Jump to content

Featured Replies

Primjer Albanaca i Nijemaca ujedno opovrgava tvrdnju nekih profesora s Filozofskog fakulteta u Zagrebu da različita religija znači različit standardni jezik. Ti profesori tvrde da to što su Hrvati katolici, a Srbi pravoslavci znači da govore različitim standardnim jezicima. Po njihovome, ako imate pred sobom dva stranca i želite utvrditi da li govore zajedničkim jezikom nećete gledati da li se tečno sporazumijevaju, nego da li idu u istu crkvu.

E boze budale...

Zanimljivo kako se u tekstu navodi da srpski i hrvatski nisu jezici,vec (samo) varijante nekog "(nad-)jezika".Ne znam kako se u tu teoriju uklapaju slovenacki i makedonski (sta,oni ne pripadaju istom (pra)jeziku kao mi i Hrvati?).

Nemam bas najjasniju predstavu kako ide ta struktura...varijante jezika (sto ona kaze:srpski,hrvatski,crnogorski i bosnjacki),ispod toga su valjda narecja (za Srbiju bi bio primer da se odmah prepoznaje po govoru ko je Lala,a ko iz Raske oblasti npr.),dok je iznad jezik (koji izgleda nije zajednicki za Slovence,Makedonce i ostatle ex-SFRJ narode?),pa iznad toga...?

Da dodam i to da je tehnicki neispravno reci d aje Jugoslavija nastala 1918. godine.Tad je nastala Kraljevina SHS,dok je ime Kraljevina Jugoslavija dobila tek 1929.

I da je tekst mogao biti objavljen na nekoj drugoj platformi,ono "Links" sto stalno strci je pomalo iritantno.

Ne ljutim se,samo eto,ne bi bilo lose da visoki umovi to malo razjasne,za nas neobrazovane.

• 2 weeks later...

Језичка идолатрија, некаква неодлучна (и би и не би) југоносталгија, прича о нацијама као променљивим категоријама измишљеним у 19. веку, биолошки аргументи за непостојање нације иако нација није само биолошка категорија нити подразумева "генетску посебност"... Зар немамо тему са десет страна о овоме? :smile:

• 3 months later...

Najzanimljivije mi je u celoj ovoj prici to sto pominje za Nemce i Albance, a narocito za Albance. Ima ih muslimana, katolika, pravoslavaca, pa su opet svi Albanci. A imaju i razlicitih dijalekata. A mi 'nashi' se podelismo i po veri i po jeziku. Srbi, Bosnjaci i Hrvati po veri, Hrvati i Slovenci/Srbi i Makedonci po jeziku, Srbi i Crnogorci  po istorijskim okolnostima... Mi kao da samo trazimo neki razlog da se podelimo. Kao onaj skech top liste nadrealista gde svaki kvart ima granicu, svaka zgrada, stan, soba... 

Edited by noskich

On 31. 03. 2017. at 4:14 PM, noskich said:

Najzanimljivije mi je u celoj ovoj prici to sto pominje za Nemce i Albance, a narocito za Albance. Ima ih muslimana, katolika, pravoslavaca, pa su opet svi Albanci. A imaju i razlicitih dijalekata. A mi 'nashi' se podelismo i po veri i po jeziku. Srbi, Bosnjaci i Hrvati po veri, Hrvati i Slovenci/Srbi i Makedonci po jeziku, Srbi i Crnogorci  po istorijskim okolnostima... Mi kao da samo trazimo neki razlog da se podelimo. Kao onaj skech top liste nadrealista gde svaki kvart ima granicu, svaka zgrada, stan, soba... 

https://en.wikipedia.org/wiki/Divide_and_rule

• 3 weeks later...