Jump to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Klub putnika

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

pulja_mala.jpgČim smo prešli most, koji razdvaja rustični, dopola raspadnuti stari i uvek budan i elegantan novi grad, pravo u glavnoj ulici susreli smo neobičnu kolonu bosih sveštenika, obučenih poput Kju-kjuks klana...

Autor: Nenad Prodanović
Pročitajte ceo tekst

U bre, sjajno, sviđa mi se. Odlično napisano, sa puno intrigantnih detalja. Čitava atmosfera deluje poprilično jezivo :shockkk:

stvarno te odore deluju jezivo!! Da li ste saznali nesto vise bas o njima? Zasto tako skroz pokriveni? :shockkk:

Samo ove čarobne fotke da ste okačili bilo bi fantastično, a uz ovaj prigodni tekst pride ovo je prava uživancija čitati!

E da, i mene zanima što se umotavaju u te čaršafe? :?

Hm, zanimljivo je da niko bas nije precizno znao da nam odgovori na to pitanje. Odore su, zapravo, nasleđene iz španske tradicije i na sličan način su odeveni svi učesnici ceremonija za vreme Strasne sedmice (Settimana santa) u Pulji. U suštini, ova tradicionalna odora bi trebalo da simboliše žalost za Hristom. Po jednoj verziji, bele haljine bi trebalo i da asociraju na odoru koju je sam Hrist nosio pred raspeće (a i sama procesija simboliše ovaj mučan put, poput kalvarije). E sad, zašto baš špicaste maske, pokrivena lica? Kažu, opet zbog žalosti, da je to zapravo modifikovana monaška kapuljača, ali verovatno pravi odgovor leži kod Španaca, koji su sve osmislili. Evo i linka ka uskršnjim proslavama u Zamori, španskom gradu koji je po ovome najpoznatiji: http://www.lapasiondezamora.com

A ako ste mislili da ove Puljanske svečanosti deluju jezivo, pogledajte samo galeriju tamo, na: http://www.lapasiondezamora.com/2009_concurso.php :shockkk:

E da, prateća muzika uz celu ovu procesiju je fantastična, pa evo i dva snimka sa youtube, kao dodatak:

• 1 month later...

uh stvarno su zamoranci ekstremni. sa onim bakljama i vatrama, i bratstvom crnih kapuljačara, baš da se naježiš. odmah se nemonovno pomisli na staru dobru inkviziciju (eto i odgovora-cilj odore je da izgledaš strašno, podsećajući blago na dželata. ili to, il je u pitanju bratstvo ružnih/stidljivih :bag: -sramota ih (grešne?) pred svetom!) Uglavnom, sad mi ovi tarantinski deluju sasvim pitomo i pristupačno =)

nego šteta što ovaj link za propratnu muziku nije negde uvrh teksta, pa da se čita i sluša istovremeno, da ugođaj bude potpun!