Followers 0

Kako vozom do Francuske?

5 posts in this topic

Pozdrav drugari!

Putujem sa devojkom prvi put vozom u Francusku a u povratku cemo kod drugara u Sibenik. Planirana ruta je Pariz, Lion, Marsej, Nica, Sibenik koja se moze pomerati u kom god pravcu u zavisnosti od vasih predloga i iskustava. E sad, imam par pitanja. 

1. Kako da stignemo vozom do Pariza? Cuo sam za interrail karte od drugara ali mi nisu bas najjasnije a ne znam ni da li postoji neka jeftinija alternativa.

2. Da li je bolje krenuti iz Beograda ili iz Budimpeste? Iz Kikinde sam pa mi je razdaljina do polazista relativno jednaka.

3. Ako nema direktnog voza do Francuske, sto pretpostavljam, da li su presedanja komplikovana i koliki su razmaci izmedju vozova? Razumem da je pitanje malo glupo u najmanju ruku, ali svaka pomoc makar i odokativna bi mi dosta znacila.

4. Da li interrail karta vazi i za vozove u Francuskoj? Na primer, za voz Pariz-Lion.

5. Sto se tice smestaja, preporucen mi je sajt https://www.airbnb.com. Da li je pouzdan i kakva su vasa iskustva sa njim?

Ako imate nekih nejasnoca u vezi pitanja slobodno pitajte i naravno hvala unapred!

Za detalje o prevozu vozom ce ti vec neko drugi objasniti. Ako voz nije jedina opcija i posebna zelja, razmisli o avionu. Imas let iz Temisvara za Pariz, Wizzair. Iz Pariza mozes ili avionom, ili vozom na jug. Iz Marseja imas let za Zadar, Ryanair. Verujem da moze dosta jeftinije da izadje. Vozovi u Francuskoj su dosta skupi.

Mozda mozes i vozom iz Budimpeste za Frankfurt, Keln, Stutgart, ima nekih promo cena za 29 ili 39 evra pravac, pa odande Megabus-om za Pariz. Megabus ima nekad autobuske karte za 1 evro/funtu.

Airbnb je, naravno, pouzdan sajt, koristio vise puta.

Edited by Dragance

Interrail karta je odlican nacin da se proputuje evropa, ali ja bih sa njom zaobisao Francusku definitivno, jer se ne isplati. Za skoro svaki voz kojim planiras da putujes ces morati da kupujes rezervacije, a one uopste nisu jeftine. 

Mozes slobdno da krenes iz Beograda preko Budimpeste.. ako kreces posle 19h na karti upisuje sutrasnji datum putovanja. 

Imas nemacki sajt bahn.de koji ce ti dati tacne polaske i odlaske vozova gde planiras da ides.. 

Interrail karta vazi za svaki voz bilo gde u evropi ako pricamo o global pass, samo za tu rutu koju si naveo kao primer Pariz-Lion u najboljem slucaju ako uopste i bude mesta u vozu moraces da doplatis za rezervaciju minimum 20 evra. ako ne i 40. 

Za smestaj ja bih preporucio hostelbooker.com

Edited by Novajlija

Hvala na odgovorima. 

Sto se tice sajta za najam smestaja, koliko dana/nedelja ranije se isti treba rezervisati? 

Posto smo planirali da u svakom gradu ostanemo po 3-4 dana, mozda bismo za vreme boravka imali vremena da sredimo jedan od onih prevoza da vozacu damo pare pa da nas on odnese na odredjeno mesto kolima ali nemam nijedan sajt tog tipa za Francusku. Ima li neko iskustva sa slicnim prevozima? Mislim da bi to bila najjeftinija varijanta u slucaju da rezervacije budu preskupe jer sam posle malo istrazivanja saznao da su rezervacije za jug Francuske skoro svuda obavezne i skupe osim u turama (npr kad voz ide iz Liona do Bordoa obalom) gde se moze naci rezervacija koja je dosta jeftinija od uobicajenih direktnih linija. Ne znam da li je to tacno. 

Da ne bih otvarao novu temu aj ovdje da pitam.

Planiram pocetkom oktobra da idem preko agencije u Minhen-Pariz-Brisel-Amsterdam-Roterdam-Hag-Berlin pa me interesuje kako najeftinije proci sto se hrane tice a pogotovo ulaznica za muzeje?

Evo recimo za pariz dosao bih 06.10 a procitao sam da od oktobra do marta mjeseca za Muzej Louvre svake prve nedelje u mjesecu se ne placa ulaz dal to vazi i za grupe?
Koliko bi kostao obilazak Dvorac Versaj?

Skoncentrisao sam se najvise na Pariz jer msm da su najskuplji sto se cijena tice...

Dakle dva obroka i da vidim vecinu glavnih znamenitosti koliko bih morao da ponesem para za ove gradove?

Edited by Pustolovac