Followers 0

Delhi, Katmandu, Agra, Jaipur

16 posts in this topic

Pitanje koje imam za nekog ko je išao iz delhija za katmandu kopnenim putem kako je išao/la? Da li je to bilo vozom do Gorakhpura pa onda odatle busom? (i koliko zaista to putovanje do Gorakhpura traje).

Da li vi mislite da je 17 dana dovoljno da se to odradi, par dana Delhi, Katmandu (i okolina), odatle za Agru (pa Jaipur)? Meni su te razdaljine u Indiji nepojmljive;) Puno pozdrava i hvala

Hm, ne bih ti bas to savetovao. Ja sam isao od nepalske granice (Lumbini) do Varanasija i put od 350 km je trajao 13 sati - bilo je to najgora voznja u mom zivotu. U svakom slucaju, morao bi da presedas na granici, nema direktnih buseva.  Od Sunaulija do Katmandua 12 sati paklene voznje. Do granice mozes ili direktnim busom (bolje nemoj!) koji moze biti pravcati krsh na tockovima, ili vozom do Gorakhpura, mada i odatle ce ti trebati 5-7 sati do granice uzasnim putem i jos uzasnijim busom. Takodje imaj na umu da ako ides u suprotnom smeru, Katmandu-Delhi, morao bi da taj voz iz Gorakhpura rezervises ranije jer ne mozes tek tako da se pojavis na stanici i ponadas se da ces naci slobodnih karata.

Iako u principu vise volim da idem kopnom, ovde bih ti preporucio da letis. Secam se da je u jednom pravcu Katmandu-Varanasi bio 40$.

Meni su te razdaljine u Indiji nepojmljive

Razdaljine u Indiji su zapadnom coveku zaista nepojmljive. Vec sam napisao koliko sam putovao samo tih 350 km. Uopste, jedna od indijskih frustracija je upravo kretanje izmedju gradova, busevi su uglavnom krshevi (mada imas i onih spavacih, obavezno uzmi lezaj da leskaris!), putevi u raspadu, auto-puteva gotovo da nema, puno saobracajnih nesreca. S druge strane, vozovi su jeftini (cena osetno varira po klasama, sleeper je jeftin i ok, 2AC i 3AC su prilicno skupi, glavna razlika je sto kod prvog imas ventilatore a kod potonjih klimu), tacni, relativno cisti ali karte se moraju kupiti danima unapred, i za to ce ti biti potrebno posredstvo agencije koja uzima za sebe procenat, jer u najvecem broju slucajeva neces zeleti da sam kupujes ista na zeleznickoj stanici...

U Katmanduu i okolini ima lepih stvari za videti: hramovi Pashupatinath, Bodhnath, Swayambunath (tako nesto), zatim Durbar square i istorijski centar, pa Thamel, turisticki centar gde se nalaze hoteli, barovi, restorani, suvenirnice i sl. Pa gradic na jugu Katmandua Patan i Baktapur istocno od Katmandua - sve je to must-see i zato Katmandu zahteva bar 4-5 dana. Po Thamelu se moze mesecima blejati po dobrim i jeftinim restoranima, barovima, i Katmandu je generalno odlican grad za upoznavanje.

Za Agru dovoljno je 2 dana. Jedan dan Taj, drugi Agra fort (mada moze i da se to strpa u jedan). Delhi... Veoma prostran grad. Jest da Red fort i Jama mesjid vrede da se vide (ima tu i brojnih drugih znamenitosti rastrkanih po gradu), ipak je meni Delhi najbolji kao mesto da iskusite Indian nightlife (koji postoji jos u samo nekoliko gradova: Mumbai, Bangalore, Kolkata, Chandigarh...) i da se povezete sa lokalnim CS-erima. Jaipur... to bih zaobisao.

Ja sam pre par godina planirao slican put, ali sam na kraju umesto ka Nepalu krenuo dole ka Goi. Prvobitan plan je bio Delhi-Agra (Fatehpur Sikri)-Orccha- Khajuraho-Varanasi-Kathmandu. Do Varanasia (ili Gorakhpura) mozes vozom, karte mozes da kupis na sajtu indijskih zeleznica (http://www.irctc.co.in/) tako da ti ne trebaju nkakve agencije. Za avionske karte je najbolji cleartrip.com. Za autobuski prevoz se slazem, izbegavaj koliko god mozes. Ja sam od Goe do Hampia (320 km) putovao 23 sati! Sto se Agre i Jaipura tice, to su gradovi iz kojih ces nakon sto obidjes tih par turistickih stvari, zeleti da pobegnes sto dalje. Mi smo obisli Taj Mahal (budi tamo rano ujutru), Red Fort i Baby Taj za jedno prepodne i vec oko 14h zapalili ka Fatehpuru, tako da bih rekao da je 1 dan i vise nego dovoljno za Agru, a isto vazi i za Jaipur.

Iako u principu vise volim da idem kopnom, ovde bih ti preporucio da letis. Secam se da je u jednom pravcu Katmandu-Varanasi bio 40$.

Kojom to avio kompanijom je koštao toliko?

hmm šteta, sad ste me nekako baš pokunjili u svemu ovom, a ja se sve nadao da ću moći i Nepal da vidim. Doduše ne idem sam nego sa drugom, a i imam 23 godine, tako da kontam da mi je tolerancija dosta velika za takve puteve...

I još jedno pitanje, ako umete da mi pojasnite onako opisno, razliku između AC1, AC2.. Jel to podrazumeva da ću/neću morati da delim spavaća kola sa nekim ili?? (izvinite na ovakvim pitanjima, koja možda vama deluju glupavo, ali mi baš treba first hand info) ;)

Ja sam putovao sa AC2 i AC3. AC1 je duplo skuplja od AC2 i uporediva sa cenama avio karti za istu relaciju. Izmedju AC2 i AC3 nema mnogo razlike sto se tice (ne)komfora jedino sto u AC2 mozes da ocekujes kulturnije saputnike, mozda neke strance. U obe klase delis "kupe" koji nema vrata nego je samo zavesom odvojen od hodnika. U AC2 ima 4 lezaja na sprat po kupeu, a u AC3 su 6 lezaja (po 3 sa svake strane). Neki lezajevi su i u hodniku i ti su najneudobniji. Mozes da visis slike kako sve to izgleda na http://www.seat61.com/India.htm. Sve u svemu sto se tice komfora i privatnosti dozivljaj je uporediv sa spavanjem na klupi u parku.

hehe evo da ti se zahvalim još jednom ;)

I imam još jedno pitanje za sve vas koji ste bili u Nepalu? Meni su u Telenoru rekli da imamo roaming u Nepalu, mada ja ne vidim na sajtu, pa me čisto zanima da li je neko koristio telefon (srpski) u Nepalu?

Pozdrav svima,,,eto ako ti ja mogu nekako pomoci

Ja sam prije 20dana dosla iz Indije,,,,kupila njihovu karticu airtela i koristila je cijelo vrijeme ,jeftino,,,a kad sam otisla za Nepal posto si u roamingu svejedno ti nekosta puno slati poruke...Ako hoces da zoves imas brate mili svugjde agenciej iz kojih zoves,samo za nas koji dolazmo iz Bih,Srbije itd.malo je skuplje,uostalom imas skajp i internet svugdje ...

Sto se tice puta ,ja znam da iz Goranpura do granice sa dzipom ima jedno 3sata,i kosta 100rp.Na granici imas buseve koji idu do katmandua 11h,odprilike,ludnica prava...Ja sam isla do Nepala preko druge granice Raxaul,i ne bih preporucilia nikome ako bas ne mora...a vracala sam se preko sanaulija...Bus Katmandu  Sanauli je bar za mene bio pravi dozivljaj,,metalika,nirvana i i ostala HC,grundge muzka 123,,dere u autobusu a ljudi zene,djeca,kokosi ulaze i izlaze.hehe..Pa sam granicu presla sa pratecom riksom,,,pa dzip do Goranpura,voz iz istog za Varanasi..U svakom slucaju ako imas novca uzmi aviaon a kao ne vidi voz za goranpur pa polako.Mogu ti preporuciti sleeper class,u vozu,ma kakve ac kakvi bakraci,,,zavisi kakvi su ti zahtjevi ali sasvim je ok putovati ovom klasom,prvo vrlo je jeftino ,obavezno uzmi upper berth jer je udobnije,,imas svoj krevet i bez uznemiravanja,,,ako ti je dosadno uvjek mozes s neki popricati,izaci u hodnik itd.Imas 6 kreveta po kupeu koji nisu fizicki izolovani ko kod nas,,preko dana ovi donji kreveti postaju sjedeca mjesta pa iz tog razloga ti kazem da uzmes upper berth,kad ti dosadi blejati popnes se gore i odnmaras.Ja sam se vozila jednom sa AC2 i sad mi bas zao sto baci pare bezveze,sleper class nikad nebi mjenjala.Na vece zna biti itekako hladno pa dekica,vreca za spavanje obaveznoo...Nadam se da sam bila od neke pomoci ako imas kakvih pitanja slobodno pitaj!!

E pa vidiš to za tu karticu ti i nije tako loša ideja, hvala ti za savete za voz, mada sam rešio da ću do Nepala ići avionom, kupio sam kartu na JetAirways sajtu, za nekih 200usd, bilo je baš džabe ;)..

E inače u kakvim mestima si odsedala? da li si imala airport pick-up? I jesi li prethodno rezervisala smeštaj?

Lep pozdrav;)

Znas kako,kad odes u ovom slucaju u Indiju prvi put,svasta ti se mota po glavi,,sad znam da sam neke stavri mogla i drugacije odraditi no dobro....Imala sam pick up service ,,po meni cak nepotreban jer imas salter sa pre paid taxi,na aerodromu,i to ti je nekih 250 rp do grada.E sad zavisi gdje mislis biti,najcesce je to paharganj slam za backpekere...kaoticno mjesto sa milion hotela,,guest hausa...iole jeftinije nego negdje drugdje u Delhiju..a i blizu je glavne zeljez.stanice.Ako stizes u gluvo doba mozda nije lose da unaprijed nesto rezervises,,,Inace ja kako sam putovala nikad nisam unaprijed nista rezervisala,mozda sam nekad i trebala jer negdje stignes umoran najradije bi odmah na spavanje umjesto toga potrosis vrijeme i zivce na trazenje neke sobe.Mada u principu svugdje ima jako puno guesthausa ,svi ti nude smjestaj tako da nije strasno,naravno uz obavezno cjenjkanje.Posto putijes sa prijateljem to navj.znaci da ce te djeliti sobu jos bolje moces za male pare dobro da se smjestis,,,Recimo za mene je neka fina sobica da bas nije rupa,kosta oko 250 do 300 rp...mada ima jefinije,naravno..U Puskaru sam sam za 250rp imala ludilo sobu u jednom resortu,first class ,,sa cak bazenom ,predivnim parkom na samo 10 min,od centra,pravi mali raj,vrijedi svake pare..dok za iste pare u Bodh gayi prava rupa u usporedbi sa ovom.Znaci sve zavisi...I naravno to sto ostajes 17 dana valjalo bi razraditi plan,sta kako i gdje..

e pa pazi ja stvarno nemam nikakve planove razrađene, al ono što znam jeste da je to 11 dana u Indiji a 6 dana u Nepalu, tako da sam mislio da odradim nekoliko dana u Delhiju, šta ti misliš koliko je dovoljno? A onda Agra ili Jaipur? Da li ima još nešto veoma interesantno u okolini?

Kupio sam ovaj najnoviji lonely planet kroz Indiju, tako da ću videti šta mi oni preporuče, al nadam se najboljem ;))

U "blizini" Agre su Fatehpur Sikri i Orchha, a "blizu" Jaipura su Jodhpur i Udaipur i izmedju njih hram u Ranakpuru. Od svega ovoga, Udaipur ne bi smeo da preskocis.

Ja bih samo da se zahvalim svima koji pišu svoja iskustva iz Indije klanj::, jer su mi uštedeli mnogo muke i para. Naime svojevremeno sam se tripovao da odem tamo, ali sve češće čitam o buvama i bubama u krevetima hostela, o gužvama, o buci, o izmetu po ulicama itd, tako da sam skroz izgubio želju za takvim doživljajem. Možda ja više nemam mladalačku energiju za takve avanture jer sam blizu 40, ali neke stvari su mi preduslov da bih mogao da uživam u bilo čemu:dance:

Gorane, i ja razmisljao u istom smeru, otisao sam samo zato sto su mi uletele neke super-jeftine karte i nisam se pokajao ni jednog trenutka. Moja sestra je htela da zaplace prvog dana kad smo sleteli u Jaipur, a kad smo se vratili krenula je odmah da planira sledece putovanje po Indiji. To je neki klise koji ces procitati na mnogim putopisima iz Indije, ali jeste istina da vecina skeptika promeni misljenje nakon sto posete Indiju.

Evo ja sam oduvjek mastala da odem u Indiju,,godinama cak,,,,i napokon ostvarilo se ,bas onako kako sam zamisljala,htjela.Cula sam strasne price i ja,,o svemu iako se nisam dala smesti ipak je nesto ostalo u glavi,,kojekave predrasude ,kad sam razmisljam ispadaju mi smjesne.Bube i te stvari pa ja sam vise buba vidjela u sobama u Crnoj gori(da se neko ne uvrijedi) nego u Indij,wc u sleeper classu vec bajke ispricane na indiamike.com sajtu kao o nekom cudovistu,,pa za mene ostao i dalje na prvom mjestu wc na bus stanici u Prnjavoru clap.gif' alt=':clap:'> neprevazidjen!!!.Svakako moras biti spreman na sve,otvorenog uma...Ja sam sedmicu prije nego sto sam otisla tamo imala panic attack od svih tih prica i vec se pitala ma sta mi je ovo sve trebalo,jos pored toga idem sama i naravno poslije samo 15 dana u toj zemlji vec sam pocela razm.kako bi opet dosla.Poslije moja 3,5mj.bila sam skrhana sto moram ici nazad..ali eto meni opet radosti jer se naj.vracam u maju i ostacu ako bog jos duze.Moje misljenje da je veoma lako putovati u Indiji,nas strance drze ko kap vode na dlanu,,,znaju da ce neku i kintu da zarade od nas pa tako svugjde su agencije koje ti org.sve i svasta za malu proviziju.Ima za svaciji dzep,Indija je ogromna zemlja i nudi sve,ako se ima para moze se putovati sa prvom klasom,org.da te ceka taxi,voza svukuda,hoteli kojekakvi tako da bi mozda to bilo za Goranvu ,i opet bi jeftinije itekako prosao nego negdje u evropi.Meni licno se nista lose nije desilo,cak sto vise,,,,upoznala genijalne ljude,kulturu koja je stara ko i mi sami,o hrani da i nepricamo,, :eat:...ima za svakog ponesto..

i sta reci za kraj svi imamo svoje izbore,zelje,ja se svakako vracam u zemlju u kojoj je sve moguce..kako oni kazu "Sab kuch milega"  ;D