Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav,

kupio sam dvije kare odvojeno iz Sarajeva preko Istanbula do Baku-a.

Sarajevo Istanbul je Pegasus, a Istanbul Baku je Azerbaijan air. Isti je aerodrom, Sabiha; čak i na Pegasusovoj stranici se mogu uzeti direktno letovi sve do Baku-a ali mjesec dana unaprijed, i onda oni automatski povezu ove letove.

Kako da ja sada uvežem svoju rutu kako ne bih morao uzimati kofer u Istanbulu pa se ponovo čekirati? Da li se to može na aerodromu u Sarajevu uraditi kada se čekiram ili da ipak ja to prije nekako osiguram?

Ima li iko iskustva sa slicnim problemima?

Edited by dinoo1898

Ne, ne mozes uvezati letove. Imas 2 razlicite karte sa 2 razlicite kompanije... To sto Pegasus nudi letove do Bakua tebi nista ne znaci jer si ti sa Azerbaijan air kartu kupio.;)

Ono sto ti na aerodromu u Sarajevu mozda mogu uraditi je da cekiraju prtljag za Baku, ali koliko znam nema garancije.. Nekad izađu u susret, ali koliko ja znam, to je njihova dobra volja...

• Author

Pegasus ima taj neki "partnerski" odnos sa Azerbaijan air-om tako da preko njihove stranice se mogu bukirati letovi direktno za Baku, a ipak AZAL prevozi...

Zar to ništa ne znači :D

Da li se to može na aerodromu u Sarajevu uraditi kada se čekiram ili da ipak ja to prije nekako osiguram?

Kao sto ti je klanfa napisao, ne mozes to nikako unapred da osiguras, mozes samo da pitas/zamolis tokom cekiranja u Sarajevu. I da zapamtis da oni nisu u obavezi da urade. Ako ti ucine, odlicno. Ako ne, onda samo bude kako si kupio karte.

Ako vec nude istu konekciju na sajtu Pegasusa, onda si trebao tamo kupiti i tako bi se osigurao sto se prtljaga tice. Osim ako nije bilo jeftinije da karte kupis odvojeno, onda ti je opravdano :)

Ali, ako su partnerske kompanije, verujem da bi moglo da prodje da ti posalju prtljag direktno. Bitno je samo da ljubazno zamolis na aerodromu i objasnis situaciju i mozda cak i da im dostavis neki dokaz da te 2 kompanije zaista imaju neki vid partnerstva, jer sluzbenici na aerodromu obicno nemaju pojma za neke tamo konekcije do Azerbejdzana. 

Iz licnog iskustva, znam da obicno prolazi. Konkretno, ja sam imao situaciju odvojenih karata Lufthanse i brazilskog TAM-a(let iz Beograda za Sao Paolo) dok su bili u istoj alijansi i poslali su mi prtljag direktno, nakon moje molbe na aerodromu.