January 18, 201015 yr Elem, drugar i ja idemo 21. ili 20. Feb. do Budimpeste vozom (karta povratna 25 eureja) pa odatle low cost bus kompanijom "Orange Ways" do Krakowa. Cena te karte mu dodje oko 35 evra povratna. Trazimo kombinaciju preko couchsurfinga ili hospitality cluba da dobijemo smestaj za dz, posto nismo bas pri parama , ali smo zato orni da obidjemo sto vise od grada i okoline (malo da izblejimo i u Ausvicu ) Znaci, ako neko zeli sa nama u ovaj city tour od nedelju dana, vise je nego dobrodosao
January 19, 201015 yr E ja bio nedavno. Lep grad. Ne sumnjam da ce vam biti lepo tamo. Osim sto ce verovtno biti jako 'ladno, al ako vam to ne smeta... Za prevoz mislim da ste odabrali najbolju varijantu (i ja sam tako isao). Mozda ce ti koristiti moje iskustvo. Naime, u odlasku voz je stigao ceo sat ranije, znaci u 5:00, a bus je u Krakovu bio sat ili sat i po ranije. Ne znam da li je svaki put tako, ali ja sam tako prosao. Najlaksi nacin da stignes od Keleti stanice do OrangWaysa ti je da uzmes metro od Keleti do Ferenc Diak Tera, pa odatle do Eurolines Buspalyaudvar (mislim da se ova stanica ne zove ovako, al to mozes naci na netu). Ne secam se tacno koje su linije u pitanju. Dovoljno ti je da kupis jednu kartu od 300 HUF za obe voznje. A sto se Ausvica tice, nije uopste mesto za blejanje. Odes, vidis, ispovracas se par puta ako imas malo slabiji stomak i pobegnes glavom bez obzira. Jos ako budes imao srece, kao ja, da bude malo ljudi, magloviti i jako hladno, tek ti onda nece biti do zadrzavanja tamo. E da i nemojte ici sa agencijama, zato sto vas oderu za bezveze (100 PLN). Nadjite sami neku varijantu. Mene je vozio moj host tako da sam platio samo 7 PLN za parking. I nemojte uzimati vodica, zato sto sve pise pored eksponata. I jos jedan savet i necu smarati vise. Dobar kurs je 4.00 - 4.10. Sve ispod je lopovluk cist. Ima dobrih menjacnica u Florianjskoj ulici (glvna ulica koja izlazi na stari trg) i u okolini. Ja sam ih nasao desetak. Ja se izvinjavam ako ste sve ovo vec znali, al mozda ce nekom da koristi. Ako vam treba jos neka informacija, pitaj slobodno. Sreca put!
January 19, 201015 yr "Najlaksi nacin da stignes od Keleti stanice do OrangWaysa ti je da uzmes metro od Keleti do Ferenc Diak Tera, pa odatle do Eurolines Buspalyaudvar (mislim da se ova stanica ne zove ovako, al to mozes naci na netu). Ne secam se tacno koje su linije u pitanju. Dovoljno ti je da kupis jednu kartu od 300 HUF za obe voznje." Ovo nije tacno. Potrebne su dve karte. Cena jedne karte je sada 320ft. Prva je crvena linija M2, od Keleti do Deak tera (tri stanice), sledeca je plava linija M3 od Deak tera do Népligeta (pet stanica).
January 19, 201015 yr Author E hvala Mrgude i Pedjalon, bas sam se pitao, da li cu morati da pesacim do Orange Waysa. Sada mi lakse . I lepo je imati par informacija ovakve vrste vezano za Krakow, sto vise to bolje. Slobodni ste da se prijavite da putujete sa nama ako zelite
January 19, 201015 yr ja sam bio jako kratko u Krakovu i nisam stigao da obidjem "Wieliczka Salt Mine" i bas mi je zao zbog toga jer su mi svi rekli da je tamo fenomenalno. Kao sto rece Mrgud NIKAKO preko agencija i obavezno ponesite studentske kartice ako imate jer je sve upola cene. "Zamek Królewski na Wawelu" kad bi propustili to je kao kad u BGu ne bi obisli kalemegdan inace ja u krakovu nisam ni koristio tramvaje jer je sve relativno blizu...doduse bio je jul pa je bila milina setati e sad kakvo ce vama biti vreme ne znam i pozdravite mi zmajceka
January 19, 201015 yr Izvinjavam se na dezinformaciji za metro. Onda je to nesto skoro promenjeno, jer sam ja tako putovao po uputstvima ljubazne bakice koja mi je prodala karte na salteru i to pre 10 dana... Ovako je to prilicno skupa varijanta. Ako idete vas dvojica to ce vam biti 4 x 320 HUF = 1280 HUF. Ne znam koliko je taxi na toj relaciji, mada mislim da nije mnogo skuplji od toga. Mozda opet gresim... Pedja mozda ti znas? Ili neko drugi ko je koristio taxi Budimpesti?
January 19, 201015 yr Ja ovde koristim Fö taxi. www.fotaxi.hu Na njihovom site imate kalkulator i na osnovu datih parametara vam izbaci cenu. Cena od Keleti p.u. do autobuske stanice Üllöi ut. 131 je oko 1700ft. Nikako nemojte uzeti NO NAME taxi jer mogu da vas oderu.
January 19, 201015 yr Ovo nije tacno. Potrebne su dve karte. Cena jedne karte je sada 320ft. Prva je crvena linija M2, od Keleti do Deak tera (tri stanice), sledeca je plava linija M3 od Deak tera do Népligeta (pet stanica). Na samoj karti piše da važi za više vožnji u metrou. Samo gledaj da ne izađeš napolje pri menjanju iz M2 u M3. Jesi li siguran? Pre mesec dana sam platila 300 forinti po karti, ali ok, nek je poskupela, ali ne znam zašto bi menjali pravila za metro. Evo, čitam sa karte: " You can also use it on the metro where you can change lines (between lines 1, 2 or3) within it's validity time etc". A rok važenja karte je 60 minuta tokom dana, a 90 tokom noći. Kupite jednu kartu, pa ako isto piše i na novoj, nemojte kupovati više . A ako idete u Krakow, posetite rudnike soli. Ja sam ih omašila, pa su mi svi seli na glavu kako je trebalo da odem.
January 19, 201015 yr Mi smo uzeli taksi i pogodili smo se za 10 evra, zurili smo, nije bio no name. Bilo nas je cetvoro tako da nam je odgovaralo.
January 20, 201015 yr Ja moram da korigukem moj post i da se izvinem Mrgudu. Da, postoji jedna karta za dve voznje, zove se Átszállójegy, 2010. február 1-jétől 490 Ft, ali je vremenski ogranicena i kao sto vidite kosta 490Ft. Jeste moze i sa jednom kartom od 320Ft ali u 60 minuta.
January 20, 201015 yr Author Pedjalon, jos jedno pitanje: Od kad do kad je radno vreme Budimpestanskog metroa? Edit: A, nema veze, nasao sam, od 04 30 do 23 10 : http://en.wikipedia.org/wiki/Budapest_Metro
January 25, 201015 yr Da, u Krakovu obavezno posetite rudnik soli Wieliczka. Stvarno fenomenalno mesto.