Followers 0

TransferWise.com

6 posts in this topic

TransferWise.com je sajt koji omogućava da bankovne transfere obavite preko platne kartice, uz niske provizije (1€ do iznosa ~250€, 0.5% preko). Pogodan je za one koji, kao ja, imaju karticu, ali primalac sredstava je fizičko lice iz inostranstva (koje pritom nema ni PayPal), dakle tipičan gazda grčkog apartmana ili stana za izdavanje. Princip je jednostavan, registrujete se, unesete iznos, IBAN/SWIFT primaoca i zatim prosledite podatke s kartice. Biznis su započeli autori Skajpa i izgleda da im dobro ide.

U pozadini je "peer-to-peer" sistem u kojem se sredstva zapravo ne prenose između zemalja, nego cirkulišu unutar jedne (evrozona se računa kao jedna zemlja). Više o tome ima na Vikipediji koga zanima.

E sad, ima i kvaka: sistem nije dizajniran da pošaljete evre i da primalac primi evre. Naime, unutar SEPA (evrozone) takvi transferi su besplatni, a oni nisu imali u vidu naš slučaj, gde će vam banka uzeti 10+ evra koliko god da šaljete. Morate specificirati da vi šaljete npr. funte pa se one konvertuju u evre. To će vam napraviti dodatne troškove oko konverzije, ali pošto idu po Vizinim kursevima, koji su vrlo povoljni, neće biti jako mnogo. Ja sam za transfer 130€ imao ukupno 1.94€ troškova, bez mlaćenja s bankom i papirologije. (Osim što sam izgubio sat vremena pokušavajući da provalim kako da pošaljem evre).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proverila sam - kažu da ne može... prihvataju plaćanja sa lokalno izdatih kartica, tako da npr. GBP kartice moraju biti izdate u Velikoj Britaniji, EUR kartice u SEPA području i USD kartice u SAD-u.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam probao pre neki dan da uplatim smeštaj u Grčkoj i proplivao -- Srbija uopšte više nije na listi podržanih zemalja. Tako da ništa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Followers 0