Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav svima ! :)
Trazih po forumu slicnu temu, ali ne nadjoh, pa se unapred izvinjavam ako vec postoji ( dajte link)
Sada smo u pojacanom sastavu, ali zelja za putovanjima ne jenjava :yok:  
Razmisljamo  da provedemo odmor ( nov/dec ove godine) negde na plazi. Beba ce nam tada imati godinu dana. 
 Svaki predlog i savet je dobrodosao . 

Hvala unapred

• Author

Hvala Dragance, 
citala sam vec ovaj blog pre odlaska u Indoneziju :)
Mislila sam vise na Kubu, Dominikanu, Meksiko..Meksiko mi doduse ne zvuci bezbedno, za putovanje sa bebom, mozda gresim...

Cao Loknasta, ja sam sada u Dominikanskoj republici sa bebom od 6 meseci. Malo je drugacija situacija, posto ja nisam ovde na klasicnom odmoru od dve nedelje, nego provodim 5 zimskih meseci posto mi muz radi ovde. 

Ali, mislim da cu moci da ti dam par saveta ;) 

Putovanje avionom: Beba do 2 godine se uglavnom racuna kao infant i ne placa kartu (kod AirFranca je to 0-23 meseca). Ali to takodje znaci da nema svoje sediste, nego ti sedi u krilu, ili ako je manja od 10kg i 70cm (sto moja jeste bila kad smo dolazile, ali cini mi se da ce prerasti tih 70cm za povratak) onda dobije i kolevcicu koja se montira ispred tvog sedista (mame sa bebom dobijaju uvek sediste tacno do pregrade u avionu, onog kao zida). Iskreno, ne znam kako ce biti sa sedenjem u krilu jer let je dosta dugacak, od Pariza je nama bilo oko 10 sati.. Moja beba je jos uvek samo sisala, tako da ne mogu da kazem kakvi su obroci za bebe ali mislim da je to kako treba, a i da u svakom slucaju hrana za bebe moze da se ponese. Mada sa godinu dana ona/on moze da jede mnogo toga vec :) 

Na aerodromu: Mi smo letele preko Pariza (CDG), gde smo imale 7 sati pauze, i bilo je potpuno u redu, jer je aerodrom prilicno baby friendly. Takodje, vrlo vazno je da sam je nosila u  mai tai nosiljci sto je dosta pomoglo, jer sam imala i ranac i kofercic (koji su stali na kolica). Posto ce tvoja beba imati godinu dana, ona/on ce vec da sedi, imaju i kolica da se iznajme, u slucaju da nemas tvoja, posto u avion mogu da se unesu samo kisobran kolica. Mi cemo ja mislim uzeti ta kolica za inajmljivanje u povratku, posto ce tada sedeti :) E sad, ja sam putovala sama, ti ces verovatno imati muza pa ce sve biti jos lakse. 

Dominikanska republika: u stvari ovde imam pitanje za tebe, da li cete ici u resort ili planirate da samostalno obilazite zemlju (u kom slucaju imam interesantan predlog jer sa muzem saradjujem sa jednom farmom koja ima agroturizam ;) ). Pretpostavljam da u resortu imaju sve (nadam se da cemo mi moci da odemo bar na nedelju dana, pa cu moci i to da kazem). Ako cette da obilazite, sto se tice smestaja mislim da je to prilicno fleksibilno, da se za bebu ne placa dodatno, naravno da spava sa vama. Nasa beba i inace obozava da spava sa nama, tako da mi nemamo problem oko toga. 

Prevoz: kada se ide iz grada u grad postoje vrlo komforni autobusi, ili oni mali u stilu "Ko to tamo peva" Iskreno ova druga varijanta je meni bolja, jer u onim velikim autobusima klima uvek radi mnooogo jako, tako da ti treba dzemper. Mi jos uvek sa malenom nismo tako putovali, a i necemo nadam se. Sa druge strane u malim autbusima nije bas udobno, ali nije strasno. Ono sto mene vise brine je lokalni prevoz, posto je taksi veoma skup a ono sto lokalci koriste su motori, cak i sa bebama, ali ja sa mojom ne smem, mislim da to uopste nije bezbedno. 

Toplo i vlazno vreme: Ponesite kanesten ;) Moja beba je dobila crvenilo na obrazima i celu, jer je ovde jako toplo i vlazno, a ona se stalno znoji. Mazem joj klotrimazol i pomaze. Generalno, ne treba ih mnogo voditi na sunce, a ovde koriste kisobrane da se stite od sunca. Dakle, ako idete u obilazak dok je jako sunce, kisobran u ruke da se pokrijete. 

Komarci: Mi smo u brdima gde je malo hladnije tako da nema mnogo komaraca (mada mene ujedaju, ali dobro dok ujedaju samo mene a ne nju dobro je). Ovde koriste neku mast od mentola da se stite od komaraca. Sada se naravno mnogo prica o zika virusu, ali zapravo su jos opasniji cikinguja i denge. 

Apoteka: Ovde uglavno moze sve da se kupi u apoteci i bez recepta, ali bolje da odande ponesete osnovne stvari: kreme za suncanje naravno, nesto za temperaturu, vitamin d, ma kao kad se inace ide na putovanje. 

Voda: voda se kupuje. 

Hrana: super je sto avokado i banana mogu uvek da se jedu, samo da se oljuste! A preukusni su ovde i veoma hranljivi. Avokado sam prakticno ima hranljivih materija kao celi obrok :)

Ako mi padne na pamet jos po nesto pisacu :) Nadam se da sam bar malo pomogla. 

• Author

:smile::):) pcelice, hvala ti puno..ja sam dengi prelezala jednom, i nije mi bas svejedno...nisam pila nikakve pilule, mada sam kasnije u Indoneziji videla da imaju i za dengi..
Nisam pametna..

Denge nije naivan. Ali kazu da nema puno i da je vise zahvacen Haiti... Mislim da ne moras da brines. Koliko ostajete ovde?

Nisam znala da postoje pilule za denge.. Pitacu ovde. Mada stvarno mislim da nije potrebno.

Za dengu ne postoje nikakve pilule. Mozda neki lekovi za spustanje temperature, smanjenje bolova ili slicno, ali za sam virus ne postoji lek, niti vakcina.

A koliko se do sada zna, postoje neka 4 tipa denga virusa. Kad se prvi put dobije, simptomi su obicno najlaksi(zavisi od slucaja do slucaja, ali, ne znaci da su blagi simptomi, naprotiv) i postaje se imun na taj prelezani tip. Svaki sledeci put je je sve komplikovaniji i tezi, a posledice mogu da budu i fatalne. Nije uopste naivno.

Hvala Dragance! Moram da priznam da si me uplasio malo. Mada kad sam napisala da nije strasno vise sam mislila na to da nije mnogo rasiren denge ovde. Vise ga ima Haiti.

Ovde kazu da se denge siri gde ima stajace prljave vode. 

A prosle godine je bila epidemija cikinguje. Slicni su simptomi i kazu da je nekome trajalo i dva meseca... I moj muz prelezao. Kaze celo telo boli a narocito kosti.

Ali da se ne plasimo mnogo, mislim da je generalno bezbedno doci ovde sa bebom. Barem u nasem slucaju sve je ok za sada :) 

U oblasti gde zivim u Brazilu, skoro svake godine izbije epidemija, pa sam upucen. Tih virusa kao sto su denga, chikungunja i zika ima tamo gde ima prenosilaca virusa-komaraca iz roda Aedes, najcesce Aedes egypti, nama poznatiji kao "tigrasti" komarac. Njima je dovoljno jako, jako malo vode da se razmnoze, a naravno, tamo gde higijena nije na nivou, gde ima otpadinh stajacih voda, netretirane kanalizacije, tamo im je raj. Obzirom da je Haiti tropska i siromasna zemlja, pritom jos pogodjenja prirodnom katastrofom, bez osnovnih uslova za zivot, verujem da tamo haraju svakakve bolesti. A u Dominikanskoj republici ne mora da znaci da je rasprostranjeno.

U svakom slucaju, oprez nije na odmet, a narocito ranjive kategorije su mala deca, stare osobe i osobe sa hronicnim bolestima.

• Author

Dragance, cime se ti stitis od komaraca?

On 2/5/2016 at 0:15 AM, pcelicaivanica said:

Denge nije naivan. Ali kazu da nema puno i da je vise zahvacen Haiti... Mislim da ne moras da brines. Koliko ostajete ovde?

Nisam znala da postoje pilule za denge.. Pitacu ovde. Mada stvarno mislim da nije potrebno.

Planiramo odmor od 2 nedelje, ako sve bude kako treba, mislim da ce odluka biti Kuba, ukoliko nam ostane kesa do tad :D

Ma za dve nedelje ne moze nista da ti se desi! Mi smo ovde 5 meseci sa bebom koja je dosla kad je imala 5 meseci ;) 

Da li planirate u resort ili da obilazite okolo?

Mi smo danas isli na granicu sa Haitijem, onim autobuscicem koji ovde zovu guagua i mala je bila super :) 

12 hours ago, loknasta said:

Dragance, cime se ti stitis od komaraca?

Nemoguce je zastititi se u potpunosti i svakog dana me ujede bar jedan. Repelente jako retko koristim, skoro nikad. U kuci ponekad koristimo neki Raid za prostorije ili slican proizvod, ali, ni to bas ne pomaze. U poslednje 2 godine smo "instalirali" mrezu za komarce iznad kreveta, zvucace smesno, ali, to je vise bilo da nas zastiti od onog dosadnog zujanja komaraca oko glave nego od samih ujeda :D Prosto, namnozila se jedna vrsta komaraca(koji ne prenose te bolesti), neki krupni, a zuje ko propelere da imaju. I najefikasnije sredstvo je elektricni reket, svaka cast onom ko ga je izumeo :D

Ventilator je takodje korisna spravica protiv komaraca, a u klimatizovanim prostorijama ih obicno i nema.

10 hours ago, pcelicaivanica said:

Ma za dve nedelje ne moze nista da ti se desi! Mi smo ovde 5 meseci sa bebom koja je dosla kad je imala 5 meseci ;) 

Moze itekako da se desi za 2 nedelje, ali, ako covek tako razmislja, onda najbolje da ostane kod kuce. Ali, ni to ne pomaze, jer i kod kuce moze da se pokupi sto djavola.

Edited by Dragance

E to si dobro rekao! Ja sam inace dosta oprezna, a moj muz stalno kaze da se opustim. 

Mi isto imamo mrezu za krevet. Ali mene ujedaju bas dosta komarci. Srecom nisu bebu :)