Followers 0

kina

90 posts in this topic

nesto o meni: bila sam u Kini vise od 20 puta od Harbina preko Pekinga, Chengde, Datong, Pingyao, Wutashan Mt. Luoyang, Zhengzhou, Qufu, Taian, Zibo, Mt Taishan, Qingdao, Shanghai, Suzhou, Hanghzou, Wuzhen, Xitang, Tongli, Zhouzhang, ChongQing, Wuhan, Xian, Yangtze Cruise, Yinchang, Chengdu, Kunming, Lijiang, Dali, Guiyang, Lhasa, Gyantze, Shigatse, New Tingri, Everest Base Camp, Guilin, Yangshuo, Longshen, odradila trekking na Kineskom Zidu od Jinshaling to Simatai part, putovala vozom od Pekinga do Lhase.

a sto toliko puta? daj napisi neki putopis i sl, ovako ne znamo sta da pitamo :)

kako si isla do tamo? uvek avionom ili si nasla alternativni put?

zdravo andrej,

Putovala sam poslovno. Radim kao Product Manager for China u UK. Uglavnom idem avionom do Pekinga ili Shanghaja. Retko do Hong Kong-. Zelja mi je da idem vozom od Moskve do Pekinga.

Kina je velika zemlja i svaki put kada odem naucim nesto novo - nova predstava u Hangzhou, novi hotel u Suzhou, novi restoran u Shanghaju.

Zamisli Kinu kao Evropu i recimo da je Francuska - Shandong oblast Kine, Austrija - Shanxi a Svajcarska Yunan. Svi pricaju sa nekim svojim dijalektima ( ponekad se ne razumeju izmedju sebe) imaju svoje obicaje, hranu, nacin odevanja a svi su deo Kine.

Pogledaj Kina, provincija Shandog putopis objavljen  4 sep 2008 na ovom sajtu. Mislim da je na straici 3.

zdravo andrej,

Putovala sam poslovno. Radim kao Product Manager for China u UK. Uglavnom idem avionom do Pekinga ili Shanghaja. Retko do Hong Kong-. Zelja mi je da idem vozom od Moskve do Pekinga.

Kina je velika zemlja i svaki put kada odem naucim nesto novo - nova predstava u Hangzhou, novi hotel u Suzhou, novi restoran u Shanghaju.

Zamisli Kinu kao Evropu i recimo da je Francuska - Shandong oblast Kine, Austrija - Shanxi a Svajcarska Yunan. Svi pricaju sa nekim svojim dijalektima ( ponekad se ne razumeju izmedju sebe) imaju svoje obicaje, hranu, nacin odevanja a svi su deo Kine.

Pogledaj Kina, provincija Shandog putopis objavljen  4 sep 2008 na ovom sajtu. Mislim da je na straici 3.

ej ako ti je zelja, aj s nama, mi idemo 27. oktobra ili 3. novembra transsibirskom..

reci mi, da li znas koliko je udaljena juzna zeleznicka stanica u pekingu od centra, i ako si bila u tianjin-u, kad je prvi jutarnji voz za tamo?

sta moze interesantno da se obidje za 7 dana, okolina pekinga ( sira :)) ?

Zdravo Bam -Bam

Hvala za poziv!!! Vrlo rado bih ga prihvatila ali obecala sam sestri jedan duzi put sledeceg marta. Moras da napises putopis i da nam das linkove gde i kako da kupimo karte u Moskvi.

Nisam bila u Tianjin ali raspitacu se sta ima da se vidi. Za train time table pogledaj www.seat61.com Evo ti link za Beijing Tianjin info http://www.seat61.com/China.htm#Beijing - Tianjin

Za sedam dana mozes da odes do Chengde, grad koji je Severno od Pekinga.

Chengde je nekada bio Letnja residencija Kineskih imperatora. Poznat je po “8 spoljasnih hramova” mada ih ima 12. Prica ide da je jedan od imperatora pokusao da ujedini sve provincije koje su bile u ratu i pozvao ih na sastank u Chengde. Da bi ih odobrovoljio on je izgradio hram (imitaciju , samo spoljasni zid)za svaku provinciju. Ja se jedino secam imitacije Potala Palace iz Lase koja izgleda vrlo autenticno. 

U Chengde mozes da vidis letnju residenciju koja se zove Mountain Resort I koji je pod UNESCO zastitom.  Slicna je Zabranjenom gradu ali mozes da vidis mnogo vise originalih eksponata iz Kineske proslosti. Postoji deo u Mt Resort gde mozes da odes u planinski deo sa chair lift. Medjutim chair lift ne radi zimi tako da postoji mogucnost da bude zatvoren kada vi budete tamo.

Do Chengde mozete da idete kolima, ako vas ima vise rezervisite sa lokalnom agencijom. Ako idete kolima zamolite vozaca da stane na Jinshaling delu Kienskog Zida koji je interesantan zato sto nije uglacan kao na ostalim delovima Mutiyanu, Badaling itd. Nemojte da idete na Badaling zato sto je komercijalizovan. Platite vise i otidete do Mutiyanu. Ima manje ljudi i dobijate skoro ceo kIneski zid za sebe. Zvuci sebicno ali  ne ides na Kineski zid svaki dan.

Do chengde mozete i vozom.  4 sata.  Uzmite prvu klasu. Ponesete toilet paper. I idite u wc na pocetku tripa, na bilo kojoj destinaciji ako idete vozom. Dobijate vrcu vodu i semenke. Vruca voda se doliva svakih pola sata i dzabe je.

Za hotelski smestaj – ima samo jedan hotel u kome pricaju engleski – Yunshan Hotel.

Ako se resite za Chengde gledajte da bukirate sa kompanijama koje su drzavne, CYTS, CTS, CITS. CYTS je nesto skuplji od ostalih ali pruzaju dobar servise.

Ako vam se ne svidja Chengde mozete u Datong, grad (Kinezima je selo jer ima samo par miliona stanovnika) je u Shanxi provinciji, jednoj od rudarskih provincija u Kini. Vazduh je zagadjen i nos ce ti krvariti. Ali imaju hanging temple i Yugang Grotos, pecine prepune budinih bista. Budisam je dosao u Kinu iz Indije i pratio je puteve svile – jedan ovakav groto imas u Dunhuang u zapodonj Kini, jedan u Datonu i jedan u Luoyang koji se nalazi cim izadjete iz Shanxi Provincije.

Ako ste bas avanturisti ja bih uzela voz od pekinga do lase i ostala 3 noci u lasi sto je sasvim dovoljno da se vide glavne atrakcije.  Avionom bih  se vratila do Pekinga i onda nazad kuci. Ili nastavila od Lase do Kathmandu i odatle nazad kuci.  Ne znam kako stojite sa parama. Ako mislite da je hladno u novembru na tibetu ne morate da brinte – klima se promenila tako da u decembru 2007 mi smo isle na base camp i nije bil snega!

U kojem hotelu ostajate u Pekingu?

PS: izvinjavam se za pravopisne greske.

hvala ti na iscrpnom odgovoru, ali problem je sto ovoga puta nismo u kini kao glavnoj destinaciji, nego smo tu vise u prolazu, samo tih 7 dana, posto posle toga ponovo letimo iz tianjin-a, za kuala lumpur, dalje hanoi, tajland, i indoneziju koja nam je glavna destinacija...ostaje se vise od 2 meseca, tako da nam je kinta svakako problem, i ne dolaze u obzir nikakve prve klase, fancy hoteli itd....samo treca klasa :)...

u pekingu sam rezervisao neki hotel hutong in ( former zaoyuanju), ali kapiram da cemo tu ostati samo jednu noc dok ne nadjemo neki cool hostel...jel imas neku ideju?

btw, nisam te samo razumeo sta ti znace CYTS, CTS, CITS?

nisu valjda to turisticke agencije?

pa sta ce mi to za Chengde, jel tamo ne moze da se ode ako nisi na organizovanoj turi?ali ako moze samostalno, isao bih tamo svakako, to mi se najvise svidja za ovo kratko vreme koje imamo..

Ja sam sa agencijom isao samo jednom u zivotu, kada sam sa 17 godina sam otisao u tunis, i onda preko lokalne agencije otisao 7 dana u pustinju ;D...od tada, pa evo vec dobrih 15 godina, nisam imao dodira sa tim derikozama hehehe...a bogami sam poprilicno obrnuo zemaljsku kuglu, bar dvaput  ;D....

zdravo Bum-bum,

Cudna mi je ideja da idete iz Tianjin za Kuala Lumpur. To nije direktan let. Da li je to zbog cene? Koliko ostajete u Malasiji? Ako imate vremena otidjite do Kota Kinabalu, mozete da uradite trek.

Juzna stanica je skoro u centru Pekinga u okviru ring broj 2. Mozete doci do nje tjubom broj 4 koji je poceo sa radom u Septembru.

Tianjin – drugarica mi kaze da mozete da odete do Cultural street koja prodaje antiku. Vecinom fake.  Pogledajte kucu Generala Zhangxueliang's. Imate food street koja je interesantna.

Hotel u kojem ostajete u Pekingu je basic ali cist. Nalazi se blizu Shishahai oblasti koja je blizu hutongs.(stari delovi Pekinga) Navece mozete da odete na krstaranje na jezeru koje je tu ili do barova koji su sa druge strane jezera.

Ako vam treba hotel pogledaj Rujia  koji je slican hutong in. website: http://www.chinayha.com/

Sobe su RMB200 za noc bez dorucka. Imaju dorucak ali samo kineski I on je RMB10 po osobi.

Evo ti link za hostele u Kini. http://www.chinayha.com/chinayhae/resources/cyh.html

CYTS, CTS, CITS su turisticke drzavne agenicje. Obicno imaju office u vecim hotelima. Just in case.

CHENGDE – mozes vozom takodje. Cena je RMB70 one way.Raspitaj se u hostelu gde mozes da kupis karte.  Nemojte da idete vikendom jer ce biti guzva. Vodi racuna da ne pomesas Chengde I Chengdu koji je u Sichuan provinciji I poznat sto ima istrazivacki centar za Pande.

Hvala ti puno za info, ovo mi je prvi put u kini, a dole po indokini sam bio dosta puta :)...

ima bre direktan let tianjin- kuala lumpur, pogledaj airasia.com....

btw, znam za kota kinabalu i orangutan sanctuaries u blizini, ali sam ja nasao jedan mnogo bolji, divljiji :blob:, na sumatri, blizu medana- bukit lawang se zove, pogledaj na netu...pa idemo tamo..

poz

Svi koji planiraju da idu u kinu u shanghaj sledece godine - vodite racuna jer od maja do oktobra odrzavace se EXPO 2010 http://en.expo2010.cn/

cene hotela i ostalih turistickih usluga bice mnogo vece od normalnih.

ne znam kako vi ali ja opet idem u kinu i ovoga puta u deo koji jos nisam posetila - Jiuzhaigou, Ya’an, Mount Ermei I najbolji deo Bifengxia National Panda Reserve. Vecina turista ide u Chengdu ili Wolong da vidi pande. Bifengxia je novi centar za istazivanje. Ceo trip je uradjen da se promovise turizam u Sichuan Provinciji koja je razrusena proslogodisnjim zemljotresom.

PANDE U KINI

ako zelite da vidite pande otidjite do Bifengxia National Panda Reserve koji se nalazi 2.5 sata voznje od Chengdu koji je glavni grad Sichuan Provincije. Pre zemljotresa ( 2008) pande su bile u dva centra Woolong, koji je unisten u zemjotresu i u Panda Research Centre, koji se nalazi u samom gradu Chengdu. Nakon zemljotresa Pande iz Woolonga su prebacene u Bifengxia Centar gde su jako srecne. Panda Research Center nije bio pogodjen zemljotresom i dobio je par pandi iz Woolonga.

E bas ste me primili da i ja pocnem planiranje puta u Kinu na leto...

Pisali ste dosta o tome sta posetiti i tako... a mene zanimaju i cene...hrane, ulaznica, prevoza ?..kojim avio kompanijama leteti po njoj?...ili bolje vozom?...a dal je neko skoknuo i do Tajvana?...

Moj neki plan je Peking pa spustanje do Hong Konga pa Tajvan...i to sve za 14 dana...i planiram nekih 1300e da ponesem a gledala bih neku avio kartu na promociji do Pekinga, kad vec nemaju low cost do tamo...- koliko ste vi u proseku trosili love?

@sana

Jesi li posetio Kinu? Ako jesi mozes li mi dati neke informacije, o cenama, smestaju, kojom si avio kompanijom isao i ono najvaznije da li ima posla u Kini?  ;D

Ako sana ne moze da odgovori, bilo bi odlicno ako bi neko mogao da mi da neke informacije o Kini.

Shto se tiche avionskih karata, jako je tesko uzeti karte koje su na promociji ako nisi u Kini, i nemash kinesku karticu. Jedan moj prijatelj, inache rodjeni kinez koji trenutno zivi u Kanadi je kupio 10 karata kroz celu Kinu za ispod 150 dolara. Vishe su ga koshtali lokalni prevozi.

Cene u Kini variraju. Uvek mozesh nachi klopu na ulizi izmedju dolara do 3, ili u porodichnim restoranima za 3-6 sa pichem. Naravno u kvalitetnijem restoranu to dodje izmedju 10-20 . Hosteli oko 8-12 eura, mada sam vidjao i za 2 (old Dali, Chengdu etc). Pice i ostale stvari isto kao kod nas, kao i ostala roba. Ulasci u mezeje koji vrede minimum 10 dolara ali to ide i do 40, i to je generalno veliki troshak u Kini.

Oko putovanja kopnenim putem evo 2 dobra linka.

http://www.seat61.com/China.htm

http://www.cnvol.com/

Neki generalni plan za tako kratak period Peking barem 3-4 dana.Ceo dan svima otpadne na posetu kineskog zida.

Jednu noc puta do Shangaja gde sa okolinom treba barem isto 3 dana.

Sad odatle bi bilo dobro uzeti avio za Kummings, a odatle je  Old Dali (zaobici po meni, Lijan - prelepo mesto ako se ovako pishe, Shangri - la isto lepo mesto, iz dalija moze vozom sa Chengdu na par dana, A odatle sa velikim oprezom za Xi An .

Druga opcija Guandong, Shenzen, prelazak u Hong Kong. Odatle nazad avionom peking.

Hainan airlines je bio najeftiniji iz budimpeshte do pekinga, sa tim shto treba i mozda najbolja opcija je da kupish kartu do Guandoga (LETI se za peking pa odatle sa Guandong, sa tim shto u povratku ne bi koristila Guandong - Peking let), odatle odesh da posetish Hong Kong preko Senzena (oko 2sata voznje brzim vozom, tachnije sat i po ). Pa posle kopnenim putem do pekinga, i iz Pekinga se vratish za Budimpeshtu.

Sad Kina je za Aziju generalno skupa, ja sam na svom putu upravo u Kini potroshio najvishe novca, ali sam opet morao da budem za vreme sajma u Guandongzu a isto tako da posetim i neke udaljene fabrike sirom kine.

Btw ovde sam se i prvi put u zivotu vozio spavacim autobusom

Hvala Stevane na ovako detaljnom odgovoru. Super mi je pomoglo.  :pivoooo:

Sto se tice karata, da li je bolja opcija da kada krecem kupim samo u jednom pravcu, jer ce me sigurno jeftinije kostati. A u Kinu cu da kupim za Srbiju, ako se eventualno vracam. Sigurno ce bite jeftinije zato sto su sve njihove avio kompanije.

... kakav je to spavaci autobus  ;D

Najeftina opcija koju sam video su grupa Srba koje sam sreo uspit a koji su pokupili povratnu kartu do Guangdong za oko 550 eura. Sa tim shto ako nadjesh takav neki dil uvek imash presedanje. Sad ti za organizaciju imas 2 moguchnosti, da kada stignes u Peking, ti ne koristish vezani let za Guandong, sto je malo frka zbog stvari, jer mislim da se prtljag koji prijavish automatski prebacuje. Bolji dil je da iz Guandonga idesh za Hong Kong, Shenzen, mozesh i Gaulin i Nanjin kao i Kummings. Isto tako znam jako jeftine 5-dnevne ture iz Nanjinga za vijetnam a raspon cene oko 70 dolara za 5 dana (uracunati svi smeshtaji i putovanja, chak mislim i viza). Sad iz Guandonga ili Gaulina mozesh jednom od 2 putanje da nastavish vrachanje kopnenim putem ka Pekingu, i tu se chekirash.

U guandongu koristish buseve za dolazak do grada sa aerodroma i kontra, u Pekingu ima i brzi voz koji dolazi do metroa mada isto imash i bus za aerodrom.

Jeftinije je mnogo povratnu kartu uzeti, i onda ova povratna Peking - Guandong izache smeshno. BTW Guandong izbegavaju krajem aprila - pocetkom maja i u oktobru zbog sajma

"dalija moze vozom sa Chengdu na par dana, A odatle sa velikim oprezom za Xi An"

Stevane da li mi mozes odgovoriti zasto si dodao ovaj komentar "sa velikim oprezom" za Xi An posto je u mom planu putovanja i on ucrtan posle Chengdua. Da li ima nesto znacajno na sta covek treba da obrati paznju.

Inace moj plan puta je Peking (par dana) - Chengdu (tri dana) - Xi An (terakota vojnici, dva dana) - Zhengzhou-Shaolin hram (jedan dan) - Shangaj (par dana)

jedna ekipa koju sam sreo usput je bila opljackana u vozu na ovoj relaciji. Zato oprez.Isto to kaze i vodici. Ja licno nisam putovao za Xi An

zna li neko kako najeftinije za lishui,najblizi veliki aerodrom je u sangaju  :) komsija mi kinez pa zove da idem sledece god ili one tamo pa ako neko nesto zna neka skraba,mene ne zanima puno kako cu ici :)