Nakon četiri godine Putničke kuće, došlo je vreme za promenu koncepta. Pridružite nam se u Putničkoj školi u Aveiru, na obali Atlantika u Portugalu, sat vremena od Porta.

Čekajte malo, kakva sad Putnička škola, ja hoću u PK?

Mnogo vas nas je pitalo “šta će biti s kućom” ove godine. Ni sami nismo bili sigurni šta da radimo. U isto vreme smo hteli da nastavimo sa projektom Putničke kuće, ali smo i želeli da ponudimo nešto više od besplatnog prenoćišta na podu. Shvatili smo da je posle četiri godine naša Kuća pomalo “izrasla” i promenila se, da ne kažemo uozbiljila se. Ili se to bar desilo onima koji su uglavnom vodili projekat. Na kraju, između izbora da nema ništa ili da pravimo nešto novo, odlučili se za ovu drugu varijantu.

Počeli smo pre četiri godine na istočnoj ivici Evrope, u Istanbulu, a sada smo stigli do krajnjeg zapada kontinenta. Škola će se nalaziti u Aveiru, gradiću na desetak kilometara od Atlantskog okeana. Biće otvorena za putnike od 15.7. do 15.8. i osim prenoćišta i druženja nudiće svojim gostima na desetine različitih radionica od kojih će većina biti u najširem smislu u vezi sa putovanjima – od onoga kako pomiriti putnički i profesionalni život, do toga kako da ne umrete od gladi ako se nađete u sred šume na nepoznatom kontinentu.

I dalje smo u fazi razrade projekta, ali prekidamo zid tišine da bar znate na čemu ste. Tačan raspored radionica i ostalih sadržaja biće poznat uskoro, kada ćemo početi i da primamo prijave za boravak. Da bismo osigurali kvalitet radionica i života u Školi uopšte (koja je ujedno i Kuća), primaćemo do deset gostiju za noć, na maksimum pet noći, a glavni kriterijum za prihvatanje gostiju biće učešće u minimum jednoj radionici, kao i dobro poznavanje engleskog jezika. Ovo poslednje je neophodno jer će to biti jezik na kome će biti držane radionice. Kućni red će biti sličan kao i u prethodnim Putničkim kućama.

Zašto Aveiro?

Aveiro je miran i šareni gradić za zanimljivom istorijom i tradicijama koji se nalazi na svega desetak kilometara od Atlantskog okeana i plaža kao što su Košta Nova, Bara i Vageira. Osim toga, nalazi se nedaleko od Porta gde vas lokalni voz vodi na svakih sat vremena, za svega 3,40 €. U blizini je i Koimbra, nešto dalje je Lisabon, a priroda u distriktu je sjajna (Passadiços do Paiva, Busako nacionalna šuma, park prirode Dine Sv. Žasinta...)

Sem toga, u Aveiru se nalazi urednica Kluba putnika Nataša, koja će biti jedan od domaćina ove godine. Pored toga što se stara o svojoj organizaciji i pravi korisne projekte, našla je vremena da iznese i ovu ideju. Uz veliku lokalnu podršku koju ima, verujemo da ćemo napraviti veoma kvalitetne radionice!

Svesni smo da cena karte do tamo nije najjeftinija. Google ima dobru alatku za pretragu letova, pogledajte aerodrome u vašoj blizini koji vam odgovaraju, i tražite letove za Porto (eventualno Lisabon) preko https://www.google.com/flights. Naravno, verovatno uvek možete iskopati neku drugu kombinaciju uz malo domišljatosti. Ne zaboravite da se informišete i na forumu gde postoji ogromna tema posvećena Portugalu.

Okej, ubedili ste me, gde da se prijavim?

Formular za prijave kao i spisak radionica i kućni red možete pronaći ovde. Od svih prihvaćenih ćemo tražiti čvrsto uverenje da će zaista i doći. Ove godine ćemo, za razliku od prethodnih, verovatno morati da odbijemo puno ljudi. U formularu vas pitamo i za motivaciju za dolazak, da se uverimo da ne popunjavate formular tek onako.

A pare, donacije?

Nećemo praviti Indiegogo kampanju, nećemo vas smarati da donirate za projekat, znamo i sami da ovakve stvari nisu toliko popularne i mnogima ne odgovaraju. Nadamo se da ćemo sva sredstva koja nam budu potrebna skupiti na licu mesta, donacijama u kutiji. Naravno, kao i uvek, donacije nisu uslov za boravak u kući. S druge strane, ko želi, dobrodošao je da donira organizaciji :) To možete učini preko Paypala:

Ali, ali...

Shvatamo. Klub putnika je organizacija 100% zasnovana na volonterskom radu. Iako bismo voleli da možemo ponuditi i jedno i drugo, realnost je jedno, a želje drugo. U poslednje vreme smo zatajili sa sadržajem jer paralelno spremamo još jedan projekat, neki od nas su se odselili, drugi imaju sve manje vremena, tako da kad se sve sabere, naši već ograničeni resursi su rastegnuti do maksimuma. Uprkos tome, ne odustajemo, samo malo menjamo stvari :) Nadamo se da ćemo i dalje imati vašu podršku!