Followers 0

Zagreb - Italija - Francuska - Spanija - Portugal

8 posts in this topic

Pozdrav prijatelji,

Drug i ja planiramo stopirati iz Zagreba do Lisabona i Porta. Procitao sam zaista sve teme oko autostopa, sto nase, sto medjunarodne. Ali i dalje imam jednu dilemu.

Da li je bolje ici iz Milana za Torino ili Genovu? Ako odemo za Torino, bojim se da cemo zapeti na putu za Lyon ili azurnu obalu. Iz Genove cemo lako dalje do Azurne, ali ne znam koliko je tamo uobicajeno stopirati (zbog visokog standarda). Da li ste imali iskustva s ovim i da li imate kakvih savjeta? 

Nakon ovog cemo lako dalje spanskom obalom do Valencije, Granade, Malage itd.  :spot:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ćao Ćao!

Pre dve godine sam imao priliku da vidim kako je to ići preko Torina i Liona ka Španiji, i sem što je divno prolaziti kroz Alpe, nikako ne preporučujem... Mene je naravno na taj put "navukla" jedna prelepa Francuskinja i obećano ispijanje vina, pa naravno nisam ni razmišljao ni o čemu, već samo o njoj, ali ajd, to je sad neka druga priča hehe.. 

Tehnički, problem je bio sledeći: Prvo, stigao sam u ponoć na naplatnu rampu pre Liona, a francuski naravno ne govorim te je bilo maltene nemoguće da mi neko stane...pa sam se nekako dovukao do neke male pumpe nekih 5km ka Lionu.. Tu je pravi prolem ispao, jer svi, ali bukvalno svi putnici koji tu staju apsolutno NE idu u Lion.. To sam saznao nakon 6 sati čekanja, jer s obzirom da sam mislio na ljubljenje sa Francuskinjom na obali Rone, nisam ni pogledao mapu. Fora je u tome što se pre Lionom nalazi ogromno čvorište autoputa, za sever, zapad i jug, te svi koji stanu na tu pumpu gde sam se ja našao, jednostavno ne idu u grad.. Odatle sam morao da preskočim Lion, i spičim ka Monpeljeru.. Poenta je da sa Francuskinjom može da se iskomplikuje :D

Elem, evo napravih vam mapu sa rutom i sa par bitnih pumpi: 

https://www.google.com/maps/d/edit?mid=zV-dYRbq5i6M.knARgeEZY8DM

Inače, ova ruta je ona kojom idu sve kamiondžije... 

Što se tiče Francuske, pogledajte ovde mapu pumpi, vrlo vrlo olakšava priču: 

http://www.total.fr/stations-service/se-rendre-en-station/trouver-station.html

(u mapu mogu da se unose izmene, pa ako neko ima nešto da doda...)

Takođe, već sam bio malo pisao o ovome ovde: https://www.klubputnika.org/forum/topic/6201-autostopom-do-lisabona/?p=147762

Ako treba još neka pomoć, pitajte.

PozZ!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Inače, svi već znaju da je u Italiji loše stopirati. Moj savjet je da ideš vlakom.

Ako ti se ne da nadjebavati s kondukterom, kupi kartu, ali je nemoj poništiti. Ako kondukter naleti, natjerat će te da je poništiš (a jebiga, ti stranac pa nisi znao da treba poništit :D), a ako ne naleti kondukter, po dolasku na odredište možeš vratiti neiskorištenu kartu i dobiti natrag lovu umanjenu za 20%. Na taj način moji prijatelji i ja se vozimo na potezu Venecija - Trst za 2-3€. (Cijena se kreće između 9 i 13€ koje dobijemo natrag umanjeno za 20% :D)

Ako ti se pak da nadjebavati s kondukterom, nemoj ni kupiti kartu. Budući da nisi državljanin Italije, sve što će ti napraviti jest natjerati te da izađeš na sljedećoj stanici. Onda te samo zeza kad ti je naredni vlak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala vam! Nisam ocekivao ovako dobre odgovore :) Pogotovo hvala za rutu i savjete sa pumpama. Uskoro krecemo na put, pa cu napisati kako nam je islo.

P.s. i ja bih pratio Francuskinju i do Stockholma ako treba :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kako to inace i biva, doslo je do nekih komplikacija. Ipak moram prvo do Latvije letjeti na neku konferenciju i placen mi je let iz Bergama. U povratku sam onda mislio ici iz Bergama dalje kako sam napisao u prvom postu. Međutim, u mapi koju je Kwabena oznacio, put ne ide do Bergama niti do Milana. 

Mislio sam da jednostavno dodjemo do Brescie (bitne pumpe koju si oznacio na mapi) i nastavimo po planu. Da li je to ok? Sta mislis koliko bi vremenski trebalo? Znam da sam naporan, ali bih trebao javiti hostu u Barceloni kada bih trebao doci :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma okej je to, da se vratis do Brese pa da nastavis, jer mapa kaze: Bergamo - Bresa 45min kolima.. Zaista je to mala razdaljina da bi ti remetila planove vremenski.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Followers 0