Followers 0

Музика инспирисана традицијом Србије и Балкана

3 posts in this topic

Слободан Тркуља (рођен 29. маја 1977. у Оџацима) је српски музичар, мулти-инструменталиста, композитор и певач грленог и византијског стила. Тркуља са својим саставом „Балканополис“ изводи музику инспирисану традицијом Србије и Балкана али на нов и модеран начин. Њихов звук на западу третирају као нови правац у музици звани „Модерна традиција Балкана“. За последњих 10 година, под утицајем звука „Балканополиса“, настали су многи музички састави који иду њиховим стопама.

...

„Једна од карактеристика традиционалне музике је да је сентимент песама толико препознатљив да уопште није потребно знати језик да бисте разумели песму. Ова музика комуницира на нивоу емоција, на неком пра језику, Божијем језику, блиском сваком људском бићу. Зато је толико цењена. Песме које певам и свирам су подједнако доживели људи у Холандији, Француској, Немачкој и многим другим земљама у којима су их слушали.“

(Слободан Тркуља)

https://www.facebook.com/slobodan.trkulja/info?tab=page_info

Цела плејлиста:

https://www.youtube.com/watch?v=_JslrM_kfZM&list=PLSel_EJ8l-pBPWz7ekGhvDdf1lgvihDrz

Edited by раноранилац

Share this post


Link to post
Share on other sites

Super je Trkulja. Nije to baš moja muzika, ali je dobra.

Nedostaje mi više domaće muzike koja će koristiti tradicionalno nasleđe (srpsko, balkansko, raznorazno) i mešati ga s novim žanrovima. Mislim, postoje takve stvari, ali nema ih dovoljno. I dalje su narodnjaci (cajke) tabu teba za urbane muzikofile. Voleo bih da vidim, recimo, džez i bluz obrade Crnih kosa Hanke Paldum i Halidove Miljacke.

Poznijeg Šabana Bajramovića dohvatili su ozbiljni muzičari i napravili nekoliko remek-dela. Meni je tako Romano raj jedan od najvećih balkanskih, srpskih, ciganskih i jugoslovenskih albuma svih vremena.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Followers 0