne bi moglo da se uradi, i da ne bi moglo da se zaradi na tome. Ne kažem ni da imam moralni problem -  nemam ništa protiv turističkih agencija, i svakako ne mislim da bi svi trebalo da putuju samostalno (ne daj bože). Samo kažem da bi mene lično jako mrzelo da se time bavim :) Pisanje za časopis je već druga stvar... Putuješ, čitaš, pišeš, i još dobiješ neki dinar za to... Zvuči kao san iz detinjstva ;)

• 1 month later...

Upoznao sam jednu devojku sa CS-a iz Niznjeg Novogorod-a.

Devojka radi u turistickoj agenciji i organizuje "nestandarne" ture. 

Odabere destinaciju koju bi posetila, skupi 5-6  ljudi ( tim brojem obeznedjuje sebi placanje putnih troskova),  i seta ih svuda po svetu. Do sada je bila nekoliko puta u Butanu, na severnom polu, po Juznoj Americi itd.. a nakon svega toga, dobije i mesecnu platu od svoje firme :)

Kaze da joj nije problem da navata musterije, i ako su prilicno skupe ture. Mada kaze da postoji neka stalna ekipa koju okrece....

koliko sam iz price shvatio, putuje jako chesto....

tako da ... imati turisticku agenciju, ne mora da podrazumeva i razmazene turiste..... bitno je naci ciljnu grupu koja vam odgovara.

u zdravlje!

• 5 months later...

hmmm, ovde me upozoravaju da vracam temu koja nikog nije interesovala 4 meseca...

ma , sta ima veze....

samo da kazem da su ovde SVI u pravu --- svaki iole normalan casopis je ubacio rubriku PUTOVANJA --- osim Travela koji se ceo bavi time, imate te rubrike i u Stilu, povremeno Blic zeni, naravno City magazinu, Singidumun weekly-u!!!!  --- zahvaljujuci ljudima sa ovog foruma, Politikin dodatak Magazin, Blic nedelje, Novosti dodatak Zivot plus.... I naravno taj novi DeAgostinijev Atlas sveta.....

znam, jer ih SVE kupujem.....

inace, u Crvenom krstu Srbije radim na uredjivanju casopisa ----- tiraz od 2000, 24 strane, sa SAMO kolornim koricama *ostalo je crno-belo* kosta oko 90.000 hiljada....

pa vi vidite...

teg