Followers 0

Putovanje maloletnika u SAD

6 posts in this topic

Pozdrav svima :)

Moja maloletna cerka (15 godina) na leto sama putuje u Ameriku kompanijom KLM. Ima jedno presedanje u Amsterdamu - aerodrom Shiphol, a onda odatle do New Jersey. Pratnju mogu dobiti deca do 14 god. Mi sada pokusavamo da sredimo da i ona dobije pratnju, u slucaju da ne uspemo, zanima me sledece.

Koliko je lako (tesko) snaci se na aerodromu Shiphol? Ima te li neki savet koji bi joj bio koristan?

Kako se kotira kompanija KLM sto se tice prekookeanskih letova?

Procedira kad sleti na americko tlo tj u New Jersey? Od papira joj treba prevedena saglasnost roditelja za put, pozivno pismo osobe kod koje ce biti. Osiguranje je vec kupljeno. Znamo da treba da popuni obrazac I-94.

Molim vas, napisite sve sto mislite da treba da znamo pre njenog puta. :)

Engleski zna onako, jedan od razloga njenog puta je da tamo nauci sto bolje jezik. Ostaje dva ipo meseca.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne znam za detalje sta je potrebno kad maloletno lice putuje, ali, mogu da kazem da Shiphol nije mnogo komplikovan za snalazenje. Kao i na svakom aerodromu, dignes glavu i pratis znake, citas sta pise na displejima i to je to. Ako dete vec ima iskustva sa aerodromima, ne bi trebalo da bude posebnih teskoca. A obzirom da je pustate samu, onda verovatno imate dovoljno poverenja u nju da joj to nece biti problem.

Leteo sam KLMom preko okeana, ne bih imao bilo sta posebno da istaknem, prosecna kompanija, sve bilo korektno. Mislim da sam nedavno negde procitao da su imali najmanje kasnjenja na svojim letovima, sad, da li za proslu godinu, da li za interkontinentalne letove ili sta, ali, znam da su u toj nekoj kategoriji bili najbolji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam pre godinu dana putovala sa malim detetom isto preko Amsterdama za Mineapolis KLM-om. Ok su. Samo morate imati na umu da su mi se sve karte menjale,odnosno, ja sam imala tri presedanja i na svakom aerodromu sam morala prići info pultu da mi se izdaju nove karte. To je izgleda uobičajeno. Kada se bude vraćala toga nema. Već na našem aerodromu će vam reći da će usput dobijat nove karte. U svakom slučaju neje to nikakav problem.

Generalno, za US nije potrebno garantno pismo niti ga ko traži ,samo morate imati pri ruci,obavezno, adresu gde će biti kao i tačan period boravka u US. Što se tiče aerodroma u Amesterdamu vrlo je jednostavan. Kad joj sleti avion, odmah na izlazu ima semafor sa svim letovima, nađe svoj, da se ne zbuni oznaka aviona isto može da bude drugačija nego što piše na karti, zato se verovartno i menjaju karte. Kada nađe svoj let po satnici i destinaciji ,videće koji je gejt u pitanju i uputiti se tamo...ako joj nešto nije jasno odmah tu postoje info pultovi i odmah će je uputiti ka njenom gejtu.

U Americi ne znam za taj aerodrom ali sve u svemu vrlo lako za snalaženje.

Što bi naš narod rekao: kud svi tu i malo Mujo. :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam putovao prije dvije godine u SAD, u Washington. Tada sam imao 16 godina i išao sam sam, preko neke nevladine organizacije. Prilikom aplicranja za vizu, obavezni ste priložiti saglasnost oba roditelja ovjerenu u opštini, a jedan roditelj je obavezan da bude prilikom apliciranja na vizu. Sva procedura se završava tu. Prilikom ulaska u SAD, meni je carinik tražio pozivno pismo, koje sam ja imao i nije bilo problema. Jaaaako su bezobrazni na granici i postavljaju dosta pitanja tako da mora imati dobro poznavanje engleskog ... Osjećate se odvratno kada stanete u red gdje idu samo Afrika, Bliski istok i zemlje koje nisu u EU, ali ... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Puno vam hvala svima :)

Nikola BIH, vizu je pre malo manje od mesec dana dobila na tri godine M. Putovala je vec avionom, ali nikad sama, a i to su bile kratke destinacje, Crna Gora  i Grcka.

Sredili smo kao neku vrstu pratnje (nije bas klasiicna pratnja), ali stjuardesa ce je ispratiti do njenog gejta. Taj deo me je najvise sekirao, da se ne snadje, pa zakasni na let za New Jersy :)

Receno mi je da moramo da prevedemo saglasnos roditelja, u slucaju da joj traze kad sleti u Ameriku. Ponece i pozivno pismo (od viska glava ne boli) :)

Nikola sada si me malo poplasio sa engleskim, ona odlicno zna gramatiku, veliko fond naucenih reci, ali joj konverzacija nije jaca strana, ima blokadu da proprica. Valjda je kod svih tako, koji su samo ucili jezik, a nisu bili na podrcju gde se tim jezikom i prica. Nadam se da je nece mnogo maltretirati.

Hvala Vam punooooo :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ivana, i ja se iskreno nadam da neće. Ja sam saglasnost roditelja morao prevesti prije apliciranja za vizu. Kad smo došli u Washington, bili smo dva sata na aerodromu dok nismo popunili hrpu papira (koju popunjavaju samo zemlje koje nisu u EU, Afrika i dio Azije) ...

Ma snaći će se :) Niste vi ni svjesni koliko smo mi maloljetnici snalažljivi :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Followers 0