Jump to content

Featured Replies

zanimljiva lekcija o spoju mise i arhitekture!

Hm... Da se čovek zamisli. Crkva... bela, prepuna dnevnog svetla... Na neki način, možda je tako i bolje, za razliku od standardnih hladnih, polumračnih, sablasnih crkava. Čini mi se da je unutra vrlo prijatno. Ne vidim čak ni stautuu/sliku Isusa kome lipti krv iz glave (što je, možda, imalo smisla pre hiljadu godina, ali danas?). Dopada mi se što u crkvi drže biljke klanj::

Aalto je car! Zapadnjaci su sad vec dosta davno prevazisli kanonski nacin razmisljanja u pravljenju novih crkava, i poceli da razmisljaju o nacinima da rekonstruisu simbole vere i prilagode ih novom dobu. Meni je to savrseno logicno i prirodno...

A Aalto je covek koji je ostavio traga za veliki broj narastaja buducih arhitekata i dizajnera. Referentna licnost u istoriji arhitekture! Covek koji se citira, i u teoriji i u praksi... Fini clanak :banana:

:mrgreen:

Vrlo interesantno!!

Pretpostavljam da 99% Italijana ne zna za ovu priču, arhitektu i crkvu. Samo ste vas dvoje, što se svuda muvate okolo, mogli da pronađete takvu pričici. Samo napred, čitamo zdušno sve što napišete.

stvarno deluje prozracno,svidja mi se..

zanimljiva prica...

• 2 weeks later...

Super clanak!!! hvala na njemu, samo bih voleo da iznesem sveje misljenje

Dnevno svetlo i crkva apsolutno ne idu zajedno,

iz vrlo prostog razloga sto se unistava misticnost tokom sluzbe. Narocito u pravoslavnom svetu gde se naginje ka grckom krstu i centralizmu u nacinu gradnje.

Dakle zrak svetlost pada sa krova (iz centralnog dela)na vernike simbolisuci bozansku energiju sa neba,

ko ne veruje u ovo neka pogleda tokom suncanog dana krov hrama Sv. Save i videce nite svetlosti bukvalno ili recimo crkvu Sv. Konstantina i Jelene na vozdovcu gde je nedostatkom svetlosti postignuta nestvarno osecanje....