Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Klub putnika

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Da li ima zainteresovanih za jedno "malo" duže putovanje Evropom, sa fokusom na hiking i via ferrate?

Featured Replies

Pozdrav svima!

Prošle godine sam išao na veliko solo putovanje Evropom, sa fokusom na planinarenje i via ferate.

Obišao sam 10 zemalja i doživeo neverovatne stvari koje su u potpunosti promenile moj način razmišljanja i način na koji želim da živim u budućnosti.

Ako želite da saznate nešto više o meni i mojoj priči, to možete pročitati na sledećem linku:

https://igoravanture.substack.com/p/my-journey-begins-sr

Nešto slično planiram da uradim i ove godine. Kao i prošlog puta (možda se neki od vas toga i sećaju), pokušaću da pronađem društvo za ovakvo putovanje, što je ujedno i razlog pisanja ovog posta.

Poslednjih šest meseci sam se bavio pisanjem putopisa, jer sam želeo da ono što sam prošao ostane zabeleženo i da moja porodica i meni bliski ljudi mogu da osete bar delić toga kroz šta sam prošao.

U nekom trenutku došao sam na ideju da to podelim i sa drugima, pa sam odlučio da sve objavim na Substack-u, jer mi je u potpunosti odgovarao format koji ta platforma nudi - tekst u savršenoj kombinaciji sa fotografijama i video-snimcima.

Da bih uopšte mogao ljudima da predstavim to što pišem, morao sam da otvorim naloge na društvenim mrežama kao što su Instagram, Facebook, Reddit i TikTok, kako bih ih usmerio ka Substack-u, gde se nalazi čitav putopis.

Iskreno, nisam bio najsrećniji zbog toga jer nisam fan društvenih mreža i ranije ih nikada nisam koristio. Smatram da je tamo većina stvari “fejk“ i nikada nisam želeo da budem deo toga (a najverovatnije uskoro neću ni biti).

Ipak, postojao je još bitniji razlog - želeo sam da se povežem sa ljudima sličnih interesovanja.

U mom neposrednom okruženju nema mnogo onih koje zanima ono što ja radim, ili ih zanima samo u teoriji.

Poslednjih nekoliko nedelja prestao sam da pišem i fokus prebacio na plan puta za ovu godinu, koji sam pre par dana i završio.

Izložio sam ga osobi koja je želela da ide sa mnom i sa kojom sam planirao ovaj put, ali kao i na planini, tako i u životu ne ide sve po planu.

Na kraju sam opet došao u situaciju da idem sam.

Iskreno, to me je malo razočaralo, pa i razbesnelo, jer da mi je to rečeno ranije, ranije bih i počeo da tražim društvo. Ovako sam se našao u istoj situaciji kao i prošle godine.

Što se tiče plana za ovu godinu, on je još luđi nego prošlogodišnji i dosta raznovrsniji, jer sam ga prilagođavao i osobi sa kojom je trebalo da putujem. Ali…

Kada sam pravio plan, ideja je bila da prvo obiđem Srbiju i Crnu Goru, ali nažalost, zbog vremenskih prilika to neću stići ovoga puta.

Pošto je početak maja, na većim nadmorskim visinama još uvek ima dosta snega, tako da bi se na put krenulo iz Mostara (BiH) i okolnih staza i ferata, a zatim dalje ka hrvatskom primorju, gde je klima dosta prijatnija.

Obišlo bi se nekoliko ostrva, kao i dobar deo Velebita, a zatim bismo se ponovo vratili u BiH da obiđemo više planine, jer bi u međuvremenu otoplilo.

Nakon toga sledi Slovenija - krug oko Triglava, razne dolinereke i jezera.

Potom prelazimo u Austriju, obilazimo deo oko glečera Dahštajn (Dachstein) i staze oko Halštata (Hallstatt). Sledi kratka poseta Nemačkoj i Bavarskim Alpima, a zatim ulazak u Italiju i detaljan obilazak Dolomita, uz svraćanje do jezera Garda (Lago di Garda) i Komo (Lago di Como).

Nakon Dolomita se ponovo vraćamo u Austriju i Nemačku, gde nastavljamo avanture po Alpima. Slede Švajcarska i obavezna poseta Lihtenštajnu.

Sve vreme se krećemo planinskim lancem i stižemo u Francusku, u Šamoni (Chamonix), gde ćemo provesti neko vreme kružeći oko Mon Blana (Mont Blanc).

Nakon toga se spuštamo Alpima sve do Nice, a put nastavljamo preko Azurne obale i polja Provanse (Provence).

I tako sve dok ne stignemo do granice sa Španijom, odakle krećemo na Pirineje. Preći ćemo ih celom dužinom, uz posetu Andori, i stići do San Sebastijana na obali Atlantskog okeana.

Od tog trenutka kreće potpuno drugačiji deo putovanja - pratimo špansku obalu sve do Portugala i Lisabona.

Prvobitna ideja o poseti ostrvima MadeiraKanari i Azori ipak ostaje za drugi put zbog nedostatka vremena. Imam detaljno razrađen plan i za njih, ali da bi se tamo sve obišlo, potrebno je skoro mesec dana. Svakako ih imam u planu, možda već krajem ove godine.

Zovu ih “ostrvima večnog proleća“ zbog prijatne klime tokom cele godine, tako da se mogu obići u bilo kom trenutku.

Iz Lisabona nastavljamo obalom ponovo ka Španiji, sve do Gibraltara, praveći veliki krug oko cele zemlje dok se ne vratimo do Azurne obale.

Odatle krećemo put Beograda, ali opet preko Alpa - vraćamo se u jesen kada će sve biti u zlatno-narandžastim nijansama.

Izabrao sam staze sa jezerima jer će odsjaji tada biti neverovatni.

Ako sve bude po planu, u Beograd stižemo početkom oktobra.

Ovo je put od pet ili pet i po meseci i definitivno nije za svakoga. Plan obuhvata ukupno 162 staze sto je u teoriji 162 dana. Naravno to nece biti bas tako jer zavisi od mnogo faktora i ako uspemo da obidjemo i 80-90% svega planiranog bice super. Ni prosle godine nisam obisao sve sto sam zeleo jer jednostavno nekada nema uslova za tako nesto.

Bezbednost nam je uvek na prvom mestu i u svakom trenutku ćemo imati GPS praćenjemape i detaljan plan kretanja.

U planu je i nabavka satelitskog komunikatora (omogućava SOS poziv i poruke tamo gde nema dometa) Garmin inReach Mini 3 Plus kao vid dodatne sigurnosti, pogotovo ako na kraju budem išao sam.

Videće se i doživeti neverovatne stvari, ali naglašavam - ovo nije turističko putovanje, već veoma aktivan odmor. Potrebno je da zaista volite ovakav način života i uživate u njemu.

Kondicija i fizička sprema se podrazumevaju, kao i prethodno planinarsko iskustvo, a veliki bonus je ako ste ranije radili ferate.

Što se tiče samog puta, ne moramo sve raditi zajedno - nismo vezani jedno za drugo. Kada ste umorni ili jednostavno želite da radite nešto drugo, to je sasvim u redu.

Ne znači da ćemo svaku stazu po svaku cenu završiti; možemo ostati u nekim mestima više dana da se odmorimo.

Dobar deo puta se krećemo obalama mora i okeana, tako da će svakako biti vremena i za odmor i za kupanje.

Staze sam pravio prema sebi, ali se one mogu prilagoditi, skratiti ili produžiti - sve je stvar dogovora.

Ako i vi želite da nešto obiđemo, a nalazi se na putu planirane rute - možemo, samo što bih organizaciju tog dela prepustio vama.

Ne žurimo nigde, idemo pa dokle stignemo. Nismo ograničeni vremenom, već isključivo vremenskim prilikama.

Osoba koju tražim ipak mora da ispunjava određene uslove:

• da ima između 30 i 40 godina (par godina gore-dole je u redu)

• pol je nebitan, ali ako smatrate da postoji više od dva pola, slobodno me zaobiđite i posetite najbližu zdravstvenu ustanovu

• da zaista volite i uživate u prirodi i planinarenju

• da ste nepušači (obavezno)

• da vodite računa o ličnoj higijeni (obavezno)

• da ste fizički spremni i da niste vegani/vegetarijanci (dobro, ovo drugo i nije toliki problem 🙂).

• niste ćaci i prezirete SNS iz dubine duše (najbitnija stavka)

• STUDENTI POBEĐUJU

To je otprilike to što se tiče osnovnih kriterijuma.

Što se tiče same logistike, putuje se mojim kolima. U pitanju je mini SUV i, realno, zbog količine opreme, optimalno je da putuju dve osobe (maksimalno tri, ali je u dvoje mnogo komotnije).

Zbog dužine puta nosi se više stvari nego inače. Pre nedelju dana sam uradio mali servis i obnovio registraciju, a pošto je automobil nov, spreman je za put bez ikakvih problema.

Što se tiče smeštaja, to bi uglavnom bili hoteli ili apartmani (prvenstveno zbog pranja veša). Ne spava se u šatorimahostelima ili planinarskim domovima.

Potreban nam je kvalitetan odmor, tako da je to bitna stavka. Kada sam putovao sam, birao sam hotele sa bazenom i teretanom, pa bih sada praktikovao nešto slično - mada to zavisi od države do države.

Doručak je uglavnom uračunat u cenu, dok se za ručak dogovaramo - najverovatnije u restoranima. Idemo da uživamo, a ne samo da se patimo. 🙂

Novac je ljudima uvek najbitnija stavka. Ja svakako idem, i to da li ću biti sam ili sa nekim, meni ne menja ništa specijalno.

Ponesite onoliko koliko vam treba za lične potrebe i šoping, a za ostalo ne brinite - o detaljima ćemo popričati ako se javite.

Naravno, da biste uopšte krenuli na ovakav put, osnovni uslov je da imate vremena i da ste bez nekih većih obaveza.

Svakako bismo se prvo upoznali i popričali. Ne može se putovati sa svakim, niti vam svako odgovara za ovakav put.

Ako vas zanima kako bi sve to izgledalo, slobodno pogledajte moj Instagram profil Igor Avanture, gde se nalazi dosta slika i video-zapisa sa prošlog putovanja.

Ove godine će sve izgledati slično tome, samo sa mnogo više mora i okeana.

Za sva pitanja mi možete pisati u DM na Instagramu ili ovde poslati privatnu poruku, a ja ću vam odgovoriti.

Mogu da pišem do sutra na ovu temu. Za mene ovo predstavlja životno putovanje i prelepu avanturu koju bih želeo da podelim sa nekim.

Šteta je da idem sam kada već postoji mogućnost da još neko krene sa mnom - imam upražnjeno mesto, pa ko voli, nek izvoli. 🙂

Drugim rečima, ako vam je dosadio život od 9 do 17 i želite nešto da promenite, ovo je idealna prilika za “reset”.

Planiram da radim nešto slično svake godine (sledeće je već u planu obilazak skandinavskih zemalja, Islanda, Farskih Ostrva...), pa ako se skapiramo i “kliknemo”, možemo i ubuduće ići zajedno na ovakva putovanja.

Sve ovo je prvenstveno namenjeno normalnim ljudima sa ex-YU prostora kojima političari nisu isprali mozak, mada u obzir mogu doći i ljudi van granica bivše Jugoslavije.

Detaljnu mapu, tačan pravac kretanjalokacije i staze koje bismo radili šaljem u privatnim porukama prilikom dogovora, kako ne bih ovde pretrpavao tekst informacijama, ali evo ukratko kako to izgleda.

Beograd - Lisabon

https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.ama

Lisabon - Beograd

Neke od staza.

Toliko od mene za sada, a za sve ostalo - ako bude zainteresovanih - se dogovaramo privatno.

Pozdrav za sve,

Igor 👋