Jump to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Klub putnika

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

berlin-thumb.jpgU Berlin smo stigli najboljim vozom koji sam video, na vreme i umorni. Cim smo pospani i osamuceni izasli iz voza, kao samar nas je razbudio izgled glavne Haubanhof zeleznicke stanice.....

Autor: Andrej Mirčeski
Pročitajte ceo tekst

E bas sam uzivala i relaksirala se citajuci!

Sad jedva cekam da vidim kako ce da ti se svidi Pariz.

Nema prava da bilo ko kritikuje Andreja. Dečko extra piše, ništa mu ne fali, naročito ne ''totalna neinformativnost textova'' kao što je neko izvolio reći ranije. Eto, čak je i mene, ljubitelja Bliskog Istoka, istorije i skromnih država naterao da razmišljam i za 4-5 godina odem na Zapad! ;D

Hehe, sjajno... I mene je Berlin oduševio, iz sličnih razloga kao i vas. Odlično primećeno ovo za Ruse u Berlinu, stvarno su to doživljavali kao nadmetanje. Samo jedna stvar: fašisti su bili u Italiji, a u Nemačkoj su bili nacisti. Pozdrav!

Одлична прича! И мене је заинтересовала иако се трудим да игноришем запад у сваком смислу. Поздрав!

uzivala sam citajuci...

potsetio si me na neke moje dozivljaje iz sarenolikog berlina...

odlicna prica :)

Zanimljiva prica :)

• 3 weeks later...

sve sto si rekao potpuno se poklapa sa mojim iskustvom u Berlinu.Na srecu bila sam tamo 2 nedelje prosle godine i imala mnogo vise vremena da ga upoznam i prodjem uzduz i popreko.Imala sam srece i da se druzim sa ljudima koji su tamo rodjeni ili zive duze vreme, pa je upoznavanje grada bilo potpuno.

BElin je grad po mojoj meri clap.gif' alt=':clap:'>

• 3 weeks later...

Ok, da li sam ja jedini shvatio iz ovog teksta da su Rusi veliki zli vuk? To su bili Sovjeti i SSSR koji su 'okupirali' istocni Berlin, a ne Rusi. To je slicno poredjenje Srbije pod Milosevicem i Srbije danas. Da li bi zeleo da neko i za 20 godina na Srbe gleda kao na genocidan narod? Nekada je sve u sitnim razlikama izmedju reci.

Inache, odlican putopis :)

SUPER,BAS SE SPREMAM U BERLIN

koji je voz u pitanju,satnica i cena ?

SUPER,BAS SE SPREMAM U BERLIN

koji je voz u pitanju,satnica i cena ?

• 1 year later...

mario (guest)

Ne, niste jedini, to je odmah svima jasno,...naravno, slepima i nezainteresovanima za istinu, nema pomoći.

----------------------------

Ne znam koliko osoba koja je pisala ima godina ali reći:

"Ali je fakat da se Nemci vise gnusaju fasista od ostalih… Njima su doneli decenije nesrece i ljagu za vecnost."

VIŠE JE NEGO SMEŠNO. Nemci su velika većina bili za fašiste, izglasali su ih, i NEMAČKA JE ZAHVALJUJUĆI UPRAVO FAŠISTIMA ušla medju VELIKE SILE/mada to nije u potunosti ni sada što se u Berlinu jasno vidi i oseća/, tek kada su pobili skoro celu Evropu, onda se na njih moglo računati kao na veliku silu. NIJE NEMAČKA TO POSTALA S Bizmarkom već s Hitlerom. TO JE tako.

ZATIM PIŠE:

" Hehe, ali stvano, Rusi su ocigledno optereceni velicinom…" Ne znam što ste Vi opterećeni Rusima, oni svojom veličinom očigledno nisu, ALI DRUGI jesu opterećeni njihovom veličinom.

--------------

U Berlinu sam bila u aprilu, ove, 2011.godine. SVAKAKO veoma zanimljiv grad koji bi trebalo obići što pre, mislim dok ste s malo godina.

Berlin je GRAD KOJI DIŠE. Svi nešto jedu i piju, obavezno pivo...znači, u metrou u ruci hrana, devojke doterane maksimalno, ali u ruci flaša piva...i to je sve vrlo opušteno,....LJUDI koje srećete na ulicama, motro stanicama su uglavnom vrlo ljubazni, ne znaju baš engeski ali se trude da pomognu...u prodavnicama je druga priča, tu mi se činilo da namerno govore isključivo nemački, možda grešim...ZATIM, MUZEJI RADE TAČNO U MINUT dokle im je označeno radno vreme. NEMA ŠANSE DA OSTANU DUŽE, u smislu ušli ste pola sata pre zatvaranja pa će oni zatvoriti u recimo 18h, ali ćete vi moći da pogledate i do 18,10h.NE U 18H SVI SU IZAŠLI IZ MUZEJA.

NA MENE je, za razliku od pisca ovog putopisa, POTPUNO OSTAVILA BEZ TEKSTA - neverovatno velika AMBASADA AMERIKE - pa to je nešto nevidjeno, vidi se da Nemačkom vlada AMerika, SVE JE OKO BRANDERBUŠKE KAPIJE U ZNAKU Sjedinjenih Američkih Država. ALI SVE.Toliko američkih zastava, pa Kenedijev muzej /ulaznica ima lepu cenu/.... Iako je Ambasada Rusije velika, nije ni prići toliko naglašena, vidljiva a ni velika kao ova Ambasada USA. Mi smo tek posle 15min sedenja ukapirali da gledamo u Ambasadu Rusije.

ISTOČNI BERLIN je ono što je vredno u arhitektonskom smislu. Grad sličan Beogradu.Grad monolitan a opet tako ranjiv. Grad u kojem vidite da u žbunju parka kake a kod ulaza u ZOO vrt jedan čovek sedi na betonu a drugi pored njega stojeći piša, glasno i jako.Zatim štrokava stepeništa, odlepljene plakate...i naravno i čiste ulice, sredjene, osvetljene A ONDA MRAK, MRAK oko recimo Jevrejskog muzeja:

Još nešto.

Obavezno obidjite Nacionalni muzej, SAMO DA VIDITE i da UČITE OD Nemaca. TAMO IMA TOLIKO istorije do 2.svetskog rata, A OD 2.SVETSKOG SKORO NIŠTA, ali skoro ništa.

NARAVNO, s druge strane Muzej Jevreja je impresivan, prilično teatralan, ali vrlo zanimljiv, potresan, i glavni utisak je da se tu puno uložilo kao i u monumentalne spomenike stradalim Jevrejima, ALI U MUZEJU ISTORIJE NEMA SKORO NIČEGA.

OBIDJITE Ostrvo muzeja - tu je Nefretiti kao i BROJGELOVA Svadba, neki će reći vašar od Pergamona, ali vredi videti kao i Ištarina vrata, zanimljivo.ALI TU, u preraspodeli svetskog umetničkog blaga, VIDITE DA NEMAČKA nije još uvek baš velika sila. Dato im je ponešto od otetog, ali, ipak, manje vrednosti.

Pored univerziteta videćete kako prodaju kobasice, a na Ostrvu muzeja je svojevrsna pijaca svega i svačega, ponajviše knjiga, ali, recimo, i antikvarnih porecelnskih šolja za kafu !

Obidjite Stanicu ZOO i spustite se u poslednji nivo, pronaćićete iste pločice i mesta kao u poznatom romanu.

OBAVEZNO otići na Mauerstrase/mauer-zid/, gde počinje čuveni Zid, ali u blizini je i buvlja pijca koja radi nedeljom a pored je veliki stadion i livada na kojoj se nedeljom okupljaju mladi i svi drugi, pevaju, sviraju, naravno piju.....i ludilo je,u produžetku je nešto kao "silikonska dolina" ali u uličnom stilu, puno bolje, kafići, restorančići....TO JE BERLIN, pravi Berlin.

ONO NAJVAŽNIJE ODMAH pored, par ulica odatle, /vidi se kada se popnete na uzvišenje do stadiona/ je SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA /naravno to je crkva ne u pravoslavnoj arhitekturi već je kupljena, visoka veoma od fasadne cigle/-obidjite je, obradovaće se a i vi.

Berlin je pun parkova, drveća pa i šume, livada, svi se na travi izležavaju, čitaju, ljubavišu / ali tako je uglavnom u Nemačkoj, bar severnoj, tako je i u Hamburgu, tako je i u Libeku/. Ispred Bundestaga je prepuno sveta koji leži, čita, šeta i to je zaista lepo videti i lepo biti deo toga.

BERLIN JE VELIKI GRAD ali ipak nema toliko ljudi, toliko turista, nekako nije prepun kako biste očekivali ... ima puno Nemaca iz drugih krajeva i gradova Nemačke i oni su mnogobrojni kao turisti.

Od stranaca najviše je bilo Španaca pa Italijana. Srpski jezik smo čuli samo jednom u prolazu.

Berlin ima neki poseban šarm, kao oni frajeri ili ženske, koji i nisu nešto, ali iz nekog razloga "hemije" imate potrebu da ih ponovo vidite.

SREĆAN PUT U BERLIN !!!1

ZA OSTVRO MUZEJA kupite jednu kartu za ceo dan i za sve muzeje, MOŽE DA SE OBIDJE ako krenete pre podne, to je najjeftinije.

U BERLINU SVI VOZE bicikle, svi, a VOZE po suncu, snegu, kiši, vetru....i BRZO VOZE, na predvidjenim stazama, KOJE SU SVUDA. Bicikli se i iznajmljuju, a karte za iznajmljivanje možete kupiti i na automatima u metroima.

Još nešto, ne zaboravite da ponesete novac za čokolade koje se mogu naći po veoma povoljnim cenama.

Na kraju, za sve što kupite, naplatite im porez sa računa, jer ga kao stranac ne plaćate.

Lep provod.