Pronašli smo stan za Putničku školu!

Ona će primati polaznike i goste od 15.07. do 15.08. 2016.

Kao što već i sami znate, prethodnih godina smo imali problema sa nalaženjem stana za Putničku kuću. Opravdani ili neopravdani, razlozi za odbijanje su postojali. Međutim, potraga je ovog puta tekla tako lagano zahvaljujući našoj urednici Nataši, koja živi i stvara u Aveiru i poznaje lokalne prilike.

Nataša je ovde već skoro osam godina. Između ostalog, ona vodi organizaciju Agora Aveiro, koja se bavi veoma humanim stvarima, humanim u nefabrikovanom smislu te riječi, što je vjerovatno i temelj čitave situacije, a to je da je ove godine stanodavac upućen u sve što će se dešavati u kući, odnosno školi; da će nas posjetiti veliki broj gostiju koji će spavati na podu, da će se u kući odvijati raznorazne radionice itd.

Stanarinu plaćamo 500€, ne računajući režije.

Slučajno ili ne, mada više da nego ne, stan se nalazi u naselju koje se nosi naziv Bairro Liceu, što ustvari znači ''naselje u kom je gimnazija''.

Ima stotinjak kvadrata. Nalazi se u strogom prizemlju četvorosprante zgrade sa fasadnom ciglom. Sa nečega što liči na terasu ali to ustvari nije pruža se pogled na jako pitoresknu ulicu kroz koju prolazimo u desetominutoj šetnji do centra.

Sam prostor ovoga puta čine jedan dnevni boravak sa trpezarijom, jedna kuhinja, dva toaleta i četiri povelike spavaće sobe. Svaka soba ima ono što čini jednu pristojnu sobu: jedan do dva ormara, radni sto, noćni ormarić, dok pojedine imaju i krevete.

Unutar kuhinje imamo sve što je potrebno za nesmetan boravak. Imamo frižider, šporet, imamo i hrpu escajga, kao i tave i tepsije svih veličina i oblika. Za razliku od prethodnih godina i stanova, ovaj u svom samom početku ima određen nivo.

Aveiro smatraju Venecijom Portugala, naoko zbog moliseira koji neprestano brode kroz kanale grada. Grad nije velik kao prethodni gradovi domaćini Putničke kuće. Broj stanovnika se vrti oko sto hiljada. Pun boja, predstavlja pravi raj za oči. Atlanski okean se nalazi na deset kilometara od Aveira, i zahvaljujući njemu i vjetrovima koje on stvara velike vrućine u gradu ne postoje, i zbog toga su i duže šetnje gradom usred ljeta i više nego moguće.

Ako vam je kojim slučajem stalo do vožnje bicikla, ta mogućnost takođe stoji, jer se u gradu nalazi kiosk gde možete iznajmiti bicikl za dž. Potrebna vam je samo lična karta, i ništa više. Jedina stvar koja je pod moranje jeste da živ i zdrav bicikl vratite do 18:30 tog dana. Odlazak biciklom do plaže je zabranjen, mada je ta zabrana prećutno odobrena.

Cijene su skoro pa u cent gore-dole kao i kod nas: kafa sa mlekom na glavnom trgu košta 1€, espreso na istom trgu 0,70 evra, hljeb u marketima je 0,80€, voz do Porta je 3,40€.

Svi koji su se prijavili dobiće na mejl detaljna uputstva kako da dođu. Važe ista pravila kao i prošle godine, te vas molimo da ih pažljivo pročitate i upamtite.

To je to narode. Nemamo više šta da vam kažemo osim da vam iskreno poželimo sretan put. Još uvek imamo nekoliko slobodnih mesta, i dalje se možete prijaviti. Vidimo se u Aveiru!