Jump to content

Featured Replies

Posted

Postovani,

Moram da pitam, dobila sam kaznu na madjarskoj granici, zbog prekoracenja, koju mi nisu odmah naplatili

i sada imam problem, jer je kazna napisana u forintama, s kojima ni jedna banka u Srbiji ne posluje.

Znam da zvuci banalno, ali ako je neko imao isti problem, i eventualno procita ovo...

Vreme za placanje kazne istice, i ne bih da imam problema kada se budem vracala u EU.

U nasoj policiji su mi kazali, u stilu ma sta te briga, ne moras ni da platis. Ali, kapiram da je to vreme

rivalstva iz doba komunizma malo prevazidjeno.

Da li neko eventualno zna... Ma, na toj se granici nista ne zna!

Hvala!

Možda OTP banka?

Ili da ti plati neko ko je/ide u Mađarsku pre tebe?

Kazna zbog prekoračenja boravka u Shebgenu ili prekoračenja brzine?

ja sam imala sličan problem pre dve godine, ali smo morali da platimo u Madjarskoj. Za početak nadji nekoga ko ti može prevesti u potpunosti sve što piše na tom listiću koji su dobila.

• Author

Hvala!

Iz banaka i milicije poslali su me pravo u carinu, videcu dalje.

Nazalost, niko od poznanika u ovom periodu ne putuje kolima kroz Madjarsku,

moracu nesto sto pre da smislim!

Hvala jos jednom)

Tamaradinka:bio sam u tvojoj situaciji nedavno (pre par meseci),pa evo ti informacije iz prve ruke.

Jedina banka koja posluje u Srbiji,a koja ima veze sa Madjarskom,je OTP banka.Kod njih mozes da odes i da poneses dinare,a oni ce ti to uplatiti u forintama (tamo,na racun u Madjarskoj).Medjutim,imaj u vidu da su oni (ta banka) lazljivi prilikom objasnjavanja kako ce to na kraju da ispadne,a i derikoze (u odnosu na druge slucajeve kako mozes da resis tu uplatu).

Procedura kad odes u banku je sledeca:zatrazis otvaranje deviznog racuna (inace,kad sam otisao u filijalu banke u Zrenjaninu,odakle sam inace,nijedna sluzbenica nije to znala da uradi,sem jedne koja je Madjarica,pa su nju pozvali da to odradi),a trebaju ti licna karta i pare (dinari i evri).Otvoris racun (sto je besplatno),ali je potrebno da ostavis depozit na racunu (25 evra).

Zatim se vrsi transakcija.Ti placas u dinarima,oni obracunavaju po nekom kursu iz Budimpeste odnos dinar/forinta,i to se uplacuje u forintama na racun u Madjarskoj (napomena:transakcija se moze izvrsiti ISTOG DANA samo do 2-3 popodne,posle ne moze,iako banka radi npr. do 4-5 popodne;ne znam zasto,tako su mi rekli).OTP banka (pomenuti lopovi) uzimaju proviziju od 1000 dinara (mozda i 10 evra,1150 dinara ili tako nesto).Rekli su mi da je to sav trosak koji cu imati,medjutim posle se pokazalo da to nije bas tako.

Pitao sam da li mogu da podignem depozit (ostatak para) posle transakcije,rekli su mi ljubazno da mogu naravno (to je bilo pre otvaranja deviznog racuna i transakcije),medjutim kad je transakcija bila gotova opet su mi ljubazno rekli da ne mogu da podignem taj depozit.Tacnije,mogu,ali ne domah (kao sto bi normalan covek pomislio kad ti neko kaze da mozes slobodno da podignes depozit),vec posle nekog odredjenog perioda (mesec dana).

OK,proslo je mesec dana,otisao sam da podignem depozit i ugasim taj devizni racun.Predhodno sam pitao (mesec dana ranije) da li cu imati nekakav trosak prilikom zatvaranja racuna i preuzimanja depozita,receno mi je da necu naravno.Ali naravno,to nije bilo tako.Ajde da podignem pare (25 evra depozita),kad - hop,jos 10 evra mi se oduzima.Pitam zasto je sad to,kazu mi da je to provizija koja je uzela madjarska banka.Reko,ali ja sam vec platio 1000 dinara (ili 1150,ne secam se) provizije kad sam prvobitno uplacivao novac :?

E,onda su mi tek lepo objasnili.To sto sam platio u dinarima proviziju (1000-1150 din.) je bila provizija OTP banke,za uslugu sto mi je prebacila novac.A ova druga provizija (10 evra) je provizija neke madjarske banke,na koju se taj novac prebacuje.Drugim recima,svako te odere po malo.I jos mi ta sluzbenica kaze "Budite srecni,uzeli su vam samo 10 evra,mogli su da vam uzmu i svih 25 evra za proviziju".Toliko o tome da ti mozes "slobodno" da posle toga preuzmes svoj depozit,"bez dodatnih troskova" :death:

Tako da...

Ako imas BILO KOJU drugu varijantu (cimaj pedjalonea,ili nekog drugog sa foruma,ili bilo kog poznanika),koji povremeno idu u Madjarsku,daj mu/joj pare i neka ti to uplati u bilo kojoj posti u Madjarskoj.Veruj mi,jeftinije ces proci nego da ides preko ovih lopina iz OTP banke.

Ako bas nemas nikakvog drugog izbora - onda idi preko tih iz OTP banke...i spremi se da te "osisaju"...

• Author

Haha, kakvi slepci, ali tako i posluju banke u Srbiji (pretpostavljam i generalno), pa me ne cudi.

No, ima resenja u zemlji, pa sta mi drugo i preostaje  ;)

Hvala puno na pomoci, i GNR rocks!

tschus!

• 5 years later...

Pozdrav svima.Ja sam imao isti problem

Sa Tom izvesnom OTP bankom.Isto dobijem kaznu za prekoracenje i idem i isplatim odmah sutradan kod njih...medjutim sad imam problèm zato sto nisu pogodili pravi kurs i razlika je u 400 forinti

I sada moramo da idem u madjarsku da vidim kako to mogu da izmirim,i sad me zanima dal necu imati neke posledice npr zabranu ili neki zadrzavanje u pritvoru kod njih zbog tih 400 forinti

Da li je neko imao takvo iskustvo?

• 4 weeks later...

400 forinti je evro ipo (ni toliko,ako je 1 evro oko 300 forinti).

Sumnjam da ce neko da ti pravi problem zbog tih 150 dinara :smile: