Jump to content

Featured Replies

Posted

sinjajevina-katun-thumb.jpgKad ti Žabljak ostane desno ti udri lijevo, pa kad dođeš u Vrtoč polje ti ponovo okreni lijevo, viđećeš jedan mali mos', pa onda bucaj makadamom sve dok ne ugledaš jedan put kako vodi kroz livadu, to ti je moja kuća…

Autor: Zoran Šaponjić
Pročitajte ceo tekst

Тужно и симпатично...

Колико г-ђа има година? :)

Sjajna reportaza! Davno sam je procitao negde, bas mi je drago da je sada i na ovom sajtu :)

Bjuti, pise u tekstu da ima 62, mada mi po slici deluje znatno starije.

Вид стварно пише... ;D

Vec 5 minuta pokusavam da napisem komentar ali stvarno ne znam sta bih rekla na ovakav tekst. Imala sam utisak kao da sama setam tim krajevima i razgovaram sa tim ljudima... Jednostavno fenomenalno.... i tekst i slike. clap.gif' alt=':clap:'>

Fantastično dočarana atmosfera... Što reče Marina, kao da sam zaista bio tamo. Posebno mi se dopada što ima toliko dijaloga. Dobar tekst, zaokružen od početka do kraja. I odlične fotke.

Uh, odlično! Podseti me na moju prababa-Stojanu koja je i u svojoj 92-goj godini pušila svilu od kukuruza u nedostatku duvana, tamo negde u planinama kraj Berana :) A mi svi tanki, što reče virdžina :D

Sjajan tekst, vrlo direktan i efektan. Neverovatno mi je koliko se razlikuju životi iako nema vremenske distance, a geografska i nije tako velika. Slažem se sa stvarima izrečenim u ostalim komentarima :) Uživala sam clap.gif' alt=':clap:'>

Sad se setih da sam hteo da pitam nešto što mi nije jasno. Ako je otac želeo da mu ćerka-virdžina održi kuću, verovatno mu je bilo jasno da to može da traje samo jednu generaciju, tj da ta ćerka neće imati potomstvo. Znači, bilo mu je bitno da se kuća održi samo još malo... Možda dok je on živ. Ili grešim?

Potpuno neverovatno. I predeo, i ljudi, i prica same Stane.

Odlicno napisano, sto vec rece Iva, efektno.

Ostavlja bas jak utisak! klanj::

:mrgreen:

Oho, imamo selebritija u ekipi ;). Čestitam.

A scenografija je - moja omiljena. Jedno od retkih mesta na koje bih otišao više od jednom.

Nikako ne voli zene, samo muskarce,hm... Tipicna zenska ljubomora

sta kaze stana nema vise pravijeh ljudi u crnu goru ili je to bilo uopsteno hehe

Sjajan tekst, po mnogo cemu nesvakidasnji. Inace to sto "ženski svijet ne podnosi nikako" je normalno u sredini u kojoj je taj isti "svijet" svet za sebe, obespravljen, devastiran, ponizen. Razlog vise zasto je mizoginija tako rasprostranjena medju zenama, a posebno to mora biti med onima kojima obicaji nalazu da pogazi to zensko u sebi.

Samo da se pridruzim cestitkama za odlican tekst.... Omogucio si nam da te pratimo korak po korak. Sjajno. :)

• 1 month later...

reportaza je dobra...svaka cast,ali ima gresaka.tusinja je selo ne pored pluzina vec pored savnika na putu prema zabljku...i zamjenjen je pojam kolibe i katuna. nekoliko koliba cine katun tj dio planine gdje izdižu stocari,i vi ste ulazili u kolibu...stana ipak ima jednu zensku osobinu,krije godine. ja za nju kažem veže se ženskim pasom a muskim glasom! :)

• 2 months later...

Reportaza je odlicna,veceras sam ih procitao nekoliko ,ali ova je

najbolja.Fotografije su prelepe.

• 5 months later...

odlična reportaža!

• 3 months later...

Sad se setih da sam hteo da pitam nešto što mi nije jasno. Ako je otac želeo da mu ćerka-virdžina održi kuću, verovatno mu je bilo jasno da to može da traje samo jednu generaciju, tj da ta ćerka neće imati potomstvo. Znači, bilo mu je bitno da se kuća održi samo još malo... Možda dok je on živ. Ili grešim?

Evo sta na ovu temu kaze National Geografic. Pre par stotina godina kada se ovaj obicaj formirao u planinama severne Albanije, postojao je takav sistem nepisanih zakona koji je zenama zabranjivao da budu vlasnici bilo kakve imovine. Zene su bile predmet trgovine, tj. otkupljivane su za brak i u drugoj porodici njihova uloga je bila da se bave fizickim radom i da radjaju decu. U slucaju da dodje do stradanja ili bolesti muskog roditelja a muski potomak je suvise mlad da na sebe preuzme sve odgovornosti, najstarije zensko dete bi prezimalo ulogu virdzine kako bi se ocuvalo imanje do stasavanja muskih potomaka. Na taj nacin bi se imanje zaista odrzalo u okviru porodice i prenelo na potomke. Osim toga, zene bi cesto preuzimale ulogu virdzine ukoliko bi ih muz napustio te je to bio jedini nacin da povrate cast i da budu opet prihvacene u drustvu. E sad, da je bilo situacija da su preuzimale ulogu muskarca i kada bi bile jedini potomak, bilo ih je podosta, ali sta je u tom slucaju bio cilj, nisu rekli.

Bilo kako bilo, danas ih je severnoj Albaniji manje od 40, i to su zaista, poslednje virdzine, uz izgleda ovu jednu crnogorsku. Inace, sve imaju gotovo istu pricu kao sto je crnogorska. Nije im zao zbog odluke koju su doneli (ne znam doduse da li su je same donele) i sve nagrdjuju zenski rod.

• 2 years later...

Богатији сам после овог текста!

Хвала!

• 7 months later...

Напор који је аутор направио, свакако, вриједан је похвале, али је и зато награђен јер је видио предјеле, једну сурову љепоту. Такве љепоте, под капмом небеском, мало ђе још има. Стана Церовић, ко тема, у више наврата,је коришћена..... Аутору се поткрала грешка Тушина се налази у Дробњацим, код Боана/задња пошта/, Шавник је 10-ак км даље. Плужине су у Пиви и много даље..