Followers 0

Prevoz u Belgiji, Holandiji, Luksemburgu i Francuskoj

4 posts in this topic

Pretpostavljam da je i u bjelom svijetu, za kraće relacije, ipak isplativiji željeznički prevoz u odnosu na autobuski prevoz. Pošto ipak mislim da u Belgiji ipak neću doživjeti traumatično iskustvo brzih vozova:D, koji sasvim neopravdano nose to ime u Srbiji i Crnoj Gori, interesuje me da li neko zna da li može da se kupi vozna karta( sa rokom važenje jedna, dvije nedjelje ili jedan mjesec) kojom se može neograničeno putovati za navedeni period po Belgiji, a naravno,  još bi bilo bolje da važi i u ostalim zemljama Beneluksa, pa i u Francuskoj. Primarno me interesuje željeznički prevoz u Belgiji, ali nisu na odmet i okolne zemlje, dakle nešto kao Balkan Flexipass za pomenute zemlje :D. Kao i u svemu, cijena je bitna, pa, u sučaju afirmativnog odgovora, ako neko ima informaciju i o tome, mogao bih odmah da pakujem kofere, pod uslovom da buđelar može da izdrži napore :D.

Unaprijed zahvaljujem.

Interrail? Postoji gomila vrsta i podvrsta, recimo da bi tebi bila ok ona za jednu zemlju, najbolje pogledaj na sajtu. Ostalo, probaj neki rideshare, mozda postoji neki sistem, slicno kao u Nemackoj.

Ne bih se slozio da je zeleznicki saobracaj jeftiniji od autobuskog. Ja sam bio u Belgiji pre malo vise od godinu dana i putovao sam na relaciji Brisel-Pariz-Brisel. Bus je bio drasticno jeftiniji od voza a ne vidim zasto bi sada situacija bila drugacija. Upravo iz tog razloga ja nisam uspeo da nadjem kartu za bus pa sam morao vozom, ali, ako nista drugo, putuje se sat i 20 min umesto tri i po ili 4 sata koliko se ide busom. U svakom slucaju, ako ces biti u Briselu, na severnoj zeleznickoj stanici je autobuski terminal Eurolines-a, a odmah pored je i njihova kancelarija pa ces se lako snaci. No, posto ja ovo vadim iz malog mozga, proveri ti sve ovo na LonelyPlanet-u.

Takodje, interrail za Belgiju za 3 dana ti je 112 evra (za odrasle), sto mi ne deluje kao puno al' opet, Belgija nije bas nesto velika zemlja pa je mozda isplativije kupovati pojedinacne karte. Najbolje ovo vidi na sajtu njihove zeleznice i na seat61.com

E vako za Benelux imas: http://www.b-rail.be/int/E/offers/benelux/index.php

A ako hoces za Francusku jeftiniji ti je bus:  www.eurolines.be

Unutrasnji (medjugradski) autobuski saobracaj u Belgiji ne postoji, jedino ako su mesta jako blizu, onda koristis

De Lijn za Flandriju (sajt im je samo na flamanskom tako da... http://www.delijn.be/)  ili

TEC za Valoniju (http://www.infotec.be ) al ti ja preporucujem da ides vozom.

Pozdrav