Prošlo je tačno deset dana od otvaranje prve Putničke škole u Aveiru, nezvanično pete Putničke kuće! To znači da smo do sada održali i deset radionica, a ugostili dvadeset školaraca iz četrnaest zemalja. Imali smo goste sa Balkana, iz Nemačke, Škotske, Francuske, Španije, Rumunije, a od daljih zemlja iz Amerike i čak sa Novog Zelanda. U prvoj turi je stiglo osmoro “brucoša” baš u vreme velikog letnjeg festivala u Aveiru, tako da smo svi đuture nakon radionica i večere išli na koncerte i zaređali par izlazaka (ekipa se sjajno družila pa je čak oformljena i grupa na WhatsApp-u “Travel School Besties”). I pored toga, red se u Školi poštuje, uveče je tišina i svi zajedno održavamo čistoću.

Ono što se ove godine promenilo, sem što smo uveli svakodnevne radionice koje vode naši volonteri Jovana, Osta, Marko i Tibor, to je da primamo manje gostiju nego ranije (do 12 po noći) i gazdarica je obaveštena o celom konceptu škole tako da se ne bojimo da će nas izbaciti (kao pre dve godine u Gruziji). Zidove smo i ovaj put zaštitili najlonima kako se ne bismo ponovo opekli i platili krečenje kao u Granadi.

Radionice su jako dobro prihvaćene od strane naših gostiju kao i od lokalaca koji na naše radionice svakodnevno dolaze. Do sada je na našim radionicama bilo oko 60 učesnika. Radionice se održavaju u Putničkoj školi iako imamo u planu da neke održimo i na otvorenom, uz to, svakog vikenda Osta vodi ljude kroz Aveiro u okviru svojih “Free walking” tura. Na samom početku su Jovana i Tibor održali putopisnu radionicu (“Travel writing”) u kojoj su učestvovali svi naši putnici, a na kojoj je pročitana jedna od naših omiljenih priča “Rekvijem za ranac” (koju su i ostali đaci zavoleli). Radionica o kreativnoj kartografiji donela je zanimljive radove naših đaka (lične mape Aveira) koje ćemo na samom kraju prezentovati u Školi. Na radionici o slovenskim narodima i ćiriličnom pismu je bilo posebno zanimljivo videti prvi susret naših učenika sa ovim pismom i njihovo snalaženje u pisanju ćiriličnih turističkih znakova. Radionice će se do kraja Škole nastaviti u istom ritmu.

Putnička škola je još jednom pokazala kako je svet mali i kako se ljudi koji kroz nju prođu povezuju i sreću. Naime, Julija, jedna od prvih putnica, srela se sa jednom od naših budućih putnica na hodočašću ka Santijagu de Komposteli. Nakon toga, došao nam je Džejmi, biciklista iz Škotske, koji se na 50. kilometru ka Aveiru sreo sa drugim biciklistom (Arnauom iz Španije) koji je upravo tog dana napustio našu Školu. Ben iz Francuske je boravio u istom hostelu u Portu sa našim bivšim putnikom-učenikom Džoom sa Novog Zelanda.

Prema našoj proceni, za plaćanje svih računa, stanarine i kućnih potrepština za mesec dana biće nam potrebno 960 evra. Do sada je skupljeno 114 evra. Pored donacija koje skupljamo od đaka koji borave u školi, prihvatamo donacije od svakoga ko želi pomoći projektu. Ukoliko želite možete donirati i preko PayPal-a i direktno preko dinarskog bankovnog računa: Klub putnika, Vojvođanska 16/63, Novi Sad, Svrha uplate: Donacija za PŠ, Broj žiro računa: 160 - 931061 – 08.

Nezvanični Dan škole ćemo obeležiti 11. avgusta, za kada nam se prijavio rekordni broj putnika. Do samog kraja Putničke škole (15.8.) očekujemo najveći broj gostiju sa Balkana. Još uvek imamo slobodnih mesta te se i dalje možete prijaviti.

Sunčani pozdrav i vidimo se u Aveiru! ☼ ♫