Jump to content

Featured Replies

Posted

Pocinjem ovu temu da bih video kako ste se snasli u zemljama EU na samom pocetu vaseg dolaska,ujedno bih podelio i svoju muku :bang: .Vizu za boravak i rad sam dobio relativno brzo i lako na osnovu sklapanja braka,kad sam je dobio niko srecniji od mene,mislio sam sad sam se sredio u zivotu samo jos posao da nadjem e a onda krecu problemi.Kao sto znate i sami da treba kao uslov za dobijanje vize da se polaze kurs Nemackog A1 za par zemalja,naravno prosao sam ga lako,medjutim takvo znanje Nemackog vam izgleda nista ne znaci da bi dobili posao pa makar bio to i najjobicniji,tako je barem bio slucaj kod mene(razumem Nemacki onako ali slabo pricam).Dva meseca sam trazio posao i nista bukvalno(ni kao ispomoc na gradjevini)UZAS!!!Pocela depresija da me hvata i u ocaju prihvatim da vozim Kamion iako sam zadnji put Kamion vozio davne 2004,pomislio sam da me neko kune i ne mogu da verujem da su mi po dolasku u Austriju  poceli najtezi dani u zivotu,razumem treba covek da se snadje i treba mu vremena ali u mom slucaju je sam taaj pocetak uzasno tezak,naime treba da ucim jezik,vozim kamion po gustom saobracaju(gradka i prigradska voznja,kamion 12 tona)a nemam praksu na kamionu,ucim grad,naselja,firme gde treba da se istovara,nateraj kamion na rampu za utovar a tesno ko u dupetu.Najstresniji dani za mojih 32 godine,zanima me jel bilo jos baksuza kao sto sam ja da im sam pocetak bude tako lak

Na osnovu mog iskustva i iskustava stotine ljudi koje sam upoznao iz slicnih prica, ti da se "sutas u dupe od srece". Uglavnom tvoja prica je mnogo bezbolnija od 90% prica u emigraciji. Imas papire, imas posao. A ne pricas dobro nemacki. Posmatras svoju situaciju kroz negativnu prizmu, uzivaj i unapredjuj se - uci jezik i evenutalno neke vestine koje bi te izdvojile na trzistu rada.

Inace sto se nemackog govornog podrucja tice, situacija se mnogo promenila usled priliva radne snage iz EU. Pre 5-6 godina papiri su bili vazniji za bilo koji posao, sad (navala istocnog bloka sa EU papirima) je mnogo vaznije znanje jezika i ne gleda se vise kroz prste. Prosto, konkurencija za svaki posao koji ne zahteva visoko obrazovanje/specificne vestine je ogromna te se kandidati sa slabijim poznavanjem jezika u startu otpisuju.

Sto se trzista rada tice, konkretno za Austriju, doslo je i jos uvek dolazi veliki broj ljudi iz Poljske, Slovacke, Ceske, Madjarske, Bugarske, Rumunije...nebitna im je plata, samo zele da nesto rade. Uglavnom su se pomirili da su oni generacija koja ce pokusati nesto da stvori za potomstvo i spremi su da rade za nize satnice i u losijim uslovima. Dobro znanje nemackog je prioritet. Iz najblizeg okruzenja - drugari koji traze poslove tipa lager, gradjevina itd stalno muce muku, drugar koji je saobracajni inzenjer je nasao praksu i vrlo verovatno posao, drugar koji je programer radi od prvog dana dolaska i ne moze da se odbrani od ponuda da predje u druge firme uz bolje uslove....I kad otvoris bilo koje oglase u Austriji bude ti brzo jasno gde je navala, a gde je deficit. 

Jos jednom, uzivaj, ne nerviraj se, radi na sebi i cekaj priliku koja ce sigurno doci. Austrija je pojam za EU sto se trzista rada tice.