Posted February 10, 2015 Pozdrav prijatelji,Drug i ja planiramo stopirati iz Zagreba do Lisabona i Porta. Procitao sam zaista sve teme oko autostopa, sto nase, sto medjunarodne. Ali i dalje imam jednu dilemu.Da li je bolje ici iz Milana za Torino ili Genovu? Ako odemo za Torino, bojim se da cemo zapeti na putu za Lyon ili azurnu obalu. Iz Genove cemo lako dalje do Azurne, ali ne znam koliko je tamo uobicajeno stopirati (zbog visokog standarda). Da li ste imali iskustva s ovim i da li imate kakvih savjeta? Nakon ovog cemo lako dalje spanskom obalom do Valencije, Granade, Malage itd. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 19, 2015 Ćao Ćao!Pre dve godine sam imao priliku da vidim kako je to ići preko Torina i Liona ka Španiji, i sem što je divno prolaziti kroz Alpe, nikako ne preporučujem... Mene je naravno na taj put "navukla" jedna prelepa Francuskinja i obećano ispijanje vina, pa naravno nisam ni razmišljao ni o čemu, već samo o njoj, ali ajd, to je sad neka druga priča hehe.. Tehnički, problem je bio sledeći: Prvo, stigao sam u ponoć na naplatnu rampu pre Liona, a francuski naravno ne govorim te je bilo maltene nemoguće da mi neko stane...pa sam se nekako dovukao do neke male pumpe nekih 5km ka Lionu.. Tu je pravi prolem ispao, jer svi, ali bukvalno svi putnici koji tu staju apsolutno NE idu u Lion.. To sam saznao nakon 6 sati čekanja, jer s obzirom da sam mislio na ljubljenje sa Francuskinjom na obali Rone, nisam ni pogledao mapu. Fora je u tome što se pre Lionom nalazi ogromno čvorište autoputa, za sever, zapad i jug, te svi koji stanu na tu pumpu gde sam se ja našao, jednostavno ne idu u grad.. Odatle sam morao da preskočim Lion, i spičim ka Monpeljeru.. Poenta je da sa Francuskinjom može da se iskomplikuje Elem, evo napravih vam mapu sa rutom i sa par bitnih pumpi: https://www.google.com/maps/d/edit?mid=zV-dYRbq5i6M.knARgeEZY8DMInače, ova ruta je ona kojom idu sve kamiondžije... Što se tiče Francuske, pogledajte ovde mapu pumpi, vrlo vrlo olakšava priču: http://www.total.fr/stations-service/se-rendre-en-station/trouver-station.html(u mapu mogu da se unose izmene, pa ako neko ima nešto da doda...)Takođe, već sam bio malo pisao o ovome ovde: https://www.klubputnika.org/forum/topic/6201-autostopom-do-lisabona/?p=147762Ako treba još neka pomoć, pitajte.PozZ! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 24, 2015 Inače, svi već znaju da je u Italiji loše stopirati. Moj savjet je da ideš vlakom.Ako ti se ne da nadjebavati s kondukterom, kupi kartu, ali je nemoj poništiti. Ako kondukter naleti, natjerat će te da je poništiš (a jebiga, ti stranac pa nisi znao da treba poništit ), a ako ne naleti kondukter, po dolasku na odredište možeš vratiti neiskorištenu kartu i dobiti natrag lovu umanjenu za 20%. Na taj način moji prijatelji i ja se vozimo na potezu Venecija - Trst za 2-3€. (Cijena se kreće između 9 i 13€ koje dobijemo natrag umanjeno za 20% )Ako ti se pak da nadjebavati s kondukterom, nemoj ni kupiti kartu. Budući da nisi državljanin Italije, sve što će ti napraviti jest natjerati te da izađeš na sljedećoj stanici. Onda te samo zeza kad ti je naredni vlak. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 25, 2015 Hvala vam! Nisam ocekivao ovako dobre odgovore Pogotovo hvala za rutu i savjete sa pumpama. Uskoro krecemo na put, pa cu napisati kako nam je islo.P.s. i ja bih pratio Francuskinju i do Stockholma ako treba Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 2, 2015 Kako to inace i biva, doslo je do nekih komplikacija. Ipak moram prvo do Latvije letjeti na neku konferenciju i placen mi je let iz Bergama. U povratku sam onda mislio ici iz Bergama dalje kako sam napisao u prvom postu. Međutim, u mapi koju je Kwabena oznacio, put ne ide do Bergama niti do Milana. Mislio sam da jednostavno dodjemo do Brescie (bitne pumpe koju si oznacio na mapi) i nastavimo po planu. Da li je to ok? Sta mislis koliko bi vremenski trebalo? Znam da sam naporan, ali bih trebao javiti hostu u Barceloni kada bih trebao doci Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 3, 2015 Ma okej je to, da se vratis do Brese pa da nastavis, jer mapa kaze: Bergamo - Bresa 45min kolima.. Zaista je to mala razdaljina da bi ti remetila planove vremenski. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 10, 2015 Da li neko ima iskustva sa stopom od Madrida do Lisabona? Da ganjam Badajoz ili? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites