Jump to content

Featured Replies

Posted

Hteo bih da odem do SAD-a da radim i vidim nesto,jednostavno mi je potrebna neka promena i naravno hteo bih usput i nesto da zaradim.Znam da studenti najcesce idu tamo na rad preko work&travel-a ali sada trenutno ne ispunjavam uslove za to,mada su mi iskreno uslovi debilni jer kao ne mozes da ides ako si obnovio godinu a ako nisi mozes (jer toboze cilj im je da idu dobri studenti) a samim odlaskom tamo automatski obnavljate godinu (gubite junski,julski,septembarski i oktobarski rok),zakljucak ko je lud da ide ako mu ide super na faksu (eventualno posle kao apsolvent ili na masteru).

S obzirom da nikada nisam isao van Evrope ne znam koliko je realno da se ode ovako na npr 2,3 meseca.Prvo ne znam da li postoji neka agencija preko koje moze da se ode u ovakvu avanturu (znaci mozda i nije bitno sto sam student,moze i kao obican covek) ili bih bio prinudjen na solo varijantu (bez agencije).

Nadam se da neko ima bilo kakvu preporuku,jer bas imam jaku zelju da idem.Ukoliko bi to bilo ostvarivo gledao bih da nadjem saputnika ili saputnicu,moze i preko ovog foruma.

Dakle ljudi dobre volje zavisim od vas.

• 2 weeks later...

Evo ja ću iz sve dobre volje da ti kažem da bi bilo lepo da promeniš pristup u razumevanju ove teme. Moje, sada već šestogodišnje iskustvo sa Work and travel-om, ali i samom Amerikom, mi daje dovoljno integriteta da ti ovo kažem.

Prvo ću ti objasniti nešto - uslovi nama mogu da se dopadnu ili ne, ali to je što je. Kao i svaki sistem, tako i Američki ima u nekim pogledima nedostataka, međutim, ova pravila vezana za studente su plod višegodišnje prakse i njihovih iskustava sa studentima iz određenih zemalja. Dok Rumunima gledaju sve živo kroz prste, jer znaju da će se oni vratiti posle programa, tako nama "vade živce" sa menjanjem pravila svake godine, jer hteli mi to da priznamo ili ne, samo prošle godine je ostalo oko 800 ljudi u Americi! 800 ljudi, hej! Tako da, treba biti obazriv sa izjavom da li je nešto debilno ili nije. Ako je njihova procena bila da je 800 ljudi koji su bili "dobri" studenti uspelo da napravi takav "prekršaj", šta bi onda tek oni "lošiji" radili.

Što se tiče toga se da odlaskom tamo automatski obnavlja godina - odakle ti to? Prvo, niko neće dobiti vizu danas ako nije pokazao progres u svojim studijama, što drugim rečima znači - ima položeno nekoliko ispita. Postoje i mart i april, a s obzirom da je znanje naših studenata već nekoliko godina unazad u negativnoj krivi (bila jedna studija kojoj sam prisustovao), nije ni čudo što se stalno objavljuju rokovi. Pojedini fakulteti izlaze u susret svojim studentima koji su bili u Americi. Mi smo prilično ušuškani sa tim. Treba da vidiš Ruse (skoro svi koji su bili moji spasioci prošle godine) kako su prebledeli kada je trebalo da se vrate nazad. Poslednja nedelja sezone, a skoro svi su morali ranije da završe i da plate penale, jer njihovi fakulteti nisu hteli da im izađu u susret i odobre im duži ostanak.

Ono što vidim da tebe zanima, to je posao. Zaključili smo da Work and travel nije za tebe. Postoji nekoliko drugih načina, a jedan od najpoznatijih je odlazak na H2B vizi, koja se relativno lagano dobija za poslove prerade ribe na Aljasci, jer je to deficitarno zanimanje kod njih. Međutim, sada je kasno za to. Prijave obično kreću krajem tekuće godine, ili nešto kasnije kada agencije koje dobiju ponudu da rade taj program, provere kakvi su uslovi i dalje ih plasiraju na tržište.

Ostali načini su meni lično nepoznati, ali sam čuo da se dešavaju - odlazak na studije (gde imaš pravo da radiš 20h nedeljno, što mnogi zloupotrebljavaju), škole jezika, rančevi (ako imaš veze sa poljoprivredom i sl.), 02 (ako si izuzetan u nečemu, tipa neka umetnost, ali i trenutno najaktuelnija oblast - biznis u ITu) i td. 

Tu sam za ostala pitanja

• Author

Za pocetak,hvala na odgovoru.

Sto se samog work&travel programa tice po meni je sve uredu sem tih uslova,i nisam rekao da ne bih isao na taj program recimo sledece ili neke druge godine.

Moram jos jednom da objasnim tvrdnju,zbog cega su uslovi po meni ''debilni''.Ne znam koliko si upoznat,ali fakulteti beogradskog univerziteta su doneli odluku da svi imaju po 6 ispitnih rokova (januarski,februarski,junski,julski,septembarski,oktobarski),tako da nema vise marta,aprila,oktobra 2 koji su apsolventski rokovi ali su i nama ne apsolventima ranije dozvoljavali da na njih izlazimo.

Primer mog faksa,12 ispita (6 po semestru) po godini,teoretski pre work&travel (ako bih isao krajem maja ili pocetkom juna) bih mogao da polozim 6 ispita,ali realnije je 3 ili 4.I sad npr.,vracam se 1. oktobra i sta sada da radim (otprilike za uslov mi treba 8 ispita a za budzet 10) i cisto sumnjam da bi mi fakultet omogucio da polazem naknadno te ispite a i da mi omoguci,kako da polozim bez imalo ucenja.A recimo druga varijanta,da se vratim 1. septembra,onda bih uspeo da uhvatim septembarski (zavisi kad pocinje) ali oktobarski svakako,ali opet 4 meseca ne ucenja i sanse za uslov su tu i tamo a za budzet skoro nikakve.

Tako da,razumem ja bojazan Amerikanaca zbog ostajanja studenata.Ali ipak mislim da je licemerno sa njihove strane traziti da si u neobnovljenoj godini a ako odes na wor&travel skoro sigurno ces obnoviti godinu.

Moram jos nesto da napomenem,ne znam da li se tu vodi evidencija,ali bez uvrede,nisu bas za poredjenje studenti privatnih i drzavnih fakulteta.A i na drzavnim,opet bez uvrede,ali nije isto nekome na Geografskom i nekome na Elektrotehnickom fakultetu.

Sta sam hteo da kazem,vecina studenata kljucne ispite polaze u septembru i oktobru.I ako neko neko ima sanse da izbori budzet tada,nece sigurno ici na work&travel.

I sam dok nisam obnovio godinu,nisam ni bio upucen u work&travel program i nisam ni razmisljao o tome.Medjutim,kada se to vec desilo,shvatio sam da nije sve bas samo oko faksa i onda sam poceo da gledam razne kombinacije oko tih sezonskih poslova u SAD-u.

I da zavrsim o faks-work&travel,posto verovatno znas kakva korumpiranost vlada u nasem obrazovnom sistemu.Recimo,sta moze da se uradi.Posto se u ''dobre'' studente racunaju i oni iz Visih skola,nadje se neka veza i upisu te kod njih,upisu ti par polozenih ispita i ispunjavas uslove.Tako da nije toliko tesko.

Shvatio sam da je sada kasno,ali generalno oko H-2B vize da te pitam.Iskreno ta prerada ribe mi ne deluje bas interesantno,ali recimo da li moze neki drugi posao da se nadje (npr. spasilac na bazenu,rad u hotelu,restoranu,po nekim kampovima...)?I da li ima neka agencija preko koje moze da se ide kao za work&travel ili ti mislis da je za studente ipak najbolje da idu preko work&travel-a?

Da pomerimo fokus na poslednje pitanje i pasus - ako je ideja da se u Ameriku ide zarad posla, onda je work and travel za studente najbolje rešenje. 

Primer prerade ribe i odlaska preko H2B vize sam naveo kao trenutno najlakši i najjednostavniji način dobijanja vize za rad u Americi. To je deficitarno zanimanje, zainteresovanost lokalaca je skoro nula, ali se zahteva neko iskustvo u vezi sa ovim poslom. Postoje naravno i drugi poslovi, ali za te druge poslove je neophodno da ispuniš mnogo uslova koje, čini mi se, ne ispunjavaš.

Konkretno si pitao za posao spasioca na bazenima - za takav posao nijedna kompanija iz Pool biznisa ti neće dati garanciju za H2B. Za pozicije supervizora, održavanja i dr. - da. Međutim, takve pozicije dobijaju oni koji su sa kompanijom nekoliko godina i koji su krenuli od početnih pozicija, kao što je posao spasioca (preko J1 vize, odnosno work and travel programa). Naravno, postoje situacije kada i supervizoru uskaču da rade kao spasioci, ali se to dešava van sezone, ili u izuzetno retkim situacijama.

Bilo je nekih naslova u HR medijima skoro kako su preko posredničkih agencija pojedini inžerenji odlazili da rade za Tesla auto na primer, međutim plate su bile mizerne (naspram istih radnih pozicija koje su radili Amerikanci) i mislim da je cela priča jako negativna.

Ima i još jedan momenat koji treba da istražiš - internship. Sve više ponuda u poslednje vreme stiže za rad u IT sektoru, ali su uvek aktuelne pozicije i u hotelijerstvu. Tu već treba da imaš neko iskustvo ili rad na konkretnim projektima ako je reč o ITu.

Nisam na kraju razumeo o kojem fakultetu se radi? Šta studiraš?

Razumem i svestan sam razlike između državnih i privatnih fakulteta i znam da neke stvari nisu za poređenje, ali ako si već izabrao neki put, drži se njega. Ako bi da biraš drugi, razmisli onda o drugim opcijama.

Za kraj - Ambasada od prošle godine (možda i od pre) ne gleda blagonaklono na preletače. Poznajem nekoliko ljudi kojima nije odobrena viza zbog toga što su promenili fakultet.