Dragi članovi Kluba putnika,

Tokom proteklih devet godina pokretali smo razne projekte, u cilju razvitka zajednice samostalnih putnika i stvaranja putničke i putopisne kulture. Počeli smo od manje ambicioznih projekata, poput stoperskih vodiča, putničkih rečnika, sabranih viznih informacija, svojevrsne servisne stanice za samostalne putnike. Stvorili smo i neku vrstu izdavačkog prostora za putopisce i kreativne putnike. Organizivali smo tribine, izložbe, razgovore, planinarenja. Objavili smo seriju putopisa, od Konga do Amazonije, od Kirgistana do Sirije, od Bolivije do Srema. Objavili smo i putopisnu knjigu Neutabanim stazama. Naravno, uz projekte, kao naš glavni portal, naš servis i naš portfolio, razvijao se sajt sa forumom.

Kako je zajednica rasla a kultura putovanja dobijala na snazi i temeljitosti, rasla je i naša hrabrost za ambicioznije projekte. Tako smo, pre dve i po godine, pokrenuli prvu crowdfunding kampanju za Putničku kuću u Istanbulu. Okuraženi uspehom, godinu dana kasnije napravili smo drugu Putničku kuću, ovoga puta u Granadi. Bili su to stanovi, iznajmljeni na dva meseca, otvoreni i besplatni za sve namernike. Sredstva za Putničke kuće prikupili smo isključivo ličnim donacijama, malim ali brojnim. Nijedna državna institucija, nevladina organizacija, fond ili kompanija nije nam pomogla ni jednim jedinim dinarom. A nije da nismo pokušali: obratili smo se mnogima, ali odbile su nas sve do jedne. Isprva nam je bilo krivo, međutim, ubrzo smo shvatili da je upravo crowdfunding kultura, zajedno sa kulturom otvorenog finansiranja – naša kultura. Svi naši projekti, svi do jednog, ostvareni su uz pomoć volonterskog rada i malih donacija, uz pomoć vašeg i našeg entuzijazma. Klub putnika nikada nije bio – niti hoće – profitna organizacija.

Treba reći da u našoj zemlji i regionu uopšte ima vrlo malo udruženja poput našeg, udruženja koja bez ikakve institucionalne podrške uspevaju da trajno i uporno stvaraju vrednost za zajednicu i, makar donekle, čitavo društvo.

Međutim, da li je ta vrednost dovoljna? Da li možemo više od toga? Da li možemo prevazići nivo putničke subkulture i ostaviti temeljniji trag na društvo? Dugo smo razmišljali o pravcima razvoja Kluba, i zaključili da bi bilo šteta ne iskoristiti snagu koju imamo, a u cilju stvaranja još veće i trajnije vrednosti.

Regionalni centar za putničku i putopisnu kulturu

Evo šta je naš san: postati središnji regionalni čvor za putničku i putopisnu kulturu. Osnažiti putnički servis. Obogatiti praktične rubrike, dodati informacije za sve zemlje gde se govori naš jezik. Zatim, osvežiti izdavačku delatnost. Pisati redovno, pisati temeljnije, promišljenije. Napraviti ozbiljan online-časopis. Okupiti ljude iz raznih sfera života – kako putnike, tako i pisce, umetnike, planinare, stripadžije, dokumentariste, etnografe, antropologe, informatičare, dizajnere – i zajedno graditi kulturu putovanja i uopšte, kulturu razumevanja i radoznalosti prema svetu.

Kultura putovanja za nas ne podrazumeva samo kulturu čina putovanja. Do sada smo objavljivali klasične putopise u užem smislu, međutim, sada želimo da proširimo i produbimo uređivački pristup. Budući sajt zamišljamo kao neku vrstu atlasa ljudskog iskustva. Bila bi to jedna šira kulturna geografija, izgradnja ukusa, stava i senzibiliteta prema svetu – stvaranje jedne putničke poetike. Bez toga je, po našem mišljenju, puka tehnologija putovanja siromašna i kratkosežna.

I dalje ćemo objavljivati putopise, naravno, ali želimo da objavljujemo i, primera radi, stare tekstove o Balkanu, antropološke eseje, stripove o putovanjima ili stripove po pričama iz dalekih krajeva, serije dokumentarnih fotografija i filmova, poeziju Pigmeja, Aboridžina, derviša, ruskih ekscentrika i njujorških lutalica, putopise iz naših ulica i dvorišta, eseje o jezicima i narečjima, o migracijama ljudske vrste, priče o savremenim migrantima koji menjaju društvenu mapu sveta. Da zajedno promislimo šta putopis uopšte znači. Da zajedno pravimo konkretne proizvode, knjige, filmove, stripove, infografike, vizuelizacije podataka, zbirke crteža i fotografija, koji će privući i ljude koji nisu samostalni putnici, ali vole da čitaju i maštaju – jer i to je neka vrsta putovanja, zar ne? Da pravimo, dakle, sadržaj relevantan za zajednicu mnogo širu od putničke.

Pri tome, naša posvećenost zajednici neće se menjati, samo će se obogatiti i produbiti. Nastaviće se projekti poput Putničke kuće. Nastavićemo da promovišemo kulturu crowdfundinga i otvorenog finansiranja. Ove godine ćemo, ukoliko sve prođe po planu, izdati i knjigu o putovanju u Afriku. Zajedno sa sajtom – koji će s jedne strane biti servis, a s druge časopis – sve će to stvarati i razvijati kulturu putovanja.

Promena vizuelnog identiteta

Promene u sadržaju treba da prate i promene u formi. Neophodno je da imamo kvalitetan sajt, visoko vizuelno pismen i u skladu sa savremenim internetom. Naš trenutni sajt to nije. On ima šmeka i gušta, svima nam je drag, nama koliko i vama, ali on naprosto ni blizu ne zadovoljava naše želje i buduće potrebe. Otuda smo zaključili da se moramo iznova vizuelno osmisliti. Radovi na beta-verziji novog sajta u završnoj su fazi i, ukoliko sve prođe kako treba, do kraja februara lansiraćemo novi vizuelni identitet.

Možda će najveća promena biti uvođenje praktičnijeg logotipa, znaka Kluba putnika. Naša tradicionalna cipela će ostati u upotrebi, ali ne kao logotip, već kao Klubov grb – naša istorijska heraldika. Dugo smo razmišljali šta da radimo sa cipelom. Problem je u tome što, formalno, cipela ne može biti pravi logo. Ne može opstati u crnobeloj varijanti, ne može postojati kao funkcionalan i suvisao pečat. Povrh svega, vizuelno je prekomplikovana: na osnovu nje nije moguće razviti vizuelnu metaforu na kojoj bi se zasnovao uspešan dizajn. Zato smo se odlučili na kompromis: cipela postaje grb, a novi logotip uvodi se kao glavni znak Kluba.

Molimo vas, imajte u vidu da beta-dizajn novog sajta nije konačni dizajn, nije ubetoniran u stenu programskog koda. Novi sajt će se menjati i graditi u iteracijama, tokom narednih meseci, pa i godina.

Odlučivanje

Nijedan projekat ovih razmera ne može da funkcioniše bez uigranog tima i osmišljene uređivačke politike. Uredništvo Kluba putnika – potpisnici ovog teksta – čini, dakle, nas nekoliko, koji se redovno bavimo problemima Kluba, razmišljamo kuda to ide Klub, osmišljavamo kampanje, uređujemo i lektorišemo tekstove, vodimo Putničke kuće, pišemo, crtamo, programiramo, i uopšte, ulažemo bezbrojne sate u nevidljive sitnice koje Klub održavaju živim.

Međutim, uredništvo odlučuje samo o strateški važnim pitanjima: identitetu Kluba, uređivačkoj politici, idejnom i estetskom okviru, kao i odredištu i kampanji za Putničke kuće. Sva ostala pitanja rešava zajednica na forumu. Dakle, svakodnevna pitanja vezana za konkretne akcije i projekte. Na primer, gde će se dešavati tradicionalno Noćno planinarenje. Želimo da uključimo sve naše članove u donošenje odluka, ali tamo gde je to moguće i suvislo. Uzmite u obzir da, osim forumske registracije, formalno članstvo u Klubu putnika ne postoji; svako je član ko se članom oseća. To nas još više obavezuje da definišemo okvir za odlučivanje o strateškim pitanjima.

Kako se postaje član Uredništva? Tako što nam pošaljete mejl, ispričate čime se bavite, o čemu razmišljate, šta volite, i kažete nam zašto ste zainteresovani da radite sa nama, pa vas onda mi kontaktiramo. Imajte u vidu da je rad za Klub isključivo volonterski, i da se to nikada neće promeniti. Rad za Klub traži iskren entuzijazam, posvećenost i razmišljanje, a ne donosi nikakvu materijalnu korist. Ukoliko delite naše vrednosti i ukoliko ste zaista spremni da se ozbiljno založite za našu zajedničku viziju, pozivamo vas da nam se obratite.

Prvi korak

Ovaj proglas želeli smo da objavimo pre promene imena Kluba. Nakon što smo promenili ime, uverili smo se da je tako i trebalo da bude, da smo pogrešili jer nismo temeljno objasnili zašto menjamo identitet Kluba. Međutim, do promene imena došlo je preuranjeno, kada nam se neočekivano otvorila mogućnost da promenimo ime Fesjbuk stranice. Bili smo skeptični da će zahtev biti prihvaćen, ali smo ipak odlučili da pokušamo, i – uspelo je. Tako se pokrenuo lanac događaja u koje spada i ova Objava, a čiji će krajnji ishod biti novi sajt Kluba putnika.

Svaka promena je rizična, svesni smo toga vrlo dobro. Svaka promena može dovesti do neuspeha. Međutim, bez promena ne može se koraknuti u bolje. Kažemo opet, dugo smo razmišljali o našim dometima i viziji, i zaključili da smo sazreli za ovu promenu.

Međutim, jedini način da uspemo u tome jeste da radimo zajedno.

Zato vas molimo da nas podržite. Da imate strpljenja i razumevanja. Da budete uz nas dok se ne završi redizajn. Da nas ne osuđujete pre nego što vidite prve rezultate, prve tekstove za novi sajt, prve korake u kampanji za novu Putničku kuću. Da nam date šansu da postavimo novu platformu, koju ćemo onda zajedno graditi, ulepšavati, osmišljavati i davati joj vrednost.

Uredništvo Kluba putnika

Lazar Pašćanović, Novi Sad
Marko Đedović, Lučani/Brisel
Milana Ninković, Beograd
Katarina Đorđević, Beograd
Tibor Miglinci, Novi Sad
Kristina Ivšić, Novi Sad
Inga Kotlo, Mostar/Sarajevo
Boris Maksimović, Banja Luka
Uroš Krčadinac, Pančevo

Januar, 2014.