Posted June 16, 200718 yr 12. jun - Dan nezavisnosti Rusije! To vece nameracili smo se da prisustvujemo proslavi na Crvenom trgu, rekose da je ulaz slobodan. U Moskvi praznicno raspolozenje - guzva na ulicama, svi nose zastavice, marame... Posto obidjosmo Tretjakovsku galeriju, osmotrismo rusku umetnost, odusevismo se Novodjevicanskom manastiru ciju lepotu ne vredi opisivati, samo doziveti... I tako se zaputismo ka Crvenom trgu... Jos na pola kilometra od trga, kordoni vojske, milicije, kamioni obezbedjenja, detektori za metal, blokirani bulevari - opsadno stanje! A kad stigosmo do prve barikade - traze propusnice, neke letke koje su razdelili u nekom mizernom broju! Ljudi stoje, pricaju sa obezbedjenjem, mole pandure da ih puste - ne vredi. Obletasmo ocajnicki oko njih - a onda se setismo - PRESS kartice Kluba putnika! "Mi zurnalisti, Serbia..." I vid' cuda, pustise nas, malo zbunjeni doduse... Ali avaj, to je bio samo prvi od tri nivoa zastite! I tako pocese da nas vozaju od barikade do barikade... A u nama se probudio inat, onaj pravi srpski: "E, sad ima da udjemo, pa sta bilo! $**# mjku!!"Posle dobranih sat i po vremena i par kilometara setanja levo-desno i pokazivanja kartice kojekome, nekako dospesmo do krajnje barikade. U ocima nam se pojavise suze radosnice, uspeli smo! TRAS! Odjednom, tacno pred nama, strazari spustise rampu i pocese da zatvaraju ulaz - vele gotovo - nema vise... Krv mi sunu u glavu, ocaj i bespomocnost pocese da me obuzimaju... "...ali mi zurnalisti, serbia... dosli okolo 2 casa... njemozno..."! I gle cuda, neki brka pogleda nase kartice i pokaze rukom obezbedjenju da nas pusti... Te srece i radosti neopisive...Dohakali smo birokratiji, prosli neprijatelja! Uf! A na trgu, Rusi slave, deru se, skacu... Trsti himna, svi pevaju, placu... Iznad sarenih kupola crkve svetog Vasilija Blazenog prsti vatromet, gori nebo... Krasna li je Krasnaja ploscad!!!Pročitajte ceo tekst