Jump to content

Featured Replies

Posted

Zdravo, raja!

Ovako, na ljeto treba da idem na dvije strane, sve idem stopom, a nisam nikad tuda išao, pa bi mi trebalo par savjeta oko puteva ili prijedloga šta i gdje još mogu iskombinovati idući navedenim putevima. Smještaj bih tražio najvjerovatnije preko Couchsurfing-a. Dakle, koliko bi, po vama, trebalo dana da odvojim, koliko mi para treba, kako šta :D

Naime, prva relacija je SARAJEVO-BEOGRAD-BUDIMPEŠTA-PRAG

a druga SARAJEVO-ZAGREB-LJUBLJANA-TRST-VENECIJA

:kamper:  :kamper:

• 4 weeks later...

Šta se tiče dijela Trst - Venecija, kopirat ću ti što sam upravo napisala na jednoj drugoj temi:

Inače, svi već znaju da je u Italiji loše stopirati. Moj savjet je da ideš vlakom.

Ako ti se ne da nadjebavati s kondukterom, kupi kartu, ali je nemoj poništiti. Ako kondukter naleti, natjerat će te da je poništiš (a jebiga, ti stranac pa nisi znao da treba poništit :D), a ako ne naleti kondukter, po dolasku na odredište možeš vratiti neiskorištenu kartu i dobiti natrag lovu umanjenu za 20%. Na taj način moji prijatelji i ja se vozimo na potezu Venecija - Trst za 2-3€. (Cijena se kreće između 9 i 13€ koje dobijemo natrag umanjeno za 20% :D)

Ako ti se pak da nadjebavati s kondukterom, nemoj ni kupiti kartu. Budući da nisi državljanin Italije, sve što će ti napraviti jest natjerati te da izađeš na sljedećoj stanici. Onda te samo zeza kad ti je naredni vlak.

• 2 weeks later...

Dakle, koliko bi, po vama, trebalo dana da odvojim, koliko mi para treba, kako šta :D

Naime, prva relacija je SARAJEVO-BEOGRAD-BUDIMPEŠTA-PRAG

Pa,racunaj okvirno da bi ti trebao dan,eventualno dva,za sve te stanice.Znaci,SA-BG 1 dan (mozda 2),BG-BUD isto tako dan-dva,itd.Zavisi koliko budes imao srece.Moze biti par sati,a moze potrajati i (nedaj boze) par dana.

Pare...pa,ponesi koliko mozes,sta drugo da ti kazem.

Mislim,sta sad vredi da ti neko ovde kaze,lupam,"ponesi 500 evra" ako ti nemas toliko? :D

Ponesi vrecu za spavanje sa sobom,ako se slucajno desi da se zaglavis u sred noci negde,i niko ziv da ti stane.Rasiri je tu negde nedaleko od puta (ako nadjes neki zaklon,u slucaju da padne kisa preko noci,jos bolje) i sutra nastavi.Pre nego sto krenes na put baci pogled i na vremensku prognozu.Da se ne sprema neko nevreme u Evropi kad si naumio da ides.