Jump to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Klub putnika

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Južna Koreja - Hong Kong - Severna Koreja pitanja

Featured Replies

Pozdrav svima,

Putujem u Koreju, u Andong pocetkom oktobra na takmicenje u igricama. Imam nekoliko pitanja pa ko moze da pomogne.

- da li moze da se ode do Pjongjanga iz Juzne Koreje ? Ako da, gde se vadi viza ?

- ako ne, onda sta predlazete da se obidje u Andongu i Seulu

- posle toga idem za Hong Kong na sajam elektronike. Da li se vadi posebna viza za HK i gde. Mozda bih otisao i do Shenzena, za to treba da izvadim kinesku vizu ?

- ima li jos nesto interesantno u ovom delu obici ?

Mikica

Hahah za severnu koreju ne pokušavaj. Mislim da može jedino iz Kine, i pri tom moraš da uplatiš aranžman jer je samostalno kretanje (bez turističkog vodiča, čitaj špijuna) zabranjeno po Sev Koreji. Najjeftinije ture 2,3 dana su ti oko 500 eura (i to ako ideš sa kineskim grupama), u drugim slučajevima je dosta skuplje

Vize za HK i za Kine su posebno, moraš posebno jednu sa dokumentacijom, posebno drugu.. Sve ti piše u Vize, vize, vize :)

Trenutno je iz teritorije Juzne u Severnu Koreju moguce preci samo ovde: en.wikipedia.org/wiki/Panmunjom . To apsolutno preporucujem da se vidi.

Pre su postojale ture sa juga ka severu, ali je u julu 2008 bas kada sam bio u Juznoj Koreji jedna turistkinja sa juga ubijena jer je zalutala u vojno podrucje. Od tada je sve suspendovano, a nakon pogorsanja odnosa izmedju dve drzave DPRK je nacionalizovala svu imovinu izgradjenu za svrhe turizma. Danas u te zapustene komplekse se moze ici samo preko tura iz Kine i prevashodno su za Kineze; nisam siguran da bi primili drzavljane drugih zemalja.

Viza za DPRK se moze izdvaditi u bilo kojoj ambasadi, a najcesce se kao sto rece praguc vadi u Pekingu jer su najredovnije avionske i vozne linije ka Pjongjangu iz tog grada.

Za Andong ne znam, ali ja nisam uspeo da obidjem sve sto sam hteo u Seulu za dve nedelje. Grad je neverovatno ogroman i pun je zanimljvih stvari za videti. Ne znam sta bi mogao da vidis pre; ja ti preporucujem da obidjes palate bivsih korejskih careva, Insadong - tradicionalni deo Seula sa starom arhitekturom, restoranima i prodavnicama, budisticki hram u Insadongu, CEOX jedan od najvecih soping centara na svetu do koga se isto nalazi drugi zanimljiv budisticki hram; imas brodice koji voze predvece po reci Han i na toj turi mozes videti ceo grad sa obale reke, sjajna stvar; blizu Jamsil vozne stanice imas Lotte world - korejska verzija Diznilenda; ceo kraj oko Sinchon vozne stanice je pun klubova, kafica, restorana - korejska verzija Latinske cetvrti u Parizu; Mapo-gu meni drag deo Seula, ima dosta starih delova gde mozes videti obican pomalo tradicionalni zivot Korejaca sa komsilucima gde se svi znaju, starim prodavnicama i ulicicama u kojima se susi ves, deca igraju sa psima a kimci se kiseli u buradima :), imas Namsen toranj na vrhu brda, uzmi zicaru od podnozja do vrha pa se nazad spusti peske, odozgo je neverovatan pogled, obavezno idi u jimjilbang - to je kombinacija javnog kupatila, saune, bazena i prostora za odmor sa TV-ima, frizerima i ostalim pogodnostima u jednom i otvoreno je 24 sata; mozes posetiti univerzitete, tamo imas dosta mladih ljudi koji su zeljni komunikacije sa strancima, u Koreji ima dosta iskljucivo zenskih univerziteta :); Myeondong je centar grada sa modernim prodavnicama, zapadnom hranom ili bolje reci korejskom verzijom zapadne hrane; imas ostrvo na reci Han gde se nalazi nacionalni parlament to je lepo videti; Itaewon deo grada gde su koncentrisani stranci, americki restorani i klubovi kao i prostitucija i sta ne... Ne znam sta da ti kazem, toliko mnogo stvari ima, ja sam ovo izdvojio za pocetak.

Zaboravio sam da dodam jos par stvari: night market - korejska verzija buvljaka, najveci je Dongdaemon market - zanimljivo za vidti, radi i danju i nocu, ali je nocu zanimljivije, tu do tog najveceg buvljaka je Dongdaemon kapija - nekad davno je Seul bio opasan zidinama kao veliki zamak a danas su preostale samo tri kapije koje treba videti; imas Yongsan deo grada ako te interesuju kompjuteri, telefoni i ostala tehnika.