Followers 0

Mađarske banje i akvaparkovi

6 posts in this topic

S raznih strana čujem da dosta ljudi posećuje banje (akvaparkove) po Mađarskoj pa reko ne bi bilo loše da objedinimo iskustva na jednoj temi.

Na par mesta po forumu se spominjao Morahalom i Akvapolis u Segedinu. Bio sam u oba i moram reći da sam bio veoma zadovoljan.

Akvapolis je skuplji, ali je bolji i ima više "zanimacija". Sve mi je delovalo prlično novo, kao da nije starije od godinu dana max. Imaju svoj parking, tako da oko parkiranja ne morate brinuti. Kad sam ja bio, negde prošlog aprila/maja nisu primali ništa sem keša (forinti) na ulazu, čak se nije moglo platiti ni karticama, što je bitno znati ako je i dalje tako. Pogotovo ako dođete nedeljom kad banke ne rade, a menjačnica nema u blizinu. Najpre smo platili za deo sa bazenima i toboganima, a kasnije platili i ulaz u deo sa saunama. Mislim da je sve ukupno bilo oko 24 evra tad (12+12). Ako me sećanje dobro služi, postoji jedno 6-7 tobogana, spoljašnji termalni bazen, par unutrašnjih termalnih sa lekovitom vodom, đakuziji, kao i unutrašnji redovni za plivanje plus neki manji bazeni za kuliranje. Tad je još bilo hladno pa nisu radili bazeni na otvorenom, sem tog termalnog, ali sam video da tamo ima još par tobogana i još bazena i prostor je prilično velik, tako da verujem da je leti super. U delu sa saunama ima svih mogućih sauna i još dva bazena, jedan hladni i jedan redovni, a dobijate i nekakve čaršave. Ovaj deo je onako baš za kuliranje, pogotovo ako ste u paru :) Segedin je divan grad, tako da posle celodnevnog banjanja iskoristite priliku i prošetajte malo po centru grada, može se lepo večerati ili pojesti dobar sladoled  :eat:  I probajte da ne mislite na šoping  :hihi:

Morahalom je malo mesto blizu Segedina. Ako dolazite iz Subotice, onda nemojte ići preko Horgoša, jer je bliže preko Kelebije. Tada je Morahalom pre Segedina. Banja je u centru, tako da je nećete promašiti. Zaposleni pričaju srpski i skoro sve je ispisano na mađarskom i srpskom, tako da nema šta da vam bude nejasno :) Ulaz je negde oko 600 din za sve. 1000 forinti uzimaju kao depozit za ključ od ormarića. Unutra ima više bazenčića sa lekovitom i običnom vodom, 2 tobogana, finska sauna, parno kupatilo, još neke dve saune, bazen za plivanje (za koji treba kapa), jedan spoljni bazen sa lekovitom vodom i jedan sa termalnom. Naravno ima i đakuzija i onih prskalica/topova i slično. Na otvorenom ima i veliki bazen za plivanje koji još nije radio (mart), pretpostavljam da radi samo leti. Možete nositi svoju hranu, ali ni tamo nije skupo da se nešto uzme - preporuka za langoš (mekika) sa sirom i pavlakom. Nerviralo me što im ključevi od ormarića nisu na nekoj narukvici, tako da ih morate nositi u džepu od šorca (ako ste u šorcu) ili čuvati na nekom volšebnom drugom mestu!? U Akvapolisu je ovo mnogo praktičnije rešeno jer imate narukvice sa senzorom kojim otključavate i ormarić i prolazite kroz ulazne punktove  :king:

U Subotici sam video i bilbord koji reklamira banju Mako, a i to je blizu Segedina, samo ka Rumuniji i planiram da je obiđem. Ako ima neko da je čuo kako je tamo, bilo bi lepo da napiše :)

Čuo sam i za Harkanj banju, ali ne znam gde je ni kako je tamo i šta se nudi?

Ima li još nekih koje su nam blizu a da valjaju?

Pretpostavljam da je i u onim budimpeštanskim gradskim banjama odlično? Čuo sam da tamo organizuju i neke partije  :music:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bejah u Moraholomu 1. aprila i radio je i onaj veliki bazen za plivanje napolju, pa pretpostavljam da tada počinje, mada mi pored svega ostalog to i nije bilo previše interesantno. Svaka preporuka za celodnevno kuliranje :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo da i ja dodam nešto , Aquacity Zalaegerszeg ,upad nije bio skup ,za zatvoreni dio ne znam jer sam bio preko ljeta pa nismo ni tražili,ali vanjski je sasvim pristojan ,jedno 7-8 tobogana,ima bazena i za klince,bazeni s valovima i sve što već u to ide,ima jedan bazen sa skakaonicom ako se dobro sjećam,onda masaže i jacuzziji,masiranje leđa vodom i to sve,ima jedan kružni bazen u kojem možeš sjesti na luftmadrac ili neki kolut i onda te voda nosi sve u svemu moja preporuka ako se nađete u tom dijelu Mađarske

Toplice Heviz,meni su kao klincu govorili da je to krater vulkana ( iako sumnjam da je tako  ;D ),dobije se i šlauf tako da vas ne mora biti strah dubine,sve je puno njemačkih starijih bračnih parova s reumom,ali smještaj u blizinu jezera nije skup

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na taj Heviz sam naleteo na internetu, pisalo je da je to najveće termalno jezero u Evropi! Mora biti zanimljivo :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

U delu sa saunama ima svih mogućih sauna i još dva bazena, jedan hladni i jedan redovni, a dobijate i nekakve čaršave. Ovaj deo je onako baš za kuliranje, pogotovo ako ste u paru :)

A u sauni nije odvojeno na muski i zenski deo? U Budimpesti, u Gelertu, recimo, jeste!

Dok je u Nemackoj to sve liberalnije, svi zajedno i svi nudisti :-[

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Followers 0