Posted April 20, 2016 Pozdrav svima, Imam pitanje vezano za putovanje u Keniju. Odnosno par pitanja. Vidim da se viza moze dobiti i online. Medjutim, ako bih isla prvo u zemlju EU i tamo provela recimo nedelju dana pre putovanja u Keniju, a onda se i vratila iz Kenije u tu istu EU zemlju, pa tek onda u Srbiju, da li je to problem? Zbog Sengena mozda? Drugo, ako bih putovala iz Kenije u Tanzaniju (Zanzibar) - da li je bolje da uzmem vizu sa jednim ulaskom u Keniju, pa odem na Zanzibar (tamo uzmem vizu na ulasku), pa odatle nazad u Evopu? Ili, ako bih se vracala iz Zanzibara u Keniju, da li mi treba jos jedna single viza za Keniju ili se moze uzeti neka sa vise ulazaka za Keniju? Hvala unapred! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 21, 2016 Nedavno sam bas citao o vizi za Keniju i koliko sam shvatio i ako izvadis vizu online moraces kad stignes da popunjavas formular koji bi popunjavala da apliciras za vizu na aerodromu, u prevodu nema potrebe da se cimas. Ali raspitaj se jos o tome, mozda nisam dobro shvatio. Sa EU nemas problem. U najgorem slucaju mogu u Keniji da pogledaju da li ti treba viza za zemlju u koju letis i to je to. Imao sam slicno iskustvo prilikom aerodromskog tranzita u Najrobiju. I na kraju, mislim da je bolje ono sto je jeftinije Dakle vidi kako ti se najvise isplati da letis pa prema tome uzimaj i vize. Kenijska multi viza sigurno postoji. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 21, 2016 Hvala Thirsty! Pretpostavila sam da sa EU ne bi bio veliki problem, ali kada sam putovala u SAD i nazad, isto iz EU i tamo se vracala, trazili su mi vizu za tu EU zemlju kada sam se vracala, tj. boravisnu dozvolu, mada sa SAD je verovatno druga prica, ne znam. A Zanzibar jos nije siguran, zavisi od finansija, al' reko' da ispitam opcije Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 21, 2016 Ciao Sue_Smith! Na mnogim aerodromima, narocito u Africi i Juznoj Americi, ce ti cesto traziti dodatnu dokumentaciju za Schengen. Iako vide da ti ne treba viza, njima u sistemu pise da ti zavrsavas putovanje u EU, te ti zato (cesto) traze i boravisnu dozvolu na check-inu. Samo pokazi da imas izlaznu kartu (EU>Beograd) i sve ce biti u redu. Naravno da postoji mnogo situacija u kojima tu kartu neces imati (npr. ako se sa prijateljima kolima vracas iz EU za Bgd), tako da mozes da se cimas sa objasnjavanjima... Ne znam koliko ce ti pomoci, jer je, na zalost, povratana karta neophodna po pravilima bezviznog rezima (iako to u praksi nema nikakvog smisla za drzavljanje evropskih zemalja van EU/CH/EEA). Sudeci po mom iskustvu, ako ti osoba na check-inu vec trazi dodatnu dokumentaciju znaci da je neko ko zeli da doslovno primenjuje pravila. U suprotnom se ne bi ni zamlacivao da te pita. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 21, 2016 Cao bpmilano, i hvala mnogo na odgovoru! Pa da, tako sam i mislila. U principu, samo je vazno da imam povratku kartu EU-Bgd i sve ce biti OK! Pretpostavljam da je dobro imati tu kartu i kada se izlazi iz EU i kada se vraca, za svaki slucaj. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 21, 2016 Ja sam pretpostavio da imas kartu za dalje Meni je bila dovoljna povratna autobuska karta na kojoj uopste nisam imao datum putovanja. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 21, 2016 Nemam nijednu kartu Jos uvek planiram put, ne znam odakle cu putovati, ali najverovatnije cu prvo u EU pa u Afriku. Ako tako bude svakako cu imati povratnu kartu, pa mi je bilo vazno da znam da im je to dovoljno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 4, 2016 Pozdrav! Nista od Zanzibara! To je van mojih mogucnosti! Elem, sto se tice Kenije, na ovoj strani https://www.klubputnika.org/servis/vize/afrika/50-kenija pise: Do 1. septembra 2015. je bilo moguće dobiti vizu na aerodromu u Najrobiju bez prethodne najave. a na http://www.kenyaembassyparis.org/immigration-consular/visas pise da moze na ulazu da se uzme. Sad sam zbunjena. To znaci mora da se uzima online? Ne moze da se bane na granicu i uzme viza? Da li je neko bio u posle sept. 2015? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites