Jump to content

Featured Replies

Posted

Posto zivim ovde vec neko vreme pomislio sam da bih mogao da prilozim par saveta.

Takodje sam svestan da ljudi koji idu iz naseg dela sveta u Indoneziju nemaju toliko slobodnog vremena za autostop ali mozda vec nekom posluzi.

Indonezija je fenomenalna za stopiranje, ali takodje kao i za upoznavanje ljudi (ova stavka je jel te univerzalna za sve zemlje).

Znak za autostop nije palac vec mahanje sakom gore dole. Posto je Java prenaseljena i tesko se dolazi do izlaza iz gradova nema potrebe da se cimate nego vec mozete opusteno u gradu da pocnete. I ne ceka se vise od 3, 4 minuta, presudni faktor je to sto ste bule (belac, stranac). Treba da se pre ulaska u vozilo rekne da ne planirate da platite:

tidak ada uang - nemam novaca

saya cari numpang - trazim autostop 'voznju', numpang je mozda najblizi izraz nasem autostopiranju

ali najcesce ni ne ocekuju  da se plati (posebno Java i Sumatra).

Putevi su hmm.. uski? Na Javi su okej ali kao sto rekoh imaju samo po 1 traku u jednom smeru. Postoji autoput na severu koji bi trebalo da spaja Dzakartu, Semarang i Surabaju ali realnost je takva da se zapravo samo malo vrti oko tih gradova (oko Dzakarte malo vise).

Putevi na Sumatri su reda velicine nase magistrale i ima nema guzve koja nije retka na Javi npr, destinacije su i dosta udaljene jedna od druge i prosecna brzina je oko 30km/h svuda u Indoneziji, ako je u pitanju kamion, oni najcesce staju. Kola su duplo brza.

Na Baliju je stop isto dosta lagan (nakada ce traziti lovu, mada se vozite i bez placanja) ali je problem sto je Bali jedno veliko selo (mislim na mrezu puteva) sa par urbanih sredina i veoma je lako dezorijentisati se.

Lombok je veoma dobra za stop, i nema sta vise da se doda.

Stop na Sulavesiju je odlicna ali ponovo ima samo kakvog takvog autoputa izmedju Makasara i Pare-Parea, ostalo je magistrala.

Za ostala ostrva je problem sto nema dosta privatnih kola pa ako necete da se klackate u kamionu pet sati za 150 km redje cete hvatiti stop (sto ponovo znaci za nekih 15 do 30min, ali ja sam se ovde razmazio i sve posle 5 min je veliko cekanje :) Ovo se prevashodno odnosi na Sumbavu, Sumbu i Flores.

Na Kalimantanu nisam bio ali imam sveze informacije - putevi su skoro svugde izvan gradova lepi, zemljani, milina za egzit i gucu, i kola ima dosta redje ali koji prodje taj i stane. Ne moze da se predje sa istoka na zapad putevima, tj moze ali velikim zaobilazenjem (skoro pa pracenjem linije Javanskog mora)

Ljudi su fenomenalni, druzeljubivi, neki bi rekli i prekomunikativni ali ne mari. Skoro da je pravilo da vas moraju castiti u restoranu ali nije to neka para tako ako je voznja  duza mozete uzdariti :)

Ako naucite bar malo bahase bice vise nego radosni.

Na kraju, ideja mi je bila da promovisem autostop i autostoperski turizam u Indoneziji, samoinicijativno, ne stoji iza mene ministarstvo turizma :)

Mozda je ceo post malo stur i nejasan ali ako neko i odgovori ili upita sto bicu koliko mogu od pomoci.

P.S. Covece citam ponovo ovaj post i po stilu pisanja izrazavam se kao javanac  :banana: