Followers 0

Pancevacki Rit, neobicna pomoc

9 posts in this topic

Drugari,

Ko od vas dobrih ljudi moze da pomogne jednom prirodnjaku? Naime, sve sto treba je da skokne do Pancevackog Rita na nekom od sledecih lokaliteta (Krnjaca, Kovilovo, Jabucki Rit), pronadje biljnu vrstu Lamium amplexicaule, napuni jedan dzak istom i posalje mi je za Nis.

Castim pivom pocetkom jula kada budem dolazio u Beograd.

P.S. Vrsta se nalazi na vlaznim nekosenim stanistima i lako je prepoznatljiva (obrati paznju na oblik listova).

Ja sam zainteresovan, ali ne znam da li ce ti odgovarati jer ne mogu da ti obecam kada tj da li mogu u sledeca tri ili trinaest dana jer imam ispitni rok, a i treba da organizujem neka kola. Znaci ako ti nije hitno (sto ne znaci da cu to uraditi za mesec dana vec do dve nedelje)  mogu ja, a ti vidi odgovara li ti :)

Dule, znas da na ovaj forum svraca vrlo radoznao svet, tako da ja ispred svih moram da te pitam sta ces s celim dzakom ove biljke? Ako je dobra za nesto da i mi ostali kuvamo neki caj il sta vec ;D

Dule, znas da na ovaj forum svraca vrlo radoznao svet, tako da ja ispred svih moram da te pitam sta ces s celim dzakom ove biljke? Ako je dobra za nesto da i mi ostali kuvamo neki caj il sta vec ;D

Ova biljka sadrzi jako malo etarskog ulja. Stoga, treba mi veelika kolicina sirovog materijala koji se dalje susi i destilise da bi se dobio dovoljan prinos. Dakle, treba mi za naucne svrhe. Upotreba: mladi listici se mogu koristiti kao dodatak salati (na sta li to lici  :? ), mogu se jesti sirovi ili kuvani. Medicinski znacaj: za lecenje reumatskih oboljenja, protiv groznice, ekscitant i najvaznije-laksativ :potty:

Dula je l` ima ta biljčica neko psihoaktivno dejstvo?  :ang:

Ne, na zalost ova biljka nema psihoaktivno dejstvo.

Ja sam zainteresovan, ali ne znam da li ce ti odgovarati jer ne mogu da ti obecam kada tj da li mogu u sledeca tri ili trinaest dana jer imam ispitni rok, a i treba da organizujem neka kola. Znaci ako ti nije hitno (sto ne znaci da cu to uraditi za mesec dana vec do dve nedelje)  mogu ja, a ti vidi odgovara li ti :)

Hijavata, car si! Kontaktiracu te dalje privatno.

Nisam siguran da li je to bas ta biljka, ili neka srodna joj, ali se secam da smo, dok smo bili deca, brali cvetove od te biljke i iz njih istiskivali po kapljicu nekog slatkog soka i pili, tj lizali :)

Da i meni se cini da je to ta biljka sa kapljicom slatkog soka