Jump to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Klub putnika

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Posted

Sjajno! Prica savršeno oslikava putovanje kroz Sibir... tu su i breze, i vozovi, i železnicke stanice, i Bajkal, i cipkaste drvene kucice, i neizbežni drug Vladimir Iljic u razlicitim verzijama... ništa ne manjka :) Posebno mi se svida pesmica, i slika psetanceta u plackartniju :) Samo napred!

Pesmica je suva genijalshtina :))

Mogli biste da izracunate "vozni koeficijent" za ovo putovanje, tj. proporciju vremena provedenog u vozu i van njega, cini mi se da je zavidno visok :)

I tako mi zakonacismo u Irkutsku u hotelu na zeleznickoj stanici, zgodno kad putujete rano ujutro... A bilo je bas zanimljivo jer tamo sretosmo dva ocajna punika, jednog Amera i Engleza koji su putujuci iz Pekinga izasli da protegle noge po stanici, a voz im sa stvarima otisao! Tu mi, sa nasim dvonedeljnim ruskim vokabularom preuzesmo ulogu prevodioca :), na salteru priskocise u pomoc jos neki Rusi koji natucaju engleski, radnici na stanici, dezurni otpravnik vozova i stanica zacas postade veselo srpsko-rusko-englesko debatno sastajliste! No, Rusi imaju vec razradjene proceduru u tim situacijama, tako da se ubrzo svi u sreci i radosti ispozdravljasmo i izljubismo, nasi drugari odose u Moskvu, a mi za Ulan-Ude, i to putnickim vozom Moskva-Cita. Prljavooo (posle 5 dana puta!), ali sjajno! Atmosfera opustena, neki ljubazni ljudi, svi raspolozeni, deca se igraju, gledaju crtace na laptopu! Pored nas je bilo cak i jedno kerce, koji je samo posmatralo okolinu! Pas koji voli vozove! :)

paskojijevoleovozove.jpg

I to bese Rusija... Ulan Ude je vec blizi Mongoliji i Kini i po ljudima i po atmosferi... Glavni grad republike Burjatije, a Burjati su narod Mongolskog porekla koji zive na istocnoj obali Bajkala (samani, drevni obicaji i tako to...).

ulan-ude.jpg

Glavno obelezje grada je ogromna Lenjinova glava na glavnom trgu (najveca na svetu!), a grad je bas lep, sa sve pesackom zonom, divnom crkvom i sve po redu...

ulan-ude-01.jpg

Jedino mi zapadosmo tamo u subotu uvece, oko nas svi kosooki i pijani, a grad bas nije turisticki... O tome smo spevali i prigodnu pesmicu:

Ko god dodje u Ulan-Ude,

svi mu se tamo odreda cude.

Jedino u hotelu su videli strance,

a ostali nas gledaju k'o vanzemaljce.

Zlatan zub, zadah na vodku

hau du ju du, daj mi koju stotku!

Na trgu velika Lenjinova glava,

i neka vesela narodna proslava.

Ulice Suhe-batora, Lenjina, Sverdlova,

drvene kucice kao iz snova.

Iako devojke nose stikle damske,

a na maturu haljine balske,