Automobilom do Sicilije

11 posts in this topic

Suprug i ja planiramo avanturu do Sicilije...Veoma bi na značile neke vaše preporuke i saveti. Takođe, mi bismo tamo kampovali, ali nismo sigurni ...ima li neko iskustva ...da li je bilo ko putovao autom kroz Italiju do Sicilije, koliko su putne takse od Beograda, preko Hrvatske, Slovenije, kroz Italiju. Da li je sigurno upustiti se u tako nešto?

Hvala :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Veoma lepa ruta, malo naporna, ali ukoliko ste spremni na cca 5-6000 km puta, imate pouzdan auto, prava stvar. Mnogo je tu mogućnosti koje možete iskoristiti, osim severne Italije sve vam je "usput". Mi smo sa išli sa klincima, doduše iz CG trajektom, ali smo se vratili drumom. Bar-Bari trajekt opcija se ne isplati, ali koliko sam vas razumeo, vama ta opcija i nije u igri. HR, SLO putarine cca 60 eur u oba smera. Italijanska putarina je skupa i u zavisnosti od toga koliko zapravo koristite autoputeve toliko ćete i izdvojiti novca. Plina ima svuda. Gorivo varira od pumpe do pumpe i doba dana, self-service, ali ništa krupno, no... Napominjem da se magistralni i regionalni putevi ne naplaćuju ali vam je vreme za putovanje potrebno mnogo više vremena zbog ograničenja brzine, probao sam tako u više navrata, pa na kraju odustao i držao se autostrada, koje platiš, ali mnogo brže stigneš. Od Rima na dole ka Reggio Calabria, koliko se sećam 2010. se nije ni naplaćivala putarina. Pred Calabriom su radovi bili u toku, verujem da je to već sve završeno.

Imate dve opcije sa severa ka Rimu pa dalje Napulj (Pompeja, Vezuv, sam grad je fascinantan i džeparoški nastrojen) i Amalfi obala (Kapri preko puta, prelepi prizori i krivina koliko hoćeš i nećeš) ili jadranskom obalom Rimini...tako da možete u jednom smeru ovako u drugom onako. Ja sam u odlasku obišao sve što mi se našlo na putu iz Barija, Arbelobelo, Matera...a u povratku Amalfi, Napulj, možete i San Marino, Bolonju, Firencu...ma imate svega samo ne znam koliko vremena vam treba, četiri puta sam obilazio Italiju i dosta toga nisam video.

Sicilija sa preko 1000 km u obimu, malo autoputa, više magistrale i regionalnih puteva. Putevi su ok, karabinjera retko ima (mada su nas pratili jedno 20km, čisto onako :-). Trajektom do Mesine brzo i nije skupo, svaki čas idu, Savoca (bar Vitelli i katedrala iz Kuma!!! inače sada delom umetnička kolonija-vredi!), Taormina, Casstelmollo, Etna, Katanija, Siracusa, Noto (Zlatni grad), Modica, Ragusa, Agriđento, San Vito lo Capo (jedna od najlepših plaža na svetu), Palermo, Cefalu...Corleone, osim zvučnog imena niš' naročito, varošica kao i svaka druga u I...i sada se naježim kada pomislim na svu lepotu i radosti na putu. Ljudi su srdačni i predusretljivi, nije skupo (osim Taormine, džet-set varijanta), preko bookinga sam recimo nalazio smeštaj u hotelima sa 4 i 5* za 50 eur (bračni+pomoćni), uvek dan ranije, ne pre, doduše na periferiji grada, tako da ne mogu ništa reći za kamovanje, ali pošto su italijani poznati kamperi, verujem da je tu sve ok.

Sigurnost ništa više niti manje od uobičajene. Brzo se vozi (ograničenje 60 zbog radova, oni ne voze 80 kao kod nas-nego 120! do prvih kamera, ali imate upozorenja na sve koje su postavljene usput), uske uličice, Taormina pogotovo (GPS me uvalio u pešačku zonu, jedva sam se vratio i to vožnjom unazad), u Siracusi nema automobila koji nije oštećen, ali zato i voze uglavnom bez sitnih opravki, već tako kako je.

Sve u svemu uživancija je pred vama. Nemojte smetnuti sa uma da ste u jednom momentu 200 km od Afrike, pa  u julu prži baš-baš, jedan dan smo iskulirali u sobi. Klopa u prodavnicama kao kod nas, pijace su super, probajte sve domaće specijalitete sa tezgi. Restorani za dvoje od 50e pa naviše. Sladoled obavezno! A tek kolači!!!

Zavidim vam malčice i želim srećan put!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miodraže, svaka čast! :)

Odličan opis, precizne informacije.

Samo bih da potvrdim da se autoput dole i dalje ne plaća, ali Salerno-Reggio Calabria (440 km).

A na Siciliji sve vredi videti i probati. Ti si mnogo toga nabrojao, ja bih samo dodala, Erice i Riserva dello Zingaro (kod Trapanija), Valle dei Templi (Agrigento), Ragusa.

Jesti čokoladu u Modiki, riblji kus-kus u Trapaniju, sladoled, kanole, kasatu, voće, vino... svuda po ostrvu.

Sicilija je fantastična - kvintesencija Mediterana!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala vam zaista, sada posle vaših predloga i sugestija suprug i ja ne možemo da dočekamo početak odmora :) :) :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Planiramo kolima novembra od CG do Rima. Gde se zadrzati, sta obici, gde spavati... Hvala

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, du-ki said:

.... pretpostavljam trajektom? 

NE, idemo jadranskom magistralom preko Venecije I Verone... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok. za slučaj da idete trajektom moja preporuka bi svakako bila Alberobelo i Matera. Obe destinacije su pod UNESCO zaštitom, izuzetno atraktivne a u našem regionu slabi poznate :sad:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mozda sl put..  Sada bi da vidimo malo Milano,  Toskanu I Rim...  Sad je pitanje da li I nesto izmedju 😁

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej, momak i ja idemo sredino avgusta na Siciliju, planiramo da se držimo istočne obale (Katanija itd), šta su preporuke za obavezno obići, gde se kupati da nije skupo i previše turista, i kako do Etne doći najjeftinije?

 

:rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.