Jump to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Klub putnika

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Posted

Pomoc !!!! :)

Sedim i trazim vec satima.... Oci su mi ispale, a i zabolela me glava.... Totalno sam zbunjena  :?

Planirala sam pocetkom juna da idem u Spaniju. Tacnije od 02.06.-09.06.2012. Prvi put idem !!!!! (sramota) :)

Imam smestaj, placenu povratnu avionsku kartu (Beograd-Rim-Valensija)... I naravno imam novi crveniiiiiiiiii pasos :)

Da li mi je potrebno jos nesto (osim dobre volje i para)? Da li mogu onako kao padobranac?

Negde sam procitala da i pored ovih olaksica treba da imam neke papire - rezervaciju hotela, povratnu kartu, "pismo"... Ili to vazi samo za one sa starim pasosem?

Unapred hvala

p.s. izvinjavam se unapred ako sam postavila vec poznato pitanje, ali ja nisam nasla to sto me zanima  :-[

• Author

Iskreno, uplasena sam..... da mi ne prave problem i da me ne vrate kao kretena  :P

Hvala puno :)

Povratna karta je dovoljna, ostatak je da se lepo provedes  :banana:

Zar nije dovoljan samo novi pasoš? Ko ide kolima, u privatni smeštaj, nema povratnu kartu, ni rezervacije. Osim toga, ako su u pitanju dva odvojena leta, dokumenta mogu da joj proveravaju naši, pa eventualno Italijani, u Valensiji će to da bude let unutar EU, zar ne?

Ne znam kakva je situacija sa aerodromima, ali mi je priča sa dokumentima čudna, jer sam letos išao 4 puta u Trst, svojim kolima sa BG tablama i niko me nikad nije pitao gde idem i zašto. Samo jednom su pitali (na slovenačkog granici, italijanska nema ljudstvo) da li imam papire za kola, tri puta su samo skenirali/pečatirali pasoše. Jednom sam bio sâm u kolima, triput sa hrvatskim državljanima.

A i inače na granici imaju ovlašćenje da vrate bilo koga, čak i sa vizom i svim papirima. :)

U Spaniji te nece sigurno pitati nista, logika je da ides na odmor. Mene su Slovenci ispitivali prvi put kad sam prelazila sengen gde idem i koliko ostajem, a posle vise niko nista. Povratna karta se valjda  podrazumeva. Bas uzas kako se jos cak nismo ni navikli da nema viza, pu pu, ne ponovilo se.

Ajde da pitam opet - može li neko da postavi link na kom piše da je uslov za ulazak u zemlje Šengena posedovanje povratne karte? To je bio uslov ranije, za dobijanje vize, a ne za ulazak u Šengen i jeste dobra ilustracija kako se nismo navikli da nema viza. :) Nemanje povratne karte je sasvim regularna pojava. Ne znaš koliko ostaješ, nije bilo mesta na letu koji ti odgovara, čekaš prijatelje ili akciju... S druge strane, minimalni dnevni iznos novca jeste utvrđen i tu je stvar jasna. Ako nemaš, može da te vrati (nisam siguran da mora). Sasvim je drugo pitanje da li će neko bilo šta da te pita na granici. Takođe, ako nemaš povratnu kartu (ili garantno pismo ili već nešto) verovatno će pre da te pita za pare. A ono da putnici idu u Belgiju, a nemaju ništa u džepu, pa i meni je sumnjivo.

Naravno, na granici su uvek imali diskreciono pravo da te ne puste da uđeš, sve i da ispunjavaš uslove, imaš papire, vizu i pare. Ali to su ekstremne situacije i ja ne znam nikoga kome se to desilo, odnosno ne treba ići na granicu sa tim strahom u glavi. :) Generalno, dovoljan ti je naš novi pasoš i dovoljno novca (prema propisima države u kojoj ulaziš u Šengen). Ako to imaš, a ipak te pošalju nazad, znači da bi te poslali i sa povratnom kartom i drugim papirima.

Sa povratnom kartom ti je mnogo teže i da iskombinuješ boravak kako želiš, jer odmah zna za koliko dana moraš da imaš pare. :)

link na kom piše da je uslov za ulazak u zemlje Šengena posedovanje povratne karte?

Mislis na uslov za IZLAZAK iz Srbije  :P

=>

;D Mi smo uvek jedinstveni...

No, ta uredba je doneta zbog lažnih azilanata, zbog kojih nam je pretilo (i preti?) vraćanje na crnu Šengen listu. Uredba se najviše primenjuje u slučaju onih autobusa za Nemačku, koje su mnogi već opisivali po forumu. :) U stvari, naši su Evropi tvrdili da su lažni azilanti prvenstveno Albanci sa Kosova i Romi. U svakom slučaju, posedovanje povratne karte nije uslov ni za izlaz iz zemlje, ni za ulaz u drugu (a i bilo bi čudno letovati na ničijoj zemlji).

Dakle, Majo T, abraskas ti je lepo rekao - ništa drugo ti nije potrebno, samo pare i dobra volja. I to obrnutim redosledom. :)

Zato putuj bez brige, lepo nam se provedi i ne zaboravi posle da dopišeš u temi Valensija (https://www.klubputnika.org/forum/index.php?topic=6376.0) kako ti je bilo.

Zar nije dovoljan samo novi pasoš? Ko ide kolima, u privatni smeštaj, nema povratnu kartu, ni rezervacije. Osim toga, ako su u pitanju dva odvojena leta, dokumenta mogu da joj proveravaju naši, pa eventualno Italijani, u Valensiji će to da bude let unutar EU, zar ne?

Ne znam kakva je situacija sa aerodromima, ali mi je priča sa dokumentima čudna, jer sam letos išao 4 puta u Trst, svojim kolima sa BG tablama i niko me nikad nije pitao gde idem i zašto. Samo jednom su pitali (na slovenačkog granici, italijanska nema ljudstvo) da li imam papire za kola, tri puta su samo skenirali/pečatirali pasoše. Jednom sam bio sâm u kolima, triput sa hrvatskim državljanima.

A i inače na granici imaju ovlašćenje da vrate bilo koga, čak i sa vizom i svim papirima. :)

Imajući u vidu posvećenost zaštiti šengenskog prostora granične policije na Fiumicinu, neće joj biti potreban ni pasoš...

Naravno, u Valensiji nema ništa od pasoške kontrole, ali španska carina voli da zagleda prtljag bez zelenih linija na tagu, tako da pripremi se na ono "imate li šta da prijavite".