Followers 0

HH: Ukrajina - Rusija - Gruzija - Turska - Bugarska :)

3 posts in this topic

Hej ljudi :) Iskusni autostoperi ...

Na ljeto sam planirao, sa drugom, stopirati kroz države oko Crnog Mora (Rumunija, Ukrajina, Rusija, Gruzija, Turska, Bugarska) ... Planirali smo to raditi u opuštenoj i jako fleksibilnoj varijanti sa mnogo slobodnog vremena (više od mjesec dana), backpackovima, šatorima i svim što uz to ide.

Zanima me ima li neko iskustva? Kad je u pitanju stopiranje do Bukurešta, da li stopirati cijelim putem ili ići vozom do Temišvara za 9eur?

Kako od Bukurešta za Lavov i Kijev? Pa dalje do Moskve? Sve me zanima ... kojim putem iz Moskve do Gruzije? Kakvi su Rusi uopšteno po pitanju autostopera? Kad je smještaj u pitanju, hoćemo imati problema sa "razapinjanjem" šatora pored puta?

Priznajem da je ovo malo veći zalogaj za nekog ko nije iskusan u HH. Ja sam stopirao samo od Đevđelije do Soluna, par puta od Banjaluke do BG-a i to je to ... sve ostalo lokal. Pa bih volio da čujem vaše savjete.  :stop:

:mah:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sad gledam i mapu, možda je bolje uzeti voz do Budimpešte za 15eur, pa ići preko Budimpešte za Lavov i sve to, a u povratku ići iz Bugarske preko Rumunije za BG ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej.. Mi smo ljetos stopirali po Rumunjskoj, Bugarskoj, Ukrajini.. Opusteno sve mozes stopom, laganica...

Od Bukuresta smo mi krenuli ovom varijantom.. Bukurest-Brasov u par sati stigli,proveli par dana u Brasovu, prelijep grad,svakako se isplati posjetiti. Od Brasova smo krenuli zaobilaznom rutom tj. nismo ulazili u Republiku Moldaviju nego smo cijelo vrijeme isli Rumunjskom pokrajinom imena Moldavija.. Ruta je ovako isla Brasov-Onesti-Bacau (tu smo proveli 1 noc,kampirali u nekog drama dobrog covjeka u dvoristu uz njegovo dopustenje,prva kuca koju smo pitali  clap.gif' alt=':clap:'> )-Suceava-Siret (granica sa Ukr.)-Chernivtsi-Kam'yanets Podilsky- Vinnytsa-Uman (tu smo proveli 2.noc kampirajuci na benzinskoj) i ujutro Kiev... Od Kieva smo isli do Lviva, i stigli smo u rekordnom vremenu mijenjajuci samo 2 vozila  :D

Sto se tice satora, mi nismo imali problema.. U Ukrajini koga smo god upitali, mlado-staro, nitko nije imao ni jednu protiv kampiranja "na divljaka".

Sto se tice Rumunjske, kako smo i citali na Hitchwiki, u njih je to "nacionalni sport". Bukvalno svi stopiraju, ali uz placanje. Mi smo to rijesili tako da bi u svako auto prije nego sto bi usli naglasili da nemamo para i pitali je li problem. Cak smo jednom ustopali covjeka, koji se mislio bi li- ne bi li nas pustio besplatno, da bi na kraju pristao. Usput je pokupio jos jednu zenu i jednog dedu i oni su uredno platili par leva za voznju, a mi smo prosli dzabe.

P.s. I nama je ovo bio prvi put da smo radili neku ozbiljniji stop turu, tako da ne brini  :stop: :stop:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Followers 0