Posted December 22, 200816 yr Međ' brdima Apenina i Toskanskih Alpa, u majušnom selu Rioli, 1975. godine počela je da se gradi Chiesa di Santa Maria Assunta...Autor: Nenad ProdanovićPročitajte ceo tekst
December 24, 200816 yr Hm... Da se čovek zamisli. Crkva... bela, prepuna dnevnog svetla... Na neki način, možda je tako i bolje, za razliku od standardnih hladnih, polumračnih, sablasnih crkava. Čini mi se da je unutra vrlo prijatno. Ne vidim čak ni stautuu/sliku Isusa kome lipti krv iz glave (što je, možda, imalo smisla pre hiljadu godina, ali danas?). Dopada mi se što u crkvi drže biljke
December 24, 200816 yr Aalto je car! Zapadnjaci su sad vec dosta davno prevazisli kanonski nacin razmisljanja u pravljenju novih crkava, i poceli da razmisljaju o nacinima da rekonstruisu simbole vere i prilagode ih novom dobu. Meni je to savrseno logicno i prirodno... A Aalto je covek koji je ostavio traga za veliki broj narastaja buducih arhitekata i dizajnera. Referentna licnost u istoriji arhitekture! Covek koji se citira, i u teoriji i u praksi... Fini clanak
December 25, 200816 yr Vrlo interesantno!! Pretpostavljam da 99% Italijana ne zna za ovu priču, arhitektu i crkvu. Samo ste vas dvoje, što se svuda muvate okolo, mogli da pronađete takvu pričici. Samo napred, čitamo zdušno sve što napišete.
January 5, 200916 yr Super clanak!!! hvala na njemu, samo bih voleo da iznesem sveje misljenje Dnevno svetlo i crkva apsolutno ne idu zajedno, iz vrlo prostog razloga sto se unistava misticnost tokom sluzbe. Narocito u pravoslavnom svetu gde se naginje ka grckom krstu i centralizmu u nacinu gradnje. Dakle zrak svetlost pada sa krova (iz centralnog dela)na vernike simbolisuci bozansku energiju sa neba, ko ne veruje u ovo neka pogleda tokom suncanog dana krov hrama Sv. Save i videce nite svetlosti bukvalno ili recimo crkvu Sv. Konstantina i Jelene na vozdovcu gde je nedostatkom svetlosti postignuta nestvarno osecanje....