Klub putnika je udruženje samostalnih, istraživačkih i kreativnih putnika. Osnovan je kao Klub putnika Srbije, ali je vremenom stekao članove iz raznih delova sveta i naročito regiona te je preimenovan u Klub putnika.

Verujemo da je putovanje oruđe za samoizgradnju, intiman proces učenja, mogućnost za ispoljavanje kreativnosti i način za lično povezivanje sa planetom.

Klub putnika je neprofitna organizacija koja se bavi izgradnjom i promocijom kulture putovanja na globalnom nivou. Ovo radimo putem ekspedicija, multimedijalnih putopisa, besplatnih putničkih vodiča i rečnika, predavanja, tribina, izložbi fotografija i gostovanja u medijma. Promovišemo putovanja kao obrazovni i kreativni proces koji svakome omogućava da upozna svet i poveže se sa njim. Tako putovanje postaje čin od šireg društvenog značaja.

treće okupljanje - Željin

Ideja

Sudbine stanovnika ove planete danas su povezane tešnje nego ikad. Ekonomske krize se neviđenom brzinom prelivaju preko kontinenata. Sve što mi radimo ovde utiče - i sve će više uticati - na one koji žive na drugom kraju planete, i obrnuto. O svetu van našeg neposrednog životnog konteksta uglavnom saznajemo putem masovnih medija. Te informacije - priče na osnovu kojih promišljamo i sudimo o svetu - duboko su pristrasne, a veoma često i sasvim pogrešne. Pogrešne i pristrasne informacije dovode do nerazumevanja, a nerazumevanje dovodi do osećaja odvojenosti i apstraktnosti, kao da svi ti ljudi, koji žive na ovoj planeti, i nisu stvarni. Ako nešto doživljavamo kao apstraktno i nepovezano sa nama, prema tome smo uglavnom ravnodušni i ne osećamo nikakvu odgovornost. A nezainteresovanost, neznanje i bezosećajnost prema svetu u kome živimo nisu samo neodgovorni, već i opasni.

Samostalno putovanje predstavlja izlazak iz mehura sopstvenog života, porodice, države, i pokušaj da se svet doživi lično i neposredno, da se njegovi stanovnici upoznaju i da se sa njima nešto podeli. Neme karte u našoj glavi, prazne ili istačkane sa par stereotipa, tako se ispunjavaju ličnim elementima od kojih svaki priča po jednu priču, oslobođenu bilo čijih sebičnih interesa. Svet postaje nešto naše, nešto lično. Tako razumevanje, saosećanje i osećaj odgovornosti prema svetu postaju ne samo mogući, nego i neizbežni, a mogućnost da će neko manipulisati nama pomoću polusvarenih, probranih i serviranih informacija dramatično opada.

Ohrabrujemo svakoga da lično ode i iskusi svet, da pogleda šta sve ovaj svet jeste, pre nego što formira svoje stavove o njemu.

Kako to možemo da postignemo?

1) Priprema: Čitanje knjiga, članaka, sakupljanje informacija o planiranoj destinaciji, ljudima koji tamo žive, njihovim verovanjima, običajima, istoriji itd. Gledanje filmova, slušanje muzike, učenje jezika, proučavanje geografskih karti. Predznanje nam pomaže da bolje razumemo ono što ćemo na putovanju videti i doživeti.

2) Putovanje: Posmatranje, razgovori, zabadanje nosa gde treba i gde ne treba, razmišljanje. Pokušaj da se pronađe ravan na kojoj možemo da komuniciramo sa najrazličitijim ljudima, i da trampimo komadić sebe za komadić njih. Pokušaj da pozitivno utičemo na svakoga koga sretnemo, i da pomognemo svakome kome možemo, da bi sutra taj neko pomogao nekom trećem, i tako dalje. Razumevanje, povezivanje, učenje i samoizgradnja.

3) Po povratku: Deljenje novostečenih saznanja i iskustava sa drugima, na kreativan način: pisanjem putopisnih ili informativnih tekstova i knjiga, pravljenjem galerija fotografija, držanjem predavanja i tribina, organizovanje foto-izložbi i tematskih večeri itd.

šator na slanom jezeru Tuz Golu, TurskaSamostalna putovanja

Samostalno putovanje je putovanje kod koga putnik samostalno smišlja svoju rutu i sprovodi je u delo. Putnik sam rešava logističke probleme smeštaja, prevoza i ishrane, putuje sa skromnim finansijskim sredstvima, i izbegava popularne destinacije komercijalnog turizma. Kako nije ograničen na utabane staze masovnog turizma, na raspolaganju mu stoji cela planeta.

Klub putnika zastupa ideju da samostalno putovanje ne mora da košta više nego ostanak kod kuće, te nije luksuz za koji treba mesecima ili godinama štedeti, nego je svakome dostupno.

Ciljevi Kluba putnika

Klub putnika se bavi jačanjem kulture putovanja kao načina za upoznavanje, shvatanje i prihvatanje sebe i svoje bliže i dalje okoline, proučavanjem i promocijom različitih načina putovanja, istraživanjem raznolikosti sveta i proučavanjem svoje i drugih kultura. Ove aktivnosti sprovode se putem samostalnih istraživačkih ekspedicija i prezentovanja prikupljenih materijala široj javnosti.

Klub putnika Srbije otvoren je za saradnju, kako sa srodnim organizacijama i institucijama u zemlji i inostranstvu, tako i za realizaciju individualnih projekata članova Kluba i onih koji to još uvek nisu.

Aktivnosti


Za više od sedam godina postojanja realizovali smo veći broj projekata, od kojih izdvajamo:

izložba putničke fotografijeIzložba dokumentarne putničke fotografije sadrži 50ak fotografija iz oko 30 zemalja. Zastupljeno je 26 autora. Uz svaku fotografiju stoji karta sveta sa označenom destinacijom gde je fotografija nastala, kao i sa kratkom pričom koja objašnjava njen sadržaj i okolnosti u kojima je nastala.

Izložba dokumentarne putničke fotografije obišla je sledeće gradove:

 Novi Sad (galerija Francuskog Kulturnog Centra)
 Beograd (galerija Doma kulture "Studentski Grad")
 Sremska Mitrovica (gradska biblioteka)
 Bijeljina (Muzej Semberije)
 Vrnjačka Banja (foaje termomineralnog kupatila "Merkur")
 Despotovac (Dom Kulture)
 Niševac (festival Back to the Village 2008)

Autostoperski vodič kroz Srbiju je projekat nastao zajedničkim radom nekoliko desetina članova Kluba. Sadrži detaljne informacije za autostop za 23 mesta u Srbiji: kojim putevima ići, gde se nalaze dobra mesta za stop, kako stići do njih, i tako dalje, ilustrovano odgovarajućim mapama.

Godišnje okupljanje članova odvija se u maju mesecu, i do sada je održano šest: 2006 (Suva Planina), 2007 (Stara Planina), 2008 (Željin), 2009 (Rtanj), 2010 (Golija), 2011 (Vlaška planina) i 2012 (Beljanica). Uvek je u pitanju noćni uspon na planinu, tako da se na vrh stiže neposredno pred jutro. Na godišnjem noćnom usponu obično učestvuje 50-80 ljudi. Godišnje okupljanje služi da se svi članovi okupe na jednom mestu, razmene priče, iskustva i ideje, osvoje jednu novu planinu, a predstavlja i odličnu priliku za upoznavanje novih članova.

Od 2008. članovi se okupljaju i na "Livadarenju". Okupljanje je nezvaničnog karaktera i zavisi od dogovora koji posetioci foruma postignu.

primer tri ekspedicijeEkspedicije se uglavnom vrše samostalno, u parovima ili u manjim grupama, koje se često formiraju dogovaranjem na forumu. Razmere ekspedicija variraju od velikih transkontinentalnih putovanja koja traju po više meseci i u kojima obično učestvuje jedna ili dve osobe, pa sve do kratkih ekspedicija po Srbiji, u kojima često učestvuje veći broj ljudi. Cilj svih ekspedicija, bez obzira na njihove razmere, jeste lično upoznavanje i istraživanje sveta. Svaku ekspediciju prati pisanje tekstova i/ili fotografisanje, kako bi se stečena saznanja podelila sa širom javnošću.

Širenje ideje samostalnih putovanja vrši se, pored ovog sajta, i putem drugih vrsta medija. Prilozi o Klubu putnika do sada su se pojavili u sledećim medijima:

Štampa: Glas Javnosti, Politika, 24 Sata, Blic, Građanski List, Biznis & Finansije, Kuća Stil, FHM Magazin, Svet Kompjutera, Yellow Cab, PC Press, Mreža, Student, Politikin Magazin, Singidunum Weekly, Večernje Novosti

Agencije & organizacije: DPA (engleski), Tanjug, Osservatorio Sui Balcani (italijanski)

Radio & TV:  B92, Beta RFI, Studio B, RTV Vojvodina, TV Avala, TV RTS1 (Beogradska hronika)

Konferencije: Naši predavači su učestvovali na SHARE2 konferenciji, koja se održala u aprilu 2012. u Beogradu. Pokušali su da pokažu kako uz pomoć novih tehnologija putovanje nije samo važno individualno sredstvo za neposredno upoznavanje i razumevanje sveta, već i stvaralački čin, delo i akcija od šireg društvenog značaja.

neutabanim stazamaKnjiga "Neutabanim stazama" izašla je iz štampe početkom 2010. godine, i predstavlja kolekciju putopisa sa samostalnih putovanja. Zajednički imenitelj svih putopisa predstavlja način sprovođenja putovanja: to su uvek samostalna, niskobudžetna putovanja istraživačkog karaktera, koja često podrazumevaju autostop, korišćenje besplatnog smeštaja preko sajta Couchsurfing, i razna druga dovijanja kojima članovi Kluba putnika inače pribegavaju.

Knjiga je zamišljena kao početak putopisne edicije, a sudbina ovog poduhvata zavisi od toga koliko će se knjiga dopasti svojim potencijalnim čitaocima. Kupovinom knjige ne samo što dobijate interesantno i pomalo nesvakidašnje štivo za čitanje, nego i doprinosite postojanju Kluba putnika.

Knjigu možete kupiti preko ove stranice.

 

plakatKreativna putnička radionica je projekat realizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva za sport i omladinu. Sastojala se iz dva dela - teorijskog, tokom kog su polaznici (učenici završnih razreda srednjih škola iz više mesta u Srbiji) imali prilike da se upoznaju sa idejom i tehnikama samostalnih putovanja, dokumentarne fotografije i pisanja putopisnih tekstova, i praktičnog, kada su, tokom dvodnevnog terenskog istraživanja, imali priliku da primene novostečena saznanja. Završnu publikaciju, koju su zajedno napravili predavači i polaznici radionice, možete pogledati ovde.

Putnički rečnik nastao je kao rezultat želje da se putnicima iz Srbije obezbede besplatni rečnici putničkih reči i fraza, kojima bi se prevazišli problemi standardnih, komercijalno dostupnih rečnika ove vrste. U izradi rečnika učestvovalo je nekoliko desetina članova Kluba, a novi jezici se dodaju redovno. Trenutno postoji za 24 jezika. Rečnik možete pogledati ovde.

Uputstva za bezbedna putovanja sastavili smo u saradnji sa MUP-om republike Srbije, Uprava za granične prelaze. Zamolili su nas da im pomognemo oko sastavljanja brošure u kojoj bi putnici iz Srbije mogli da nađu sve najvažnije informacije u pogledu bezbednosti prilikom putovanja u inostranstvo. Elektronska verzija ove publikacije dostupna je na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova, na ovoj stranici.

Pohvalnica sirijskoj ambasadi uručena je njegovoj ekselenciji ambasadoru republike Sirije, a odnosi se na celo osoblje sirijske ambasade u Beogradu, u čiji smo se profesionalizam, ljubaznost i predusretljivost više puta uverili. Ideja da se ovoj ambasadi dodeli pohvalnica nastala je spontano, na forumu, a tako je i realizovana. Kratak tekst o uručivanju pohvalnice možete pročitati ovde.

Predavanje na TEDx konferenciji održali smo krajem 2011. godine. Naš član Uroš Krčadinac govorio je o filozofiji samostalnih putovanja, na primeru tromesečnog putovanja koje je, zajedno sa još dva člana Kluba putnika Srbije, realizovao putujući s kraja na kraj afričkog kontinenta. Predavanje traje svega 18 minuta i odlično objašnjava filozofiju našeg udruženja, te preporučujemo da ga pogledate:

Tribina "Kultura samostalnih putovanja"  održana je krajem februara 2012. godine u Beogradu (Visoka turistička škola) i Pančevu (Studio 21). Tribina je održana u saradnji sa moskovskom organizacijom "Akademija slobodnih putovanja", čiji je osnivač i predsednik, Anton Krotov, bio naš gost.kultura samostalnih putovanjaPredavači iz Kluba putnika Srbije i Akademije slobodnih putovanja zajedno su govorili o suštini samostalnih putovanja, njihovom značaju i različitim pristupama i tehnikama, na primeru brojnih putovanja po celom svetu. Obe tribine bile su odlično posećene. Na beogradskoj tribini bilo je oko 150 posetilaca, dok je na pančevačkoj bilo oko 60. 

Sajt

Važan deo Kluba putnika čini sajt na internetu, čiji sadržaj prati aktivnosti Kluba. Tu se redovno objavljuju putopisi naših članova, istraživački članci sa putničkom tematikom, kao i dogovori i obaveštenja o planiranim i izvedenim akcijama. Sajt predstavlja najveću elektronsku bazu putničkih informacija na srpskom jeziku. Trenutno ima preko 10.000 stranica i oko 100.000 mesečnih poseta, od kojih je preko 79.000 tzv. "jedinstvenih poseta" - cifra koja oslikava broj različitih ljudi koji posete sajt u toku jednog meseca.

Sajt sadrži putničke informacije i detaljna uputstva o različitim tehnikama putovanja, sistematizovane podatke o vizama i ambasadama, mnoštvo putničkih fotografija, aktivan forum sa preko pet hiljada članova na kome se putnici upoznaju i razmenjuju priče i iskustva, i još mnogo toga. Sajt je postao toliko velik da čak ni njegovi administratori više nisu sigurni čega tu sve ima, pa je zato najbolje da ga sami istražite.

Sajt je nastao volonterskim radom više stotina ljudi tokom sedam godina, i nastavlja da raste i razvija se. 

tribina u beogradu

tribina u Pančevu

Finansiranje

Klub putnika srbije je neprofitna organizacija, što znači da se finansira od donacija, oglasa na sajtu i prodaje majica, knjiga i ostalih drangulija (što takođe predstavlja jednu vrstu donacije). Niko nikada nije zaradio novac preko Kluba putnika Srbije, i sve što je ikada urađeno, urađeno je isključivo na volonterskoj osnovi. Drugim rečima, svaki dinar koji se slije u kasu udruženja reinvestira se u samo udruženje, i to isključivo u one stvari koje nije moguće uraditi volonterski (štampa plakata, brošura i knjiga, zakup internet prostora, troškovi pojedinih projekata, troškovi knjigovodstva i sl.)