Jump to content

Featured Replies

Posted

Posto mi je propala opcija da idem da radim jer je satnica koju njemacka zahjteva visa od onoga sto poslodavac nudi, ostaje mi da idem u njemacku preko studentske vize.

Imam par pitanja i veliko hvala svima koij ce da odgovore 

Naime, prije svega garantno pismo- potrebno je da imam 720 eura mjesecno, sto je daleko od onoga sto ja imam. ali moja supruga radi u njemackoj pa sam mislio da od nje dobijem garantno pismo. Da napisem tamo da ce me ona izdrzavati (moze financijski jer kao farmaceut zaradjuje dosta). Medjutim, da li je to uopste moguce, jer mi je supruga, nije drzavljanin a vec izdrzava sama sebe, fakticki. Ako ne moze ona pitao bi neke rodjake (sto je zadnja opcija jer ljudi nisu normalni, ali imaju primanja u vidu penzije). Ukoliko je moguce, kako onda da napisem to pismo, postoji li neki oblik kako treba da izgleda, i da li se mora ovjeravati kod nas ili u njemackoj.

Drugo pitanje: opet vezano za novac. naravno tesko je sabrati tolika sredstva. postoji mogucnost da posudim novac, stavim na svoj racun, izvucem stanje racuna i vratim novac. Da li mogu na postojeci racun kojeg neko ima samo podici nesto kao punomoc ili dozvolu za rukovanje racunom. naravno, samo da prikazem kao da imam prisup sredstvima.

moze li taj isti poslodavac napisati da ce zaposliti na pola radnog vremena kako bi nadoknadio sredsta koja su potrebna?

hvala puno 

i sretno svima

Ako ti je vec supruga u Nemackoj, ne vidim razloga za svo ovo petljanje koje spominjes. Logicno mi je da i ti, kao suprug, imas pravo na boravak tamo, mozda ne bas i da radis. Ali, ako vec imas to pravo, odes lepo tamo, budes neko vreme i trazis mogucnost za posao. Ako nadjes nesto normalno, gde bi oni bili spremni i u mogucnosti da garantuju za tvoju radnu vizu, onda lepo apliciras za tu novu vizu i odes legalno da radis.

Sve ovo sto govorim, nemoj smatrati za apsolutno tacno, govorim na osnovu nekog iskustva i svojih saznanja kako to funkcionise u drugim stranim zemljama. Ne znam i ne garantujem da je bas tako i u Nemackoj, ali, bilo bi mi logicno da je nesto slicno, raspitaj se.

• Author

hvala na odgovoru

(pogotovo sto si jedini koji se potrudio da rascisti neke stvari)

meni je sada studiranje jedina opcija, jer i da idem na proces spajanja porodice, za taj termin u ambasadi cekam vise od godinu dana sto je nevjerovatno. zato ove komplikacije.

On 1/16/2017 at 7:50 PM, Dragance said:

Sve ovo sto govorim, nemoj smatrati za apsolutno tacno, govorim na osnovu nekog iskustva i svojih saznanja kako to funkcionise u drugim stranim zemljama. Ne znam i ne garantujem da je bas tako i u Nemackoj, ali, bilo bi mi logicno da je nesto slicno, raspitaj se.

Ja sam u Nemačku došla na osnovu spajanja porodice. Kada se dobije prebivalište na osnovu spajanja porodice, na osnovu tih papira partner nije u mogućnosti da radi 2 godine. Nakon 2. godine automatski dobija radnu dozvolu. Ja sam posao našla nakon mesec dana i firma je za mene tražila radnu dozvolu, zapravo završila celu papirologiju oko zapošljavanja, tako da sam sa tog uslovnog prebivališta prešla na normalnu prebivališnu dozvolu.

Prema tome, Draganče u pravu si. Tako je i u Nemačkoj.

12 hours ago, freddiedean said:

meni je sada studiranje jedina opcija, jer i da idem na proces spajanja porodice, za taj termin u ambasadi cekam vise od godinu dana sto je nevjerovatno. zato ove komplikacije.

freddiedean, kakvih tačno komplikacija imaš i zašto toliko dugo čekaš na pravo spajanja porodice? Ja se sećam da je nemački konzulat u Beogradu pravio problem ljudima bez sertifikata o znanju nemačkog jezika. Ako se ne varam dovoljan je A1 nivo. To možeš dobiti za tri meseca u nekoj školi sa ubrzanim kursevima. Postoji uredba koja omogućava partnerima sa univerzitetskim diplomama izuzeće, tj. imaju pravo na preseljenje i bez diplome nemačkog. 

Naš slučaj je bio specifičan. Mi smo se u Nemačku selili iz Češke (tamo smo živeli i radili u to vreme), pa smo u nemačkom konzulatu u Pragu aplicirali za nemačke papire. Meni tamo za spajanje porodice nisu tražili ništa sem prevedene diplome faksa, zbog navedenog izuzeća. U Beogradu su ljudima tražili i položene kurseve i dokaz da partner već ima stan u Nemačkoj, praktično onemogućavali su ljude da se zajedno (istovremeno) sele. Meni je službenica u Nemačkoj objasnila da je to čisto iživljavanje konzulata (pokušavaju da budu veći Nemci od Nemaca), da što se njih tiče mi imamo sva prava za istovremeno preseljenje.

Jel tvoj problem do konzulata onda? Ili ne zadovoljavaš neke konkretne uslove?

On 1/16/2017 at 0:30 AM, freddiedean said:

Naime, prije svega garantno pismo- potrebno je da imam 720 eura mjesecno, sto je daleko od onoga sto ja imam. ali moja supruga radi u njemackoj pa sam mislio da od nje dobijem garantno pismo. Da napisem tamo da ce me ona izdrzavati (moze financijski jer kao farmaceut zaradjuje dosta). Medjutim, da li je to uopste moguce, jer mi je supruga, nije drzavljanin a vec izdrzava sama sebe, fakticki.

Sad tek videh ovaj deo pitanja. Može žena da ti pošalje garantno pismo. Garant ne mora da bude nemački državljanin, dovoljno je da ima prebivalište.

On 1/16/2017 at 0:30 AM, freddiedean said:

Drugo pitanje: opet vezano za novac. naravno tesko je sabrati tolika sredstva. postoji mogucnost da posudim novac, stavim na svoj racun, izvucem stanje racuna i vratim novac. Da li mogu na postojeci racun kojeg neko ima samo podici nesto kao punomoc ili dozvolu za rukovanje racunom. naravno, samo da prikazem kao da imam prisup sredstvima.

Reci ženi da proveri da li može da u svojoj banci u Nemačkoj da tebe ovlasti za korišćenje računa ili da ga prebaci sa individualnog na zajednički. Ako je moguće, to bi ti bilo najjednostavnije rešenje. Nisam sigurna da li bi u Nemačkoj pravili problem oko toga jer ti nemaš prebivalište tamo, u Češkoj je na primer moglo bez problema. Dakle, nek naglasi da ti nemaš tamo prebivalište.

Muž i ja delimo isti račun od kada smo krenuli da živimo zajedno, tako da smo bez razmišljanja to tražili u Češkoj. Ja sam tamo u tom momentu bila na turističkoj vizi. Tako da sam sigurna da u njihovim bankama može. I u Nemačkoj smo odmah otvarali zajednički račun, ali tamo sam od prvog dana bila na boravišnoj dozvoli.

U oba slučaja,je moj muž bio jedini koji je u tom momentu zapravo koristio taj račun za prijem plate.

Ako uspe da te ovlasti/prebaci na zajednički račun, izvadi odmah i platnu karticu. Kopija kartice i papira iz banke će ti biti dovoljni u tom slučaju za pokrivanje bilo kakvih garancija. Verovatno ti neće trebati nikakva ekstra, pisana garancija od nje.